返回列表 發新帖

「睡得安寧」固元膏~ 大棗黑芝麻合桃燉阿膠

作者: BanbieChan 發表于 2010-10-20 21:33:29
15253 57
cklife 發表於 2010-12-10 16:08:56 |顯示全部樓層
向上環d專賣花旗參出入口鋪頭買d細支裝,3百幾4百一斤,有排食啦,而且冇假貨,如各向d海味鋪買就真係要識睇,好 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-12-9 18:47

其實,身體吸收既話,食少少有見效,如果唔吸收既話食左好浪費。你都係食貴野多,咁試下食之前一、兩日食番D健脾益胃既野,之後先整黎食會無咁浪費架。

依家香港人運動少,又食垃圾多,腸胃吸收都唔係咁好,食補野吸收到既%都唔係咁多,所以多數建議朋友做成細份量,分幾日食連續食,比一次食大量容易吸收無咁浪費。

我老公日日都飲花旗參,不過我只係比平野佢咋,50蚊一兩果D,但都有效果呀.....佢不停咁飲左好多年喇。
老公好燥底,所以補身都係著重滋陰類型,但運動少所以間中會同佢去下濕,食補野前都例牌去下濕。花膠、海參係冬天會比老公補下身。沙參、玉竹、雪耳、海底椰果D就間中煲湯滋潤下。年紀大左,上火都係用滋陰既方法去火,太重火就會用咸鴨腎、咸魚頭果D下火,唔會用寒涼野同佢去火,怕太削。
回復

cklife 發表於 2010-12-10 16:15:04 |顯示全部樓層
都係想身體好d先食d補品補下姐.
都唔知食唔食得添
農夫 發表於 2010-12-9 17:18

剛剛睇番[人體使用手冊]裡面有提到補身。摘錄如下︰

早期人類的運輸工具不發達,特別是沒有運輸食物的冷藏設備,多數人終其一生,只吃居住地周圍二、三十公里範圍的食物,每一個人都或多或少有些偏食的問題。因此,在那個年代的醫生,最重要的就是讓患者吃到一些平時吃不到的物質,藥物和進補在那個時代能夠發揮很大的治病功效。幾千年下來,人們的經驗累積,使得多數人一生病就會想到必需吃藥或進補。

現代運輸工具發達,多數人在吃的方面,無論多遠的食物,都可以成為每天的日常菜餚。只有少數人有偏食的不良習慣,才會有營養的問題,多數人並沒有因吃的食物不夠而營養不良的問題。

雖然現代人營養都吃進去了,但是由於膽功能不好,使得人體的吸收能力很低,因此實際上是
有吃沒有到,在這種情形下吃再好的補品也是沒有多大作用的。

回復

SSL200507 發表於 2010-12-10 16:50:53 |顯示全部樓層
回復 25# cklife

Please advise what is the price for 同仁堂 and are they new lot of stock or old?  
回復

八王爺 發表於 2010-12-10 17:28:43 |顯示全部樓層
其實,身體吸收既話,食少少有見效,如果唔吸收既話食左好浪費。你都係食貴野多,咁試下食之前一、兩日食 ...
cklife 發表於 2010-12-10 09:08

咦! 我都好燥喎!
睇開的中醫都話我濕熱底,要多清清。
回復

cklife 發表於 2010-12-12 12:00:12 |顯示全部樓層
SSL200507 發表於 2010-12-10 16:50
回復 25# cklife

我唔得價錢喎...你打去同仁堂問下丫....我記得係貴過國貨公司少少...
回復

cklife 發表於 2011-12-21 17:41:06 |顯示全部樓層
農夫 發表於 2010-11-12 15:55
回復 21# muitau

農夫你上年買果d阿膠咩價錢呀?

剛才去睇 。。拿埋都八百幾九百幾 蚊。。。

我記得上年買二百幾蚊之嘛。。。我有無記錯呀?
回復

BanbieChan 發表於 2011-12-21 17:46:59 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-12-21 17:41
農夫你上年買果d阿膠咩價錢呀?

剛才去睇 。。拿埋都八百幾九百幾 蚊。。。

係架,買2盒共5佰囉~

嘩。。。痴左線呀。。。一年升咁多。。衣家賣九百幾蚊一盒。。。  發表於 2011-12-21 17:49
回復

BanbieChan 發表於 2011-12-21 17:55:18 |顯示全部樓層
cklife 嘩。。。痴左線呀。。。一年升咁多。。衣家賣九百幾蚊一盒。。。  發表於 2 分鐘前

真係癲咗呀,剛剛打電話問咗,依家要550呀~~~~

你係邊度買架...平咁多既?我想入多D貨呀....  發表於 2011-12-21 20:30
回復

BanbieChan 發表於 2011-12-21 20:35:21 |顯示全部樓層
cklife  你係邊度買架...平咁多既?我想入多D貨呀....  發表於 2 分鐘前

土瓜灣馬頭圍道x庇利街,生利海味~
回復

jellyfishy 發表於 2013-4-8 13:40:49 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2010-10-21 09:01
回復 1# BanbieChan

今次終於買左阿膠, 棧橋牌, 跟樓上張相一樣的包裝和重量, 我已找相熟葯店買都要 $870!!!! 同仁堂仲貴, 過千!!!

