小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
45978 554
呵呵笑 發表於 2008-1-3 21:04:06 |顯示全部樓層
2008年1月3日     天晴,乾燥,寒冷

好肥好水好陽光地伺候卻冇乜進步嘅六倍利真係令我失望啊
回復

CiCiKwok 發表於 2008-1-3 21:09:44 |顯示全部樓層
所以都好靚呀!我覺得香堇菜深藍色更靚淺藍色!
天使之眼系列 Angeleyes Randy貴唔貴?
你真係好心機!
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 21:16:20 |顯示全部樓層

再凍,只要有少少陽光都要俾啲花曬曬太陽啦
      呢個天井向東,好天時會有半日太陽。以前為佐啲花花可以最大程度曬到太陽會成日將啲花追住太陽來擺放,最近先知,咁樣反而會令到啲花無所適從而推遲開花期。所以依家固定佐呢個位置俾佢哋曬太陽,半日,應該都夠啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 21:27:53 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2008-1-3 21:09 發表
所以都好靚呀!我覺得香堇菜深藍色更靚淺藍色!
天使之眼系列 Angeleyes Randy貴唔貴?
你真係好心機!

CiCiKwok:好似係差唔多5-6蚊一棵苗
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 21:32:14 |顯示全部樓層

好舒服咁做緊日光浴嘅矮牽牛苗,這是秋播季的最後一批矮牽牛苗
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 21:36:20 |顯示全部樓層

佢嘅前輩們快要開花啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 21:39:56 |顯示全部樓層

呢盆睇得出係白色花,不過都要開佐花之後先可以確定品種
回復

伯爺婆 發表於 2008-1-3 21:44:42 |顯示全部樓層
呵呵笑.......啲香堇菜種得好生猛喎,天竺葵好粗生架,花開到唔識停,呢喥好多人種,玫瑰同 wild strawberry 都唔怕凍架,我呢喥咁凍佢地都年復年咁返嚟,妳啲花又眞係種得好靚呀!
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 22:02:58 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2008-1-3 21:44 發表
呵呵笑.......啲香堇菜種得好生猛喎,天竺葵好粗生架,花開到唔識停,呢喥好多人種,玫瑰同 wild strawberry 都唔怕凍架,我呢喥咁凍佢地都年復年咁返嚟,妳啲花又眞係種得好靚呀! ...

伯爺婆:香堇菜係由花場買番嚟嘎,咁啱呢幾日香港轉凍所以佢先越凍越精神啫
              天竺葵係好粗生,不過經常敵唔過炎夏,所以雖然為多年生也變成一年生,好有挫折感啊!
              種在堆肥大缸裏的芫荽

回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 22:06:04 |顯示全部樓層

猴面花,有一些苗開始長出側枝。種過的朋友請告訴我,要不要摘心呢?謝謝!
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 22:08:35 |顯示全部樓層

黑種草,開始長第二片真葉啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 22:12:29 |顯示全部樓層

2007年12月15日落盆嘅番紅花到呢兩日先開始有動靜,仲要係3出1添!
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 22:15:46 |顯示全部樓層

荷蘭鳶尾東方美人
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 22:19:42 |顯示全部樓層

長出了一片真葉的耬斗菜,依家對佢仲有無限憧憬,不過一諗到當夏天臨近就有無限驚恐
       祝你好運啦,夢幻草!
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 22:29:25 |顯示全部樓層

小蒼蘭係生得較好嘅球根啦,有啲白色根露哂出來,應唔應該再蓋啲泥上去啊?
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 22:32:25 |顯示全部樓層

最開心係見到鈴蘭有些綠意,開心到我尖叫啊
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 22:34:29 |顯示全部樓層

阿晴,你嘅月見草啊,過幾日就攞得啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 22:38:08 |顯示全部樓層

呢桶黑茫茫嘅嘢就係堆肥啦。一層菜葉(菜葉、生果、落葉、殘花)一層泥,仲有主角:蚯蚓,幾個月後就可以做為基肥啦。不過因為蚯蚓數量有限(好難揾到啊),所以預計要再耐啲日子啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 22:51:16 |顯示全部樓層

一千零一棵黃色亞麻
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 22:53:27 |顯示全部樓層

呢棵唔知係乜嘢芽呢?松蟲草嗎?
回復