小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
45976 554
呵呵笑 發表於 2008-1-6 23:34:23 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2008-1-6 23:23 發表

我今日播咗2粒,希望能成功發芽喇(前三次都失敗 )

依家先播啊?早知我之前俾苗你仲好
回復

jade_a 發表於 2008-1-7 22:39:59 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-6 22:56 發表
2008年1月6日   天晴

jade:聽你講話猴面花摘心,我即刻就做啦。
        真係摘心後真係好勁哦(大葉都俾我剪走佐啦)

猴面花的生長速度非常快
一定要住大盆,我沒位呀
回復

jade_a 發表於 2008-1-7 22:45:43 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-6 23:34 發表

依家先播啊?早知我之前俾苗你仲好

我買了一包種子播過3次,一粒都沒發芽
還有两粒堅持下去
秋天用你自採的種子來種
回復

soy 發表於 2008-1-8 02:27:31 |顯示全部樓層
呵呵笑
你種的香堇菜真的好美!!!
令我想起小學時,學校的花園,校長喜歡種花,花園時常得獎,靚過現在花展呢!

芫荽是種子種起嗎?
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-8 22:28:45 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2008-1-7 22:39 發表

猴面花的生長速度非常快
一定要住大盆,我沒位呀

jade:我會等佢在大苗盆長到大哂再決定用幾大嘅盆俾佢。如果你開佐花記得要pos相俾我哋睇哦。
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-8 22:31:14 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2008-1-7 22:45 發表

我買了一包種子播過3次,一粒都沒發芽
還有两粒堅持下去
秋天用你自採的種子來種

2008年1月8日   天晴有煙霞

希望金蓮姑娘聽到後生生性性、快快趣趣咁快啲傳宗接代啦
        今日終於真正展開花朵啦!

回復

呵呵笑 發表於 2008-1-8 22:48:45 |顯示全部樓層
原帖由 soy 於 2008-1-8 02:27 發表
呵呵笑
你種的香堇菜真的好美!!!
令我想起小學時,學校的花園,校長喜歡種花,花園時常得獎,靚過現在花展呢!

芫荽是種子種起嗎?

soy:多謝你嚟賞花啊!
       芫荽係去菜種店買嘅種子,不過發芽需要好多日,到依家仲有小芽陸續出苗啊
       正面係2007年12月6日的樣子,距離之前嘅果張相約一個月時間,依家我已開始食用啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-8 22:53:41 |顯示全部樓層

今日開花嘅另一盆矮牽牛,估計應該係wave系列嘅波浪紫色
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-8 22:58:01 |顯示全部樓層

一直花開不斷嘅洋鳳仙,出年可以種多幾只色,佢對陽光要求唔高,適合家庭窗台邊擺放或者吊盆種植

呢一盆種佐3棵,所以感覺好豐滿
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-8 23:00:42 |顯示全部樓層

第一次種黑種草,原來佢嘅根系好發達哦 。才這麼兩片真葉就露哂根出嚟,依都唔知移植好啊係再等啲添
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-8 23:04:42 |顯示全部樓層

今放佐兩年嘅亞麻種子,出芽率係低佐,不過都叫做有:二十幾粒出佐呢粒單丁(算唔算九代單傳啊?

黃亞麻,我點都要拉扯你長大成人啦,你要配合啲啦
      幾時應該摘心?
回復

阿晴 發表於 2008-1-9 22:00:33 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-6 22:24 發表
2008年1月6日   天晴

花店主人話最好種落地哦,不過我最終都只係原盆種,因為我驚種死佢,所以都係原封不動安全啲。
       佢唔係多年生啊?到夏天要點算呢?有冇人種過啊? ...

呵呵笑~~
草莓越夏冇問題ga~只是太熱的中午時葉片會稍為軟弱而已~~我嬤家裡種在田30幾年都冇問題~~還會長得很大叢~~
不過因為佢葉多又大所以要注意勤淋水~我自己盆栽,夏天時常失敗就是因為唔記得澆水~~

回復

呵呵笑 發表於 2008-1-10 09:21:41 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-1-9 22:00 發表

呵呵笑~~
草莓越夏冇問題ga~只是太熱的中午時葉片會稍為軟弱而已~~我嬤家裡種在田30幾年都冇問題~~還會長得很大叢~~
不過因為佢葉多又大所以要注意勤淋水~我自己盆栽,夏天時常失敗就是因為唔記得澆水~~ ...

多謝你啊,阿晴!你阿嬤好勁啊!咁揾日要去你阿嬤度參觀下啦
佢會一路開花結果?定係夏天會休眠嘎?(唔好意思啊,我好多問題啊)
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-10 09:30:21 |顯示全部樓層
2008年1月10日   多雲

第3盆開放嘅矮牽牛又係wave系波浪藍色,呢輪真係藍到發紫啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-10 09:33:08 |顯示全部樓層

我期待嘅反而係呢盆白色嘅,因為唔知佢係邊個品種,我估係新品嘅象牙白?啊,估中要獎勵下自己
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-10 09:35:48 |顯示全部樓層

金蓮小姐嘅第二朵花將會係紅色,佢大方探出頭來,唔似黃色咁收埋自己在綠葉裏
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-10 09:38:01 |顯示全部樓層

遲出芽嘅蔓性天竺葵有第一片真葉啦,我放下心來。之前佢好多日都無進蔚縣,幾驚佢會無疾而終。
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-10 09:39:51 |顯示全部樓層

休息一排嘅角堇又再度開花,呢次花色比較濃啲
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-10 09:43:53 |顯示全部樓層

前後相差三個星期,不過效果相差好遠,香堇菜就係有咁嘅魅力
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-10 09:46:42 |顯示全部樓層

如jade所講,摘心後嘅猴面花真係大得好快,Monse你有冇幫佢摘心啊?
回復