2010. 7. 3 入盒. 應該唔會好燥掛? 老板係相熟的, 佢話d 貨越來越貴, 叫我入定d .

請問聲, 係咪煮好後放入雪櫃, 平時拿出來食2 匙咁呀?
回復

jellyfishy 發表於 2013-4-8 13:42:59 |顯示全部樓層
Yahoo 都有資料:

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008030403438

【阿膠藥膳】

1.龍眼膠棗茶---有補血功能

龍眼乾 3錢、阿膠 2錢、紅棗 5枚泡400至500cc熱開水。

2.粳米阿膠粥---血虛者的補養品

粳米60克,阿膠30克,紅糖少許。

做法:先將粳米煮粥,待粥將熟時,放入搗碎的阿膠,邊煮邊攪勻,稍煮二、三沸即 可,離火時加入紅糖。

3.阿膠粥---有補血生血功能

阿膠3錢、糯米3兩。糯米粥熬至九成熟時加入阿膠,至粥熟食之。

4.養顏黑髮滋潤強身

阿膠 5錢、核桃 2兩、黑芝麻 1兩、桂圓肉 適量、冰糖適量。

做法:黑芝麻用鍋炒香,備用。將阿膠、核桃、芝麻、桂圓肉及冰糖放入燉盅內,倒入 適量的熱水,隔水燉三小時即成。

核桃圓肉燉阿膠湯補腎滋陰養血,補肺潤燥,黑髮養顏,對身體有很大補益。燉好後可放在冰箱,分幾次飲用,連湯渣吃。

5.增強智力膳食

阿膠 1兩、核桃肉 2兩、芝麻 1兩、大棗 4粒、冰糖適量、水適量

做法:(1)阿膠用凍開水浸軟(約浸2小時,切薄片),備用。(2)核桃肉、大棗洗淨,備用。(3)芝麻洗淨,用白鑊炒香,備用。(4)將全部材料放入燉盅,注入適量水,蓋上盅蓋,清水燉4小時,即可食用。

功能:強身健體,補血健腦,明心強智,增強思考能力。

說明:阿膠有滋陰補血,治血虛,虛勞咳嗽功能。核桃有補腦強壯神經,補血,潤膚功能。芝麻功能補益肺氣,通血脈,潤腸通便。

阿膠一般製成長方形塊狀,色澤均勻,對光照時呈半透明狀,且乾燥堅實,不彎曲,夏日亦不濕軟,亦無異常臭味﹔將膠塊置於手中,用手往桌面拍的,膠塊即斷成碎塊,斷面光滑似玻璃,無異物者為真。若拍打不碎,不透明,天熱變軟,斷面不光滑屬偽膺品,不堪入藥。按中醫藥理,剛製成的阿膠不宜服用。須將其置於陰乾處放置三年以上,直至火毒自行消盡後,方可進服,此種阿膠稱「陳阿膠」。陳阿膠外觀呈現暗色無光澤,質地脆弱,用力碰擊易碎裂;而新阿膠則剛好相反,其外觀光亮,久擊不碎。
回復

jellyfishy 發表於 2013-4-8 14:24:50 |顯示全部樓層
哎呀~~ 我未有燉盅呢樣東東呀...

這個網也說得很詳細, 包含了樓上提過的問題:

http://naturopathyhkg.blogspot.hk/2008/10/blog-post_9.html

"有的人吃了以後有上火的癥狀,可以將量減少,或隔一天吃一次,同時要注意配合做背部撞墻,溫水泡腳,艾熏等疏通經絡,就不容易造成上火了;有的人吃了後會拉稀,不要緊,這說明脾胃寒濕還比較重,平時多吃生薑或其他辛辣的食物就會好轉的。

在固元膏的配方中,紅棗、黑芝麻、核桃仁、冰糖是常規的配方。如遇到糖尿病人可以去掉冰糖,加入1~2兩的枸杞子;如果便秘嚴重,可以加入2~3兩的松子仁;如果氣虛嚴重,特別怕冷,可以加入2~3兩的桂圓;如果失眠嚴重還可以加入1~2兩的酸棗仁,這樣治療各種疾病的效果就會更好了。

另外有些情況之下是不適宜吃固元膏的,如:感冒已經發生了,感冒過程中不適宜吃補益之品,應當先去外邪,然後再補。月經量過多的人,經期不適宜吃固元膏,容易補血活血,而加大月經量。懷孕的媽媽最好不要吃加酒的固元膏,酒有活血的作用,孕婦不適宜活血,固元膏就可以吃不加酒的。"

回復

jellyfishy 發表於 2013-4-8 15:14:06 |顯示全部樓層
講左幾帖, 個煮法都幾煩, 其實我個中醫只教我用滾水溶下舊膠, 根住燉到佢溶就食得. 難食的話加蜜糖或糖喎~ 我都係試下最簡單條方先.

公主, 你食過呢隻野, 有無報告呀?
回復

cklife 發表於 2013-4-8 16:18:10 |顯示全部樓層
水母,中醫教你既方法,我係中華醫藥都有睇過,有個女人用阿膠加黃酒就咁燉溶佢,每日食一、兩匙。
食左幾十年,年紀好大都無白頭髮,好似好好咁喎...係最簡單既方法..

搭單......同你講開果隻玫瑰花酒係咁既

玫瑰花酒
紅棗21枚、乾玫瑰花20G,紅葡萄酒500G,泡一星期
每天喝3次,吃三個棗,喝時可加點蜂蜜。
美容驅斑效果好。

我懶,我將溶左既阿膠加一大湯匙係去玫瑰花酒度....
D棗浸完好難食,我掉晒....每日早午晚飲一啖咁多...

效果幾好,奶奶話我靚左....自己覺得又唔會燥,又唔係好麻煩...

http://cht.a-hospital.com/w/%E9%BE%99%E7%9C%BC%E9%85%92#.UWKG9MocPPs  發表於 2013-4-8 17:05
hi~ 我記得你好似話過你脾胃5多掂,嗰個係咪你?@@(我5多記得) 龍眼酒有用~  發表於 2013-4-8 17:05
乾玫瑰花有無話要紅or粉紅花?  發表於 2013-4-8 16:21
回復

cklife 發表於 2013-4-8 20:47:58 |顯示全部樓層
jack872184  hi~ 我記得你好似話過你脾胃5多掂,嗰個係咪你?@@(我5多記得) 龍眼酒有用~

係呀...我脾胃虛寒...
謝謝你的資料

5使客氣~~  發表於 2013-4-8 22:34
回復

cklife 發表於 2013-4-11 20:13:00 |顯示全部樓層

阿胶价格“六连跳”消费者补血变“出血”

今年年初,东阿阿胶块上调价格至790元一斤,这已经是两年间第六次调价,而有的城市阿胶价格从去年的480元一斤直接上调到750元,这让很多消费者颇有意见,记者对多家东阿阿胶销售点和直营店做了走访调查,得到的答案确是众口不一。

早在2010年间,阿胶块的价格就一直在“跳高”。2010年1月16日,东阿阿胶公司宣布,阿胶块出厂价调高10%;1月28日,阿胶块出厂价再次上涨20%;5月25日东阿阿胶又将阿胶块出厂价上调5%;10月11日阿胶块产品出厂价再上调10%。今年年初的大幅调价源于2010年12月山东省物价局的通知规定,阿胶等产品不再纳入政府定价管理范围,各生产企业可根据生产经营成本和市场供求变化合理制定销售价格。

公司战略调整欲打造“药中茅台” 消费者并不买账
  事实上,东阿阿胶是全国最大的阿胶生产企业,其阿胶年产量、出口量占据全国四分之三以上市场,早在几年前就已经掌握全国近80%的养驴基地。很多专家认为,东阿阿胶战略就是长期提价,对消费群体做减法,想将客户群体锁定在高端消费者,把阿胶块做成奢侈品,最终达到“药中茅台”的地位。直营店销售经理:

销售经理:一涨钱这一段时间都适应了,都知道涨钱了,但是走上高端了,认可这个东西了,是不同的客户。

資料來源︰中國廣播網(2011年)

上文提到六次調價,時間是2011年,其後又再有幾度調價,看來真的是想把它打做成像虫草那些高級藥材了。
雖說驢皮短缺,但始終驢可以人工養殖,這個價格提升太不自然,不要肥了商人,我決定不再入貨了。
找其他代替品好了。
回復

cklife 發表於 2013-4-11 20:16:00 |顯示全部樓層
jellyfishy  乾玫瑰花有無話要紅or粉紅花?

中國入藥的玫瑰花,一般是紅色的,但如果你有粉紅花係屋企,咁用粉紅囉...無謂特登走去買...
都係要佢舒肝解鬱,活血等等功效姐...

回復

jellyfishy 發表於 2013-4-12 09:32:26 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-4-11 20:13
阿胶价格“六连跳”消费者补血变“出血”

今年年初,东阿阿胶块上调价格至790元一斤,这已经是两年间 ...

真係好貴呀~  我諗住呢2日買多幾盒存放. 第日找到替代品再算.

前晚拿了裝過honey 的玻璃樽當燉盅, 用客家紅糯米酒開阿膠 (比例 酒2.5 : 1 條阿膠), 燉20分鐘, 放入保溫煲過夜. 第二朝已經溶好可飲.
每早上班前空肚飲, 一小湯匙混入蜜糖開水送. 男丁飲左2 日了.

我自己呢...飲三兩日就有感覺...(我對症嘛...)  發表於 2013-4-12 12:13
飲兩星期,再檢討成效...兩星期應該睇到效果喇..  發表於 2013-4-12 12:12
回復