康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
76136 550
cklife 發表於 2011-8-15 19:07:19 |顯示全部樓層
alice 發表於 2011-8-15 18:42
ck~~又有問題想請教一下~
浸好的茶液放左去1L水壼~方便平時飲用~(新鮮時有氣的)
不過~過左幾日~咩氣都走哂~ ...

係咪入樽後放在入雪櫃呢....如果入左雪櫃,d菌既活躍度會減低,氣咪少左囉...

中意飲有氣既,最好用耐酸既膠樽,飲幾多就裝幾多出黎,蓋實蓋。放係室溫半日,應該會多番d氣。

我唔中意飲有氣,所以無乜研究,只係拎出黎有氣既話,我就會比佢暴露氣空氣中半日,咁就無氣喇。

點解要膠樽呢.....

因為用玻璃,怕氣多會爆樽,同埋你倒轉佢唔漏水,唔表示佢絶對唔走氣。
我制廚餘酵素就有咁經驗,裡面如果壓力太大,會係蓋邊漏氣。

咁...如果用玻璃樽,無彈性架嘛,有少少氣就走少少,咁點存到氣呢...

膠樽呢,因為有彈性,會好似吹波咁存番少少氣,咪會好d囉...

不過以上我純粹猜測,因為我唔飲有氣既,所以無研究過...

大家搵到d咩方法,可以存到氣係茶裡面,麻煩單聲丫...
回復

alice 發表於 2011-8-15 20:27:56 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-8-15 19:07
係咪入樽後放在入雪櫃呢....如果入左雪櫃,d菌既活躍度會減低,氣咪少左囉...

中意飲有氣既,最好用耐酸 ...

ck~利害~比你估中左~
我有一個假設
我放片菇落去玻璃水壼度再加保鮮紙~都係放入雪柜~雖然菌無咁活躍~但都比淨荼液多菌~會唔會多氣點?

ck~~我下一水試下上述方法~~再報告~謝謝

另外~我媽媽午飯時飲康普茶250ml~會唔會令個人開胃左~而至肥呢?

飲左一個月康普茶的報告(朝早空腹飲250ml一次)
我覺得個人好似有少少輕左~(不過~無磅過)
皮膚(面部)無咁易出面油同豆豆~~

皮膚(面部)無咁易出面油同豆豆 (竟然!?  發表於 2011-10-10 23:54
回復

cklife 發表於 2011-8-15 20:41:02 |顯示全部樓層
alice 發表於 2011-8-15 20:27
ck~利害~比你估中左~
我有一個假設
我放片菇落去玻璃水壼度再加保鮮紙~都係放入雪柜~雖然菌無咁活躍~但都 ...

我唔覺飲菇菇茶開胃d,但食完肉類飲,會覺得易消化d,因為我本身消化肉類比較差。食完肉有時會胃頂頂咁,飲左菇茶就會舒服番。

怕肥既話,就要浸耐d,酸d先飲。吸收多左糖都會肥架。
回復

saren 發表於 2011-8-15 18:27:38 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-8-15 13:19
夏日涼浸浸小食....

將菇菇切丁,放係保鮮盒,灑上黃糖,再灑上鮮薄荷葉碎...放係雪櫃...幾時口痕都有得食 ...

點解你啲菇菇咁白同肥大

放得耐囉...有時去旅行無飲到嘛...同埋我唔係得一樽呀...  發表於 2011-8-15 18:59
回復

alice 發表於 2011-8-15 18:42:22 |顯示全部樓層
ck~~又有問題想請教一下~
浸好的茶液放左去1L水壼~方便平時飲用~(新鮮時有氣的)
不過~過左幾日~咩氣都走哂~覺得無咁好飲~我亦試過用利賓立膠樽~上實個蓋~都係唔得
點做先可以存氣呢?謝謝
回復

cklife 發表於 2011-8-15 13:19:48 |顯示全部樓層
夏日涼浸浸小食....

將菇菇切丁,放係保鮮盒,灑上黃糖,再灑上鮮薄荷葉碎...放係雪櫃...幾時口痕都有得食

回復

alice 發表於 2011-8-15 21:54:09 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-8-15 20:41
我唔覺飲菇菇茶開胃d,但食完肉類飲,會覺得易消化d,因為我本身消化肉類比較差。食完肉有時會胃頂頂咁, ...

明白~~
我試下浸酸D比佢飲~睇下會唔會好點~
謝謝
回復

acmc 發表於 2011-8-19 20:15:36 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2010-10-18 12:01
送菌比我既網友教我,培養好就入樽放係雪櫃。但我雪櫃無乜位(我好多人同我一樣囉),而且天氣遲D會凍喇,平 ...

嘩......嚟個post好長呀, 要走捷徑問問題至得, 你好似係舊年10月開始飲, 飲咗咁耐, 覺得有咩效果呀?
回復

cklife 發表於 2011-8-19 20:25:53 |顯示全部樓層
初初飲果時消化力好D囉....飲一輪個肚腩扁D囉...

