我的神秘菓終於豐收了

作者: chanpyhilda 发表于 2010-7-23 11:36:56
21536 213
小紅楓 發表於 2010-8-11 00:54:43 |顯示全部樓層
多謝晒,試咗啦,真係 magic. 飲完檸水再試啤酒,怪怪地
夜魔 發表於 2010-8-11 03:17:29 |顯示全部樓層
種到結果係咪好大棵?  唔可以用盆種? -.-
夜魔 發表於 2010-8-11 03:18:08 |顯示全部樓層
add12icon 食完神秘果食鬼椒會點?
chanpyhilda 發表於 2010-8-11 07:02:12 |顯示全部樓層
種到結果係咪好大棵?  唔可以用盆種? -.-
夜魔 發表於 2010-8-11 03:17

我果兩棵都係2-3尺高, 仍然用盆種緊.  
    你要唔要D嚟試下食鬼椒?
mankit 發表於 2010-8-12 10:23:51 |顯示全部樓層
請問....重會吾會有神秘果種子可以分比我?....
chanpyhilda 發表於 2010-8-12 12:17:58 |顯示全部樓層
請問....重會吾會有神秘果種子可以分比我?....
mankit 發表於 2010-8-12 10:23

依家有呀! 好熟tim呀! 最好呢一兩日攞啦!!
chanpyhilda 發表於 2010-8-12 12:25:06 |顯示全部樓層
有冇人發到芽呀? 我用兩種方法(水浸及落泥), 都出唔到呀!!!
cklife 發表於 2010-8-12 12:28:51 |顯示全部樓層
有冇人發到芽呀? 我用兩種方法(水浸及落泥), 都出唔到呀!!!
chanpyhilda 發表於 2010-8-12 12:25

放心..我陪你....今日挖出黎睇,仲未見到芽...
chanpyhilda 發表於 2010-8-12 12:31:39 |顯示全部樓層
放心..我陪你....今日挖出黎睇,仲未見到芽...
cklife 發表於 2010-8-12 12:28

舊年呀~~三/四日就發芽啦~~我都冇心要發芽!! 但今次有心栽芽芽不發呀...
cklife 發表於 2010-8-12 12:33:25 |顯示全部樓層
舊年係幾月呀...唔知季節有無關係呢...
chanpyhilda 發表於 2010-8-12 12:38:05 |顯示全部樓層
舊年係幾月呀...唔知季節有無關係呢...
cklife 發表於 2010-8-12 12:33

11-12月啦, 唔係好記得, 後來一輪冷風就凍c左3粒發左芽嘅種子啦.
cklife 發表於 2010-8-12 17:03:09 |顯示全部樓層
11-12月啦, 唔係好記得, 後來一輪冷風就凍c左3粒發左芽嘅種子啦.
chanpyhilda 發表於 2010-8-12 12:38

咁呀...咁可能粒種要放耐D先發芽囉....
-----------------
剛剛搵資料...唔怪得唔發芽...因為發芽適溫要18度下..15日先發呀....但幼苗又會容易受寒流影響。

都係落番D心機比佢先得喇。
不過D種子好似過左兩週有效發芽時限喇.....
chanpyhilda 發表於 2010-8-12 17:56:15 |顯示全部樓層
咁呀...咁可能粒種要放耐D先發芽囉....
-----------------
剛剛搵資料...唔怪得唔發芽...因為發芽適 ...
cklife 發表於 2010-8-12 17:03

我仲有. 得唔得呀? 要唔要呀?
caipirinha 發表於 2010-8-12 19:37:27 |顯示全部樓層
我諗我個d種子都唔得啦~ 浸水浸到而家都冇反應.....失敗左添....
chanpyhilda 發表於 2010-8-12 21:23:57 |顯示全部樓層
我諗我個d種子都唔得啦~ 浸水浸到而家都冇反應.....失敗左添....
caipirinha 發表於 2010-8-12 19:37

me2
cklife 發表於 2010-8-12 22:50:13 |顯示全部樓層
chanpyhilda 發表於 2010-8-12 17:56

多謝喇...我既熱情己經消失左囉...因為己經無乜位種野喇...(近來發癲咁,乜鬼都種)
crabcrab 發表於 2010-8-13 15:55:50 |顯示全部樓層
chanpyhilda 發表於 2010-8-12 17:56

Hi Hilda,

我最少有兩粒發到芽呀, 今晚 post 相上來丫.....
crabcrab 發表於 2010-8-13 16:00:54 |顯示全部樓層
另外想問下你兩盤果的枝葉生得旺唔旺盛呢?
如果有枝條或橫枝之類,介唔介意剪一兩枝俾我試下阡插呢?

如果可以, 我可星期六 1830 到荃灣取,
如果冇,都唔緊要架, 希望你唔好介意
chanpyhilda 發表於 2010-8-13 16:16:31 |顯示全部樓層
Hi Hilda,

我最少有兩粒發到芽呀, 今晚 post 相上來丫.....
crabcrab 發表於 2010-8-13 15:55

你好利害呀!! 你點做到ga??????
    另外, 我要聽朝睇下有冇橫枝可以畀你, 今晚太黑睇唔到啦, 應該有卦, 冇結果個棵旺到嘔呀! 但今個星期先剪左一枝畀同事. 有冇都打電話畀你啦, 但星期六唔得, 我要帶個女去睇醫生. 再電聯啦!
crabcrab 發表於 2010-8-13 23:52:43 |顯示全部樓層
你好利害呀!! 你點做到ga??????
    另外, 我要聽朝睇下有冇橫枝可以畀你, 今晚太黑睇唔到啦, 應該 ...
chanpyhilda 發表於 2010-8-13 16:16

我有一粒直入泥,剛挖來看沒反應   
另外一些泡水泡到裂開就剝皮放入湯圓兜, 一粒發了芽放了入泥,另外兩粒繼續住係湯圓兜內,最後一粒變色失敗鳥~
另一粒試唔剝皮就是上圖的成功發芽