我的神秘菓終於豐收了

作者: chanpyhilda 发表于 2010-7-23 11:36:56
21539 213
chanpyhilda 發表於 2010-7-25 00:55:58 |顯示全部樓層
這是我的兩棵神秘菓, 今次出菓的是右邊嗰棵.
農夫 發表於 2010-7-25 01:04:23 |顯示全部樓層
我似為要種到成paul樹咁先有果果
請問由種子種起幾耐有收成?
cklife 發表於 2010-7-25 06:46:18 |顯示全部樓層
多謝各位回應呀!
神秘菓始終有限, 如果各位想用來種的話, 因為始終唔係干左嘅種子, 同埋種子活力短暫(請參 ...
chanpyhilda 發表於 2010-7-25 00:48

有埋資料唔該晒,請問你用幾多號盆種呀?
chanpyhilda 發表於 2010-7-25 09:16:28 |顯示全部樓層
農夫: 我唔係用種子種起嘅, 買返嚟已經係咁大棵. 右邊果棵响花園街東奇買($230), 係細棵D嘅. 右邊果棵係响元朗大棠街市後面花檔買($160).

cklife: 我都唔知係幾號盆, 但粗略度過內盆直徑及高度都係約27cm.
chanpyhilda 發表於 2010-7-25 09:21:10 |顯示全部樓層
回復 19# cklife

cklife, 唔該晒! 我依家識點查/發PM啦!!  Thanks so much!!  給你5粒夠唔夠?
cklife 發表於 2010-7-25 10:33:09 |顯示全部樓層
夠呀...其實我諗住可以既種二盆....如果成功發多左...再拎番出黎比其他人啦....
cklife 發表於 2010-7-25 10:34:34 |顯示全部樓層
農我都唔知係幾號盆, 但粗略度過內盆直徑及高度都係約27cm.
chanpyhilda 發表於 2010-7-25 09:16

明白喇...即係大約10號盆...THX
chanpyhilda 發表於 2010-7-25 10:55:35 |顯示全部樓層
畀多D你地, 可以種之餘, 仲要試食ga ma. 記得買定個檸檬呀! 食檸檬同飲檸水都正!!
sammy 發表於 2010-7-25 11:04:37 |顯示全部樓層
玩還玩, 唔好去得太盡, 酸變甜只係錯覺, PH值仍沒有改變, 吃太多酸味食品對牙對胃都好傷
chanpyhilda 發表於 2010-7-25 11:11:20 |顯示全部樓層
無錯! 多謝提醒!! 所以我只會食一片檸檬, 或一杯檸水. 有胃病的網友便要更小心了.
cklife 發表於 2010-7-25 17:47:17 |顯示全部樓層
畀多D你地, 可以種之餘, 仲要試食ga ma. 記得買定個檸檬呀! 食檸檬同飲檸水都正!! ...
chanpyhilda 發表於 2010-7-25 10:55

我諗住請粒有糖尿病既朋友食,比佢見識下。
唔知D果肉乾左有無效呢....糖尿病要戒口好慘呀...
cklife 發表於 2010-7-25 20:26:03 |顯示全部樓層
今日攞左啦..多謝晒..比六粒咁多我,番去即刻試左一粒,初食時微酸帶甜,跟住就好甜,好好食呀....

食完走去試味,鹽依然係咸,苦瓜葉依然係好苦。我諗緊係咪要食埋粒核先有效呢,因為妹妹話佢連核趙咩...
yukichloe 發表於 2010-7-25 20:35:38 |顯示全部樓層
真係唔好意思,我想排第七~
caipirinha 發表於 2010-7-25 23:22:09 |顯示全部樓層

我今日都攞左啦~ 多謝Hilda呢~
六粒已經俾我食晒, 再試飲檸檬汁, 真係變甜左呢~
chanpyhilda 發表於 2010-7-25 23:44:25 |顯示全部樓層
回復 32# cklife

哈哈!! 你好有冒險精神啊!! 我沒有試過鹽及苦瓜葉.
    我地係連核都食埋, 但相信你無食, 所以我都試下唔食核, 但連食兩粒肉連皮, 再試檸檬and鹽, 檸檬變了可口的酸甜, 鹽依然係咸.
    見你地話要試種種子咁興奮, 我都將嗰兩粒核放左泥lur. 睇下邊個個b快高長大?
chanpyhilda 發表於 2010-7-25 23:47:44 |顯示全部樓層
回復 34# caipirinha

唔好客氣!! 之後我去左嗰間花舖, 佢無放神秘果出嚟, 但問過佢, 佢話仲有賣. 地址我email畀你啦! 你想買就先打電話畀佢.
chanpyhilda 發表於 2010-7-26 00:14:21 |顯示全部樓層
回復 33# yukichloe

你好呀! 神秘果有限先見面先得, 仲要睇下當日仲有冇熟果.  依家仲有, 如果可以lunch hour金鐘交收的話, 請早一日通知我. 或星期六/日約6:30荃灣地鐵站或荃灣大河道雅麗珊對面巴士站 (因我係過境荃灣, 所以會視乎上左邊條線嘅巴士.)

謝謝!
chanpyhilda 發表於 2010-7-26 00:16:49 |顯示全部樓層
回復 33# yukichloe

你好呀! 神秘果有限先見面先得, 仲要睇下當日仲有冇熟果.  依家仲有, 如果可以lunch hour金鐘交收的話, 請早一日通知我. 或星期六/日約6:30荃灣地鐵站或荃灣大河道雅麗珊對面巴士站 (因我係過境荃灣, 所以會視乎上左邊條線嘅巴士.)

謝謝!
crabcrab 發表於 2010-7-26 01:15:51 |顯示全部樓層
回復  yukichloe

你好呀! 神秘果有限先見面先得, 仲要睇下當日仲有冇熟果.  依家仲有, 如果可以lunc ...
chanpyhilda 發表於 2010-7-26 00:16

我星期四或之前一定會來攞(會乖乖早一日通知)
我排第一的哦, 記住要留返一份俾我呀~~ add2icon

先多謝晒add14icon
crabcrab 發表於 2010-7-26 01:24:18 |顯示全部樓層
我今日都攞左啦~ 多謝Hilda呢~
六粒已經俾我食晒, 再試飲檸檬汁, 真係變甜左呢~ ...
caipirinha 發表於 2010-7-25 23:22

會係點樣o既呢? 好似平時飲檸水(有加糖)咁, 定會變左另一種味道?
唔知飲檸茶(走塘)會唔會都好似平時 d 檸茶咁味呢?

因為我媽都有糖尿, 之前好鍾意飲 0t , 如果唔落糖都有得飲甜 0t 佢實好 add4icon