長期不能搜尋論壇內容

作者: 孖吉 发表于 2013-9-19 10:55:30
1953 4
minmin,

香港園藝館為香港最受歡迎園藝論壇之一,壇友花了很多時間整理資料上載,曾幾何時我們仍能搜尋舊帖,但自從論壇兩三年前要減低 server 工作量,取消了壇內搜尋功能,我們長期不能搜尋論壇內容,大家的心血好像放了入黑洞,有入冇出,請 minmin 正視!

現附上例子:
網友非常重視的帖子:乜都種吓嘅花園仔-香港園藝館-農業植物 -
第 500 頁,9981#,網友問樓主有關日照問題:"發現而家只有下午4點到6點有太陽直照",就算我記得全部字眼,也無法找回帖子!

利用論壇搜索不到結果:

利用 google 也搜尋不到結果:

大家明知曾經有壇友遇過相似的種植問題,但苦無參考的渠道。

繼續下去只會令大家的心血白癈,打擊出好帖的意欲,亦會令新人不斷重覆詢問以前大家己一再回答的疑難,令新人和舊人都十分氣餒。

請 minmin 調查原因,替我們改善目前情況!

謝謝!
jellyfishy 發表於 2013-9-19 11:51:45 |顯示全部樓層
係呀~ 我都發現呢個問題. 
希望minmin 可以快d解決.
powergun 發表於 2013-9-19 12:27:25 |顯示全部樓層
但依家園藝館已好慢, 放寬search限制會唔會令server更慢呢?

而且令 google search 可以搜到內文和題供 站內搜尋 是兩回事,不一定要大量增加 server 工作量 。  發表於 2013-9-19 13:05
這個我都明白,過去兩年大家都在啞忍,希望問題有一天可以解決。相信兩年以來 minmin 亦 upgrade 過 server ,但希望 upgrade 時可以考慮埋搜尋的問題。  發表於 2013-9-19 13:03
malike 發表於 2013-9-19 12:51:55 |顯示全部樓層
近排網站的確有許多小問題, 請minmin加把勁!
corina 發表於 2013-9-19 12:54:23 |顯示全部樓層
其實好多論壇都可以搜內容,唔明點解園藝館唔可以,真係幾唔方便