後來無留意喇...酸酸甜甜好過飲汽水,我當普通飲料咋.....
回復

bilibala100 發表於 2011-8-30 19:40:26 |顯示全部樓層
新加入種菇大行動~~希望可以成功啦...=^^=...
回復

winky 發表於 2011-9-1 11:12:12 |顯示全部樓層
bilibala100 發表於 2011-8-30 19:40
新加入種菇大行動~~希望可以成功啦...=^^=...

加油!我都開始種啦!多d來分享下啦!
回復

winky 發表於 2011-9-1 11:09:44 |顯示全部樓層

我開始種菇啦!
因為淨係得我一個人飲,又係第一次浸,所以買左個小小的玻璃樽:

上圖可見,我無菇種,淨係得菇茶(附近齋鋪買的),打算用菇茶"吽"隻菇出黎
剛倒進去的菇茶,清徹,有少少泡,我在8月23日倒進去的:

今日9月1日,看看"吽"成點:

好似"吽"得好慢咁喎....我放係室溫,櫃內,都一個星期了,見到有少少箘絲(?)
第一次整,希望成功啦!都唔知幾時先有得飲!其實係咪加D糖水+茶落去浸會好D?我咩都無加,直接放菇茶係度由得佢出菇......咁我咩時候先再加茶會好D?係咪等佢塊菇成形之後先?

咩係菇茶@@?,,,市面鋪有得賣喔?  發表於 2011-10-10 23:55
依家有菌膜形成喇....依個可以做種,加得糖茶水落去喇....  發表於 2011-9-3 11:06
回復

bilibala100 發表於 2011-9-2 01:26:32 |顯示全部樓層

我的菇菇手記~~

從網友蘭花草分享菇種。(唔記得影低~)

8月29日 - 開始種『我的菇菇』

9月1日 - 開始生長喇~~~~

可能係放入櫃時打斜咗,所以生上個樽頸
002 20110901-1.jpg

見到一塊薄薄的菇菇
003 20110901-1.jpg

斜斜果個就係菇種
001 20110901-1.JPG

真係要多謝蘭花草無私既分享呀...  發表於 2011-9-3 11:07
個菇好乾淨,好靚仔喎...  發表於 2011-9-3 11:07
回復

lilycurry 發表於 2011-9-3 21:30:09 |顯示全部樓層
我在十多年前都有浸過, 後來因為家裏要裝修弄得所有的菌種都死了.  請問邊位可以送我一個呢? 謝謝!

不如你講下你係邊區丫...睇下邊個方便D....  發表於 2011-9-5 12:36
回復

bilibala100 發表於 2011-9-4 22:29:08 |顯示全部樓層
lilycurry :
我仲有半邊菌種,可以給你...
不過我住元朗..唔知你方唔方便呢??
回復

winky 發表於 2011-9-16 16:55:12 |顯示全部樓層
UPDATE下我第一次浸菇的成果先:
8月23日

.

.

9月1日

.

.

9月7日加左茶, 到左9月10日:

D菌好似生得好靚呀:

9月16日, 今日決定個菇夠厚啦, 終於得閒倒出來:

睇睇菇面:

菇底:

應該係健康架可?

而D茶.....由於真係浸得太多日, 勁酸, 好似檸檬汁咁.....下一轉我會記得早D飲 (今次主要目的都係要"吽"隻菇出來啫!唯有咁安慰自己!)
回復

cklife 發表於 2011-9-16 17:50:53 |顯示全部樓層
winky 發表於 2011-9-16 16:55
UPDATE下我第一次浸菇的成果先:
8月23日

ok呀....成功喇....

太酸你可以加番d糖水先飲....
有時我自己浸到過晒時間呢...就半樽太酸既菇菇茶,加半樽紅糖水,放佢兩日,味道會變無咁酸,剛剛好。
回復

031504 發表於 2011-10-10 23:52:37 |顯示全部樓層
我之前而經睇個哩個post,,,不過一直無動力去做,,,,

最近身體好似唔多好,,,有d決心做樽黎試下~
不過我想問,隻菇係邊到走出黎,,,,,?
係d糖水到發出黎? 還是要另外整?
回復

N-Blythe 發表於 2011-10-11 00:11:10 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-10-10 23:52
我之前而經睇個哩個post,,,不過一直無動力去做,,,,

最近身體好似唔多好,,,有d決心做樽黎試下~

要用菇菌發的,我有菇菌,可以分給你試試
回復

031504 發表於 2011-10-11 23:47:42 |顯示全部樓層
N-Blythe 發表於 2011-10-11 00:11
要用菇菌發的,我有菇菌,可以分給你試試

唔該你先^^

不過我想問下"菇菌"係咩黎@@?
一包粉?,,一D液體?  係咪現貨可以買得到~?還是你自己發的@3@?
回復