小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
45972 554
呵呵笑 發表於 2008-1-13 15:24:30 |顯示全部樓層
2008年1月13日,多雲

圖1、啱啱開花

圖2、開花第二日,花瓣邊嘅淺綠色散佐。

淺粉嘅花朵讓人又愛又憐,象一個穿著粉色輕紗嘅花季少女,在晨霧裏凝視著遠方,你在等待著誰?
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-13 15:29:49 |顯示全部樓層

金蓮

圖3係小吊盆,種佐2棵,俾我整跌佐2次,斑葉嘅葉變得好細,唔知幾時開花。

回復

呵呵笑 發表於 2008-1-13 15:32:12 |顯示全部樓層

第一棵定植嘅猴面花

只摘過一次心,使唔使大啲再摘多次呢?
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-13 15:38:16 |顯示全部樓層

有花友提醒我,小蒼蘭嘅泥太少。

原來小蒼蘭係鳶尾科,佢會生得好高大,所以在球面再鋪啲泥。第時再種時要用深盆種佢,並且在佢大時用花架圍住固定。
回復

jade_a 發表於 2008-1-13 15:48:25 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-13 15:32 發表

第一棵定植嘅猴面花
只摘過一次心,使唔使大啲再摘多次呢?

!大啲再摘!我嗰盆直徑有14吋大喇
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-13 16:13:51 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2008-1-13 15:48 發表

摘!大啲再摘!我嗰盆直徑有14吋大喇

14吋啊!我要睇相啊,一定好壯觀。到時開佐花仲唔引死人
我想要一盆唔摘心嘅,焗佢快啲開花,睇下係乜色。
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-13 16:18:56 |顯示全部樓層

其它矮牽牛都陸續有開蕾,唔會又係藍色吧
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-13 16:20:10 |顯示全部樓層

矮牽牛波浪藍
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-13 16:21:35 |顯示全部樓層

三色堇和香堇菜
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-13 16:25:13 |顯示全部樓層

開心的事:

圖1、雙色酢醬草冰淇淋終於伸出第一葉
圖2、銀蓮花,2出1
圖3、露出綠色嘅鈴蘭

回復

呵呵笑 發表於 2008-1-13 16:26:57 |顯示全部樓層

唔開心的事

3出1的番紅花,大得好慢
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-13 16:34:06 |顯示全部樓層

到目前為止嘅六倍利好令我失望

生得差唔在講,開嘅都係紫色而唔係我想要嘅藍蝴蝶啊
回復

貓貓 發表於 2008-1-13 18:46:54 |顯示全部樓層
呵呵笑,

見你 d 矮牽牛咁靚,有事想請教你。
我試過兩次播矮牽牛,每次苗仔一換盆就死,夠竟應該幾時先可以移盆?有什麼要特別注意?
我打算過年後再試下播種,希望取下經先。
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-13 23:18:19 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-1-13 18:46 發表
呵呵笑,

見你 d 矮牽牛咁靚,有事想請教你。
我試過兩次播矮牽牛,每次苗仔一換盆就死,夠竟應該幾時先可以移盆?有什麼要特別注意?
我打算過年後再試下播種,希望取下經先。 ...

貓貓:你係幾大苗仔移植嘎?或者你可以先睇下我呢個貼,如果仲有其它問題你隨時短消息俾我啦。祝你成功! http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=2055&extra=&highlight=&page=2
回復

貓貓 發表於 2008-1-14 20:53:41 |顯示全部樓層
睇完你個貼,有 d 頭緒,泥土同陽光無問題,我想多數係水份太多所致。
唔怪得係苗盆時無事,一換盆澆水就出事,或者我應該用隻再疏水 d ge 泥。
重之多謝你的心得,我會再試過,到時貼上來請你再指導下。
回復

vincentma 發表於 2008-1-14 21:05:22 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-13 23:18 發表

貓貓:你係幾大苗仔移植嘎?或者你可以先睇下我呢個貼,如果仲有其它問題你隨時短消息俾我啦。祝你成功! http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=2055&extra=&highlight=&page=2 ...

真係好詳細啊!又學到0野 la !
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-14 22:41:33 |顯示全部樓層
貓貓、vincentma:開呢個貼就係想大家可以討論一啲關於草花種植過程嘅心得、經驗,所以歡迎大家pos圖片上嚟一齊探討。有好嘅提議都可以係呢度提出
回復

mimighost 發表於 2008-1-14 22:55:26 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-13 16:26 發表

唔開心的事
3出1的番紅花,大得好慢   

我種左7粒番紅花+1粒風信子........結果
2 粒番紅花發左毛
2 粒番紅花有蟲蟲(好驚!! )
3 粒番紅花仍在半死亡中......
唯一一粒既風信子............夾箭!!!

好嬲呀~~~
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-15 10:14:27 |顯示全部樓層
原帖由 mimighost 於 2008-1-14 22:55 發表

我種左7粒番紅花+1粒風信子........結果
2 粒番紅花發左毛
2 粒番紅花有蟲蟲(好驚!! )
3 粒番紅花仍在半死亡中......
唯一一粒既風信子............夾箭!!!

好嬲呀~~~ ...

mimighost :乜嘢係“夾箭”?
                     球根發毛同有蟲可能係水份過多同球根本身有菌嘅關係。唔好氣餒,秋天再種過,失敗多幾次攞到經驗就會一次好過一次啦,種花嘅人,失敗是常事啦。我哋一齊加油啊!
回復

vincentma 發表於 2008-1-15 13:23:25 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-14 22:41 發表
貓貓、vincentma:開呢個貼就係想大家可以討論一啲關於草花種植過程嘅心得、經驗,所以歡迎大家pos圖片上嚟一齊探討。有好嘅提議都可以係呢度提出   ...

呵呵笑,我種了些矮牽牛 - 我收集了一些種子,是否可以種的?
又只有單瓣的有種子,重瓣的收集不到,是否是這樣的?
春天適不適合種矮牽牛呢?
回復