我的神秘菓終於豐收了

作者: chanpyhilda 发表于 2010-7-23 11:36:56
21537 213
muitau 發表於 2010-9-8 10:48:10 |顯示全部樓層
回復  muitau
我有3粒種子,如果全部成功,等佢出埋葉之後送棵比你吖,我諗Hilda唔會介意嘅 ...
臭皮皮 發表於 2010-9-7 16:45

好野, 我化媽媽先多謝你先, 因為啲種子ham晒時我同佢講都唔緊要啦,種成3年至有果,我都無耐性啦, 點知佢埋怨我: 咩即, 3年好快過之嘛.....
臭皮皮 發表於 2010-9-8 11:19:52 |顯示全部樓層
回復 181# muitau
如果成功一棵都有好多啦,等佢出埋葉生定左先比你,冇咁易C吖嗎,不過你要比啲耐性等囉
chanpyhilda 發表於 2010-9-8 11:21:26 |顯示全部樓層
回復 181# muitau

哈哈!! 咁你不如買成株啦!! 百多銀一棵.
chanpyhilda 發表於 2010-9-8 11:23:00 |顯示全部樓層
回復 182# 臭皮皮

小心呀!! 神秘果bb株係唔凍得ga.
臭皮皮 發表於 2010-9-8 11:25:07 |顯示全部樓層
回復 184# chanpyhilda
知道,我會小心照顧佢架啦,唔會比佢冷親
muitau 發表於 2010-9-9 11:27:53 |顯示全部樓層
回復  muitau

哈哈!! 咁你不如買成株啦!! 百多銀一棵.
chanpyhilda 發表於 2010-9-8 11:21

add11icon  我鍾意bb
臭皮皮 發表於 2010-9-9 11:50:06 |顯示全部樓層
回復 186# muitau
我都係咁話,由bb湊大好有滿足感
SSL200507 發表於 2010-9-12 23:06:10 |顯示全部樓層
等你棵神秘菓坐完月,Can you 分享 some seed/transplant to me?  Thank you.
chanpyhilda 發表於 2010-9-12 23:58:44 |顯示全部樓層
回復 188# SSL200507

嘩!! 多謝你地咁捧場呀!! 雖然我D神秘菓種子已經分享完畢, 但仍然不斷咁經e-mail, PM, 呢個post 及分享版度收到唔少分享要求呢!!
    我都希望佢快D坐完月又可以再分享比大家, 而且自己都有得食.
    為免我會忘記大家的要求 (其實我係有嚴重栢甘遜症嘅老人家嚟!!), 不如有意當後備的花友响下面個POST自已1,2,3咁排隊啦, 但唔知幾時先可以分享給你們喎!!! 但我會上網搜集有關資料, 谷下佢生仔GA LA.... ....多謝支持!!!

http://www.hkplants.com/viewthread.php?from=notice&tid=59696
chanpyhilda 發表於 2010-9-13 00:19:29 |顯示全部樓層
根據以下資料, 我棵神秘果剛過了7月的果子成熟期, 下次的果子成熟期應該係4-5月....
http://web.my8d.net/ko0107144/miraculousfruit.htm

其化神秘菓資料: (引自 http://tulip-garden.myweb.hinet.net/new_page_20.htm)
充滿神奇的味覺魔術師 ~ 神秘果
     您嚐過這種神奇的果子嗎?只要吃上一顆這種稱之為神秘果的果實;無論是檸檬.梅子.醋,這些令您光聽到名稱就牙齒酸軟的果實;在你的口中變成甜美無比的滋味,今天我們就來認識認識這個奇妙的果樹。
         傳說這種神秘果來自於大陸;其實非也,事實上再一九七零年;當時的中國大陸總理周恩來前往西非訪問,由加納共合國的阿普里植物園將此神秘果當作禮物送給周恩來。周恩來帶回中國大陸轉交國家科學學院廣為繁殖。所以神秘果其實原屬於熱帶氣候的水果;原產於西非剛果等地。而台灣早在十年前就已引進,但是由於氣候及地理條件的不適,很難栽培繁殖,經過一段不算短的時間努力研究,終於馴化成功,讓神秘果在台灣就像生長在原產地一樣,全年常綠;開花結果不斷。但是因為栽培不易,還未見普遍推廣,所以市面上販售的果實價格非常高;一顆賣到一百元。它終年常綠,鮮少落葉,每年從二月到七月是開花結果旺盛期,開著白色小花又具有淡淡的椰香奶味,不僅果實有高度的經濟營養價值,又可作為盆栽觀賞或庭園景觀。如果有興趣栽培,其實神秘果不失為一種有趣味性的盆栽。
認識神秘果樹
        神秘果屬熱帶性常綠灌木,樹高可達兩公尺到五公尺,生長緩慢,樹齡四年;約可長到八十公分高,雖然樹身尚小,但只要樹齡約兩年到四年,就會開花結果;開花到結果只需一個月的時間。神秘果由種子直接播種,但是一般家庭園藝栽培;不如專業栽培,播種後發芽率上可,但是發芽後的三個月是關鍵期,往往栽培失敗。所以建議一般家庭園藝種植,可購買已栽培一年半以上的植株樹苗回去栽種,成功率較高。神秘果非常適合盆栽栽植,自幼苗起栽種盆缽中,當樹型已超過盆緣時,就應給予換盆。
神秘果的栽培與管理
土壤:性喜酸性土質,以泥碳土或珍珠岩混合或者粗砂.碳化稻穀.人造土(棉絮).進口椰子絲都是很適合的介質。
水分:不喜潮濕土壤,所以排水一定要良好。環境溼度要夠。
肥料:平日施用水溶性追肥,夏日增加磷鉀肥,有助於開花結果。
換盆:當根群充滿整個盆器時;應給予換盆。或者果樹長大樹型超過盆緣也應給予換盆。
神秘果樹的果實
神秘果果實成熟後,果實成鮮紅色,長約二到三公分,直徑約一公分,呈橢圓形狀,它神奇的秘密來自於本身具有一種神秘的?醣蛋白?,可有效的改變您的味覺,食用時整顆放入口中,輕輕咬破,讓果肉在口腔中慢慢使汁液滲入舌頭的味蕾,吐出種子,奇妙的是它本身並不甜,但是食用後再吃別的水果,原本酸澀的水果全部變成甜美的果實,令人驚奇,食用一顆的效果可長達三十到兩百分鍾呢?您是否也很想來吃上一顆神秘果,如果家裡種上一顆神秘果樹,我們的食物都變得美味可口了。
SSL200507 發表於 2010-9-13 00:29:38 |顯示全部樓層
Buy her some bird nest or deer horn and see if it helps.  
chanpyhilda 發表於 2010-9-13 00:32:28 |顯示全部樓層
回復 191# SSL200507

haha~~good idea!  But I afraid that I will finish them all by myself...
SSL200507 發表於 2010-9-13 00:36:43 |顯示全部樓層
That's also a good way to give nutrition to your plant as you will have more energy to take care of it/them.  I just got a very small area to plant.  That's some nice that all of you share your garden here to comfort me.  Thank you.  
cklife 發表於 2010-9-13 09:31:37 |顯示全部樓層

最近新認識一位網友,佢分享左一個神秘果既笑話.....

話說佢棵神秘果好豐收,當佢諗住去收時,全棵野D紅果一粒無剩,佢好驚,周圍睇邊個位可以比人爬入佢度,可以摘晒D果佢都唔知,搵左一輪都搵唔到。

忽然想起一件事,昨日中午聽到D雀好嘈。佢話應該係中午D雀好高興咁食緊佢D神秘果喔....

(當然啦...有邊個賊爬入你屋,剩係偷神秘果...其他乜都唔偷呀.....呵..呵..呵...)

佢形容得好生鬼,係餐廳我要忍..忍...忍...笑...
chanpyhilda 發表於 2010-9-13 10:06:13 |顯示全部樓層

回復 194# cklife

都知道雀仔都食神秘果, 舊年我棵神秘果都試過畀佢地食咁d, 但食到一粒都冇就......
    你個新朋友嗰棵一定好好味, 建議佢下次記得每粒果都包住, 好似種瓜咁.....
臭皮皮 發表於 2010-9-13 12:54:42 |顯示全部樓層
Hilda
細個兩粒神秘果都落埋泥啦,生唔生倒,就要睇佢地嘅造化啦
cklife 發表於 2010-9-13 12:57:37 |顯示全部樓層
回復  cklife

都知道雀仔都食神秘果, 舊年我棵神秘果都試過畀佢地食咁d, 但食到一粒 ...
chanpyhilda 發表於 2010-9-13 10:06

我諗佢唔會...佢種黎玩架咋....佢種苦瓜又唔會授粉又唔會包果架.....
crabcrab 發表於 2010-9-13 13:21:54 |顯示全部樓層
回復  cklife

都知道雀仔都食神秘果, 舊年我棵神秘果都試過畀佢地食咁d, 但食到一粒 ...
chanpyhilda 發表於 2010-9-13 10:06

雀梗係會食神秘果啦, 食完仲會"狂嘆"檸檬添 ↓↓↓↓↓

http://www.youtube.com/watch?v=t00LevfK4Ig
chanpyhilda 發表於 2010-9-13 14:16:14 |顯示全部樓層
回復 196# 臭皮皮

網上資料話頭三個月係關鍵期. 祝你好運...仲有muitau...!!!
chanpyhilda 發表於 2010-9-13 19:07:44 |顯示全部樓層
回復 198# crabcrab

咁都畀你搵到???  但隻相思會唔會有事GA? 相思仔食到反轉, 但旁邊D人仲笑嘅!!