小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
46909 554
呵呵笑 發表於 2008-4-10 20:43:27 |顯示全部樓層
原帖由 chongchi 於 2008-4-10 14:03 發表

強人呀 !睇見你d花種得咁靚好開心,我也想試種這種黑眼蘇珊,可以給我一點兒種子嗎 ?謝謝 !

PM俾你啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-10 20:51:58 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-10 14:03 發表
食飽午飯回來, 行一行 "呵呵花園", 身心都滿足晒..  正

花草嘅功效也在於此啦!可以令人滿足,愉悅,更係送禮佳品(播種一盆花送俾你愛嘅人,相信收禮物嘅人都會好開心。)

純潔嘅白雪花

熱情嘅洋鳳仙,熱熱鬧鬧地開佐幾個月啦,睇到我審美疲勞

回復

呵呵笑 發表於 2008-4-10 20:55:33 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-4-10 16:05 發表
4月8日  里幾日開始明顯睇到長大  我一直掐芯

你種得好好哦。我得番一半,唉,唔知會唔會未到夏天就全部歸西

2008.04.09,種落苗盆後有摘過心,摘心後第一朵花

回復

呵呵笑 發表於 2008-4-10 21:03:04 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-4-10 16:10 發表
嘩!  你d太陽花都開啦
我d太陽花種子都未買

唔使買啦,摘啲枝條俾你阡插啦,大得快,開花又快
你睇,家樂花都係阡插而成嘎
回復

vincentma 發表於 2008-4-10 21:06:22 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-4-10 09:51 發表

天竺葵寫真集

你哋中意幾號佳麗啊   

呵呵笑,個個都美呀!請問你怎樣才令植物懸垂呢?我的 Ivy 就不肯向下低頭?!我已放它在有遮蔭的蓬底下。還有,可否俾一些黑眼蘇珊種給我呢?好鍾意呀!
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-10 21:06:40 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-10 17:15 發表
呵呵園主 不在呀....   隨便參觀啦
太陽花我都有苗長出啦, 都有 2寸高, 不過最底的葉變黃左, 知唔知點解??

太陽花嘅盆泥要keep住幹爽,太潮濕應付引起黃葉,甚至爛根。
回復

貓貓 發表於 2008-4-10 21:08:37 |顯示全部樓層
呵呵笑:
你 d 馬齒莧未到夏天巳經有咁多花,羨慕死人。
我 d 修剪後有葉未有花,我都有少少心急。
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-10 21:11:42 |顯示全部樓層
原帖由 哈貓兒 於 2008-4-10 18:26 發表

呵呵笑 二號天竺葵佳麗 好好好漂亮呀

佢係天使之眼啊,所以我都好中意啊
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-10 21:16:03 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-4-10 21:06 發表

呵呵笑,個個都美呀!請問你怎樣才令植物懸垂呢?我的 Ivy 就不肯向下低頭?!我已放它在有遮蔭的蓬底下。還有,可否俾一些黑眼蘇珊種給我呢?好鍾意呀! ...

因為係懸垂品種嚟嘎,不過通常如果日照唔夠,就會垂得明顯啲嘎(個人經驗,唔知會唔會係咁啱)
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-10 21:27:02 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-4-10 21:08 發表
呵呵笑:
你 d 馬齒莧未到夏天巳經有咁多花,羨慕死人。
我 d 修剪後有葉未有花,我都有少少心急。

唔使心急啊,貓貓,時到花自開哦。
太陽花係要開一排就修剪一下,咁先可以keep住最佳狀態,如果唔係會好易先蚜蟲嘎。特別落雨後,我都會將太長嘅枝條修剪嘎。

波浪藍色都係因為枝條太長,早前俾我剪佐短發,依家又開始多花啦。

回復

maymay靚 發表於 2008-4-10 23:47:39 |顯示全部樓層
呵呵園主, 我都想要種子呀..
回復

Aalon 發表於 2008-4-11 09:54:24 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-4-10 09:20 發表
2008年4月10日,多雲   

太陽花  春暖花開啦,以黃花為主

夏天就係佢o既季節, 而家