幾種素食的人容易缺乏的維他命

作者: 孖吉 發表于 2010-5-27 15:19:45
5467 63
jellyfishy 發表於 2010-5-28 18:29:33 |顯示全部樓層
回復  八王爺
唔只bb時代,喺係媽咪肚入面已經素食~
corina 發表於 2010-5-28 17:52

這個更難上加難。
現今連推廣母乳都難,何況素食。
回復

金剛 發表於 2010-5-29 16:51:38 |顯示全部樓層

回復 36# corina
原來張柏芝都食咗幾年素...至今都吃素...生個bb出嚟幾靚仔add6icon
有d飲食文化,已經根深柢固一時間很難改變!
但如果找藉口說營養不良,都係d人知識唔夠!
受上一代影響,怕這樣怕那樣!早排我見個阿婆喺個座位撥來撥去...d人問佢...佢話剛有人坐過怕傳染生痔瘡 唉!...
回復

金剛 發表於 2010-5-29 16:58:56 |顯示全部樓層
回復 39# 八王爺
民以食為先...係大家觀念!
d人除咗食嘢...仲可以做咩?醫肚重要...但人生唔係只得食!
回復

孖吉 發表於 2010-5-29 20:01:36 |顯示全部樓層

雖然我對法輪功唔認同,但想不到他們也關心素食:
極端素食主義者 孩童可能營養不良

因為有些家長,認為全素才是健康上/道德上可以接納的飲食習慣,甚至漠視人類在不同生理階段的不同需要。所以,衛生處鄭重發出指引,呼籲家長為青少年子女選擇素食的時候要要非常慎重,並重申均衡飲食(雜食)的重要性:
衛 生 處 - 素 食 與 營 養
回復

孖吉 發表於 2010-5-30 00:43:24 |顯示全部樓層

豆類含 "植酸", 可引致 礦物質 缺乏

多種豆類/穀類 含 "植酸", 會阻止身體吸收礦物質

多種豆類中含 "植酸" 可以和 鈣,鎂,鐵,鋅等礦物質 結合。經結合後,人體無法吸收這些礦物質。而以這些食物為主食,會引致礦物質缺乏。
"植酸" 亦會和 維他命B3 結合,阻止吸收,引致 "糙皮病"
小童不宜多食。

(含植酦的主要食物:巴西果仁,芝麻粉,杏仁,豆腐,亞麻籽,燕麥片,斑豆,黃豆粟米黃豆蛋白 ...)

Phytic acid has a strong binding affinity to important minerals such as calcium, magnesium, iron, and zinc. When a mineral binds to phytic acid, it becomes insoluble, precipitates and will be inabsorpable in the intestines. This process can therefore contribute to mineral deficiencies in people whose diets rely on these foods for their mineral intake, such as those in developing countries.[8][9] Contrary to that, one study correlated decreased osteoporosis risk with phytic acid consumption.[10] It also acts as an acid, chelating the vitamin niacin, which is basic, causing the condition known as pellagra.[11] In this way, it is an anti-nutrient, despite its possible therapeutic effects (see below). For people with a particularly low intake of essential minerals, especially young children and those in developing countries, this effect can be undesirable.
http://en.wikipedia.org/wiki/Phytic_acid#Food_science

(文中說 "發展中國家人民會受其影响" - 因為發展中國家有些人民以高植酸作物為主食。)
那麼日常以 豆腐/大豆/粟米/燕麥片 為主食的朋友也要小心。
回復

金剛 發表於 2010-5-31 14:53:40 |顯示全部樓層

回復 44# marcuslee
我真的無眼睇~~由一個極端組織邪教法輪功登的言論,看了怕混淆視聽
回復

金剛 發表於 2010-5-31 15:20:18 |顯示全部樓層

回復 45# marcuslee
其實是真是假?
有人說波菜不可同豆腐一齊吃,說草酸加鈣會造成結石~~
現在有些專家又推番個講法,說一起吃才不易造成結石~~
不過講來講去都無定論~~ 每個人的體質及飲食習慣所吃的東西都不一樣,不能一概而論~~
人類茹素的歷史已超過幾百年...唔肯定可能有幾千年以上
我記得以前看過一個電視節目...係咪尋找他鄉的故事呢....個節目講述當地人,每天只吃番薯過活,一年只吃一次肉,原因好似他們只種番薯~~
我看個時都有疑問~~怎可每天只吃番薯...咁咪好悶囉add3icon 但他們是如此過活...我看個接受訪問的女人身材都好大件頭~~
唔知大家有冇印象呢?
當然我唔係主張大家只吃番薯 ,均衡飲食都好重要!
不過我仍是百思不解d人點解要宰殺d動物吃,唔覺得殘忍嗎?!!~~唔係話"上天有好生之德",但d人又要殺呢?
我見d人話平反六四...但有冇人去為d動物平反呢?!!
回復

