我的神秘菓終於豐收了

作者: chanpyhilda 發表于 2010-7-23 11:36:56
21592 213
chanpyhilda 發表於 2010-8-23 12:38:32 |顯示全部樓層
回復 140# 小紅楓

係呀! 呢排唔知點解show唔到新pm或提醒, 要刻意check住呀!!
    或者有d被列為"禁止訪問"的人留左message, 不過冇得睇嘅!!
回復

小紅楓 發表於 2010-8-23 12:56:53 |顯示全部樓層
咪係囉,如果你無 call 我,我會漏咗幾個pm
回復

小紅楓 發表於 2010-8-23 12:57:13 |顯示全部樓層
回復 141# chanpyhilda

咪係囉,如果你無 call 我,我會漏咗幾個pm
回復

crabcrab 發表於 2010-8-24 01:56:04 |顯示全部樓層
隆重宣佈: 我照crabcrab的方法培植左一粒種子發芽呀!!
多謝蟹蟹!!!
chanpyhilda 發表於 2010-8-23 12:10

你蒸粒種子呀? 蒸熟左紅卜卜係咪好靚呢?add6icon
回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-24 10:12:13 |顯示全部樓層
回復 144# crabcrab

我冇蒸佢呀, 只係浸水然後up棉花.  依家粒芽仔只有1-2mm, 係咪要幫佢脫殼呀? 之後應落泥定係繼續up棉花呀?
回復

crabcrab 發表於 2010-8-24 19:29:24 |顯示全部樓層
要幫佢脫殼, 我吽到約 4mm 先落泥呀~~~
回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-24 20:23:17 |顯示全部樓層
回復 146# crabcrab

即刻幫佢金蟬脫殼先...thanks!!
回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-24 22:20:23 |顯示全部樓層
發芽中的神秘果, 將被放上分享版.....
回復

yukichloe 發表於 2010-8-25 23:16:12 |顯示全部樓層
Hilda妳分享的神秘果種子有一粒已出芽.
回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-26 00:04:46 |顯示全部樓層
回復 149# yukichloe

恭喜! 恭喜!
    我都有一粒發左芽! 並已經有花友認養了, 因已有兩棵, 想留D地方種下其他野.
    今日又發現另一粒好似發芽咁, 要過幾日先肯定到呢!!
回復

crabcrab 發表於 2010-8-27 11:00:20 |顯示全部樓層
神秘果好神秘呀~

諗住同平時果D種子一樣, 粒豆會升起變成一對厚葉, 再係中間生出本葉
點知粒豆繼續係泥, 中間對條野上來, 好像花墟果 D "元寶樹" (好似係咁叫?) 咁呀~

而且蒸熟果粒的勢頭, 比早佢好多日發芽的還勁很多!add4icon

回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-27 11:16:35 |顯示全部樓層
回復 151# crabcrab

咁你要全部都放入飯煲蒸下佢地啦...
    你條支條生根未呀? 早幾日我同事話佢嗰支開始生根啦. 佢嗰支應該早你一星期度啦.
回復

crabcrab 發表於 2010-8-27 11:36:22 |顯示全部樓層
回復  crabcrab

咁你要全部都放入飯煲蒸下佢地啦...  
    你條支條生根未呀? 早幾日我同事 ...
chanpyhilda 發表於 2010-8-27 11:16

未呀昨日睇都冇乜聲氣, 而且 D 葉開始變樣衰, 幾擔心佢捱唔到生根....
你同事早我幾日, 咁即是冇網頁資料說兩三個月咁誇, 希望下星期前見到根啦 add10icon
回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-27 12:23:00 |顯示全部樓層
回復 153# crabcrab

我同事話唔晒得, 一晒就cc下. 一唔晒就靚仔返.  我地公司個花王都同唔講唔晒得.
回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-27 12:25:05 |顯示全部樓層

我同事話唔晒得, 一晒就cc下. 一唔晒就靚仔返.  我地公司個花王都同佢講唔晒得.
回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-27 12:28:28 |顯示全部樓層

仲有, 依家我同事放左佢响公司個空中花園樹蔭下. 之前比佢晒太陽, 結果樣衰左.  後來冇直接太陽照住就靚仔返晒啦.
回復

556 發表於 2010-8-27 16:34:44 |顯示全部樓層
chanpyhilda,你棵神秘果邊度買翻黎架?  幾錢?
由種子種起我無甘多耐性,聽人講話最少都要6年先結果
回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-27 17:06:06 |顯示全部樓層
回復 157# 556

一棵旺角, 一棵元朗. 今晚先pm你. 詳細資料响屋企.
回復

556 發表於 2010-8-27 17:44:10 |顯示全部樓層
ok,thx
回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-27 17:49:10 |顯示全部樓層
回復 151# crabcrab

點解粒豆係綠色嘅?
回復