我的神秘菓終於豐收了

作者: chanpyhilda 發表于 2010-7-23 11:36:56
21564 213
chanpyhilda 發表於 2010-7-27 23:42:36 |顯示全部樓層
有呀~有呀~ 檸水/檸茶各一杯,仲好滿意添~~

不過頭先搵種植資料時發現,原來一般繁殖都係分枝阡插或空中壓 ...
crabcrab 發表於 2010-7-27 23:12

仲好滿足. 有個咁孝順嘅仔, 但久唔久飲下好啦!! 傷胃呀!
回復

cklife 發表於 2010-7-28 08:02:07 |顯示全部樓層
三年...希望依三年我唔會種死佢喇....浸左一晚粒種子仲未見芽...
回復

MissC 發表於 2010-7-28 12:30:08 |顯示全部樓層
我尋日睇完妳地呢個post, 晚上睇雜誌就見到呢個摘 "神奇果" 的旅行團喇
摘『神秘果』 澳門珠海二天純玩團 [大X假期DH22025]

品嚐:【五代同堂撈得風生水起名廚宴】【健康長壽宴】【酒店內享用早餐】
暢  遊:澳門各大娛樂城  神秘果園(包入場)
回復

crabcrab 發表於 2010-7-28 17:02:24 |顯示全部樓層
係呀! 聽講係好慢GA, 所以正話叫你買一棵囉.
chanpyhilda 發表於 2010-7-27 23:40

去搵下有冇 D 細棵苗買先, 太大盆冇車運送 XD
阡插/高壓一年都有果, 應該細苗都可以吧... haha~
回復

chanpyhilda 發表於 2010-7-28 22:22:53 |顯示全部樓層
去搵下有冇 D 細棵苗買先, 太大盆冇車運送 XD
阡插/高壓一年都有果, 應該細苗都可以吧... haha~ ...
crabcrab 發表於 2010-7-28 17:02

我都係用買餸車仔搬返屋企jar.  pm個地址你啦!!
回復

crabcrab 發表於 2010-7-30 00:43:08 |顯示全部樓層
收到你給我的資料了, 唔該晒
回復

小紅楓 發表於 2010-7-30 02:58:43 |顯示全部樓層
請問重有無呀,我都想要試下食同種....
回復

chanpyhilda 發表於 2010-7-30 07:34:52 |顯示全部樓層
小紅楓 發表於 2010-7-30 02:58

要睇下星期日再送出24粒後仲有多少熟果, 如沒有熟果都有青果, 但要等佢熟. 再覆你. 謝謝!
回復

chanpyhilda 發表於 2010-7-30 09:44:06 |顯示全部樓層
小紅楓 發表於 2010-7-30 02:58

星期一至五金鐘地鐵站 1300-1400
星期六或日荃灣        1830
星期日下午元朗  

邊段時間方便呢? 可否pm電話號碼給我?
回復

muitau 發表於 2010-7-30 10:02:18 |顯示全部樓層
早呀Hilda,
嘩!!要等3年!!!咁呢幾粒真係要0答真啲至得喇!!!
回復

chanpyhilda 發表於 2010-7-30 11:42:21 |顯示全部樓層
早呀Hilda,
嘩!!要等3年!!!咁呢幾粒真係要0答真啲至得喇!!!
muitau 發表於 2010-7-30 10:02

早呀!
去買一棵返屋企種咪唔洗等三年囉. 百令二百蚊啦!
回復

小紅楓 發表於 2010-7-31 23:32:23 |顯示全部樓層
回復 68# chanpyhilda
thx in advance.
回復

小紅楓 發表於 2010-7-31 23:34:06 |顯示全部樓層
星期一至五金鐘地鐵站 1300-1400
星期六或日荃灣        1830
星期日下午元朗  

邊段時間方便呢? 可 ...
chanpyhilda 發表於 2010-7-30 09:44

星期六或日荃灣        1830, pm 你, thx.

回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-1 00:26:26 |顯示全部樓層
今日發現掉落左好多熟果呀!!  
回復

cklife 發表於 2010-8-1 16:51:53 |顯示全部樓層

浸左五日既種籽.....終於有兩粒種皮裂開喇....

本來想將種皮搣走一半等佢易生D...點知....................變左全裸..... 未見到有芽腳..唔知種唔種得生呢?...
回復

yukichloe 發表於 2010-8-1 20:27:25 |顯示全部樓層
我今日攞左啦~ 多謝Hilda呢~
六粒已經和家人食晒, 再食青檸一片, 真是變甜左呢~ 真神奇,果核已浸水希望可以發到芽。
回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-1 23:57:23 |顯示全部樓層
浸左五日既種籽.....終於有兩粒種皮裂開喇....

本來想將種皮搣走一半等佢易生D...點知................... ...
cklife 發表於 2010-8-1 16:51

哈哈! 似落花生!!  上星期我都掉左4粒落泥度, 到依家都冇動靜!!!
回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-2 00:01:18 |顯示全部樓層
我今日攞左啦~ 多謝Hilda呢~
六粒已經和家人食晒, 再食青檸一片, 真是變甜左呢~ 真神奇,果核已浸水希望可 ...
yukichloe 發表於 2010-8-1 20:27

唔好客氣!!  

本來今日共約左六位花友, 但果子太熟了, 掉了很多, 又爛了很多!!  我已經記住了今日分唔到的花友, 青果熟了會再PM你們的. 真不好意思!!
回復

LHS1 發表於 2010-8-2 01:05:31 |顯示全部樓層
多謝 chanpyhilda 你的神秘果,謝謝.
回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-2 07:28:56 |顯示全部樓層
多謝 chanpyhilda 你的神秘果,謝謝.
LHS1 發表於 2010-8-2 01:05

唔好客氣!!
回復