孖吉 發表於 2010-5-31 15:34:21 |顯示全部樓層
回復  marcuslee
其實是真是假?
有人說波菜不可同豆腐一齊吃,說草酸加鈣會造成結石~~
現在有些專家又推番 ...
金剛 發表於 2010-5-31 15:20

好多人都係差唔多當真咖喇,你跟佢咪大鑊囉~
(1) 波菜和豆腐同食,草酸和鈣在腸裏結合,形成不能被吸收的草酸化合物,被排出體外!(所以問題係不能吸收)
(2) 鈣形成結石係在腎裏面和尿裏面發生,唔係腸呀~
回復

金剛 發表於 2010-5-31 15:40:16 |顯示全部樓層
回復 48# marcuslee
仲有膽石呀
回復

孖吉 發表於 2010-5-31 15:49:28 |顯示全部樓層
仲有膽石呀
金剛 發表於 2010-5-31 15:40

膽石 同草酸有乜關係呀 !
回復

金剛 發表於 2010-5-31 17:44:51 |顯示全部樓層
回復 50# marcuslee
膽結石的成份有膽固醇,膽色素,鈣酸鹽,及蛋白膠質
高卡路里、高油膩的食物,易產生膽固醇性結石,所以高纖清淡的飲食,使身體更環保、更健康。
回復

孖吉 發表於 2010-5-31 18:06:38 |顯示全部樓層
膽結石的成份有膽固醇,膽色素,鈣酸鹽,及蛋白膠質
高卡路里、高油膩的食物,易產生膽固 ...
金剛 發表於 2010-5-31 17:44

,膽固醇 由肝產生,和食物冇必然關係。

牛 食草,但 牛自己 係高胆固醇食物,所以 胆固醇 和肉食無直接關係。牛胆石在中藥店裏有售,叫牛黃 - 牛窮一生努力素食,結果都係生胆石!
回復

金剛 發表於 2010-5-31 18:23:43 |顯示全部樓層
回復 52# marcuslee
吃高膽固醇食物有益健康嗎
回復

金剛 發表於 2010-5-31 18:32:17 |顯示全部樓層

回復 52# marcuslee
請你告訴我哪種動物,不會生病的~~又一引証人是自私的!
天然牛黃藥源非常稀少,藥材十分緊缺,所以通過研究,有的人就對牛做手術,在膽囊裡面給它植入異物,讓它來產生膽囊的結石,這樣形成的牛黃叫做人培牛黃,人工培育的。http://www.theqi.com/cmed/oldbook/class6/med_65.html
回復

孖吉 發表於 2010-5-31 18:38:02 |顯示全部樓層
吃高膽固醇食物有益健康嗎
金剛 發表於 2010-5-31 18:23

add13icon 膽固醇 係人體必要物質,係由肝生產,不是直接由食物吸取控制。
好多高膽固醇食物係高脂食物,多吃高脂食物不利身體健康!
回復

孖吉 發表於 2010-5-31 18:47:29 |顯示全部樓層
請你告訴我哪種動物,不會生病的~~又一引証人是自私的!
天然牛黃藥源非常稀少,藥材十分緊 ...
金剛 發表於 2010-5-31 18:32

就是所有生物都會生病,所有人都怕病,所以不要替素食混水摸魚!

生病其中一個原因是飲食不均衡,鼓吹徧食,不論是走哪一極端,都不會有前途!
回復

金剛 發表於 2010-5-31 18:51:22 |顯示全部樓層

回復 55# marcuslee
膽固醇分低密度膽固醇和高密度膽固醇
大約75%由人體產生,25%膽固醇由食物攝取,太多就會造成動脈硬化等疾病~~
唔該你搞清楚先講!!
http://health.wedar.com/show.asp?id=2982
回復

金剛 發表於 2010-5-31 19:01:28 |顯示全部樓層
回復 56# marcuslee
我唔會用素食就一定令你健康作旗號~~
我只從慈悲心,不剝奪牠們自然生存的權利作出發點~~
回復

孖吉 發表於 2010-5-31 21:12:46 |顯示全部樓層
膽固醇分低密度膽固醇和高密度膽固醇
大約75%由人體產生,25%膽固醇由食物攝取,太 ...
金剛 發表於 2010-5-31 18:51

你呢個都唔係故事的全部
所有動物都生產膽固醇,可知佢對動物生存太重要。
咁重要的物質,身體又點會由得佢食得太多就多,食得少就少?
人體係有調節機制,保特膽固醇在合理水平。
所以 食物膽固醇 係唔會直接影响 血液膽固醇 水平。決定膽固醇水平係基因,唔係食物。
而腦部係身體主要利用膽固醇的器官,100% 利用自家生產的膽固醇。
回復

孖吉 發表於 2010-5-31 21:25:15 |顯示全部樓層
我唔會用素食就一定令你健康作旗號~~
我只從慈悲心,不剝奪牠們自然生存的權利作出發點 ...
金剛 發表於 2010-5-31 19:01

呢個出發點係好,但呢個帖係要提醒你的飲食習慣容易缺少d乜野,使你知所對應,唔好因為毫無準備而發生問題。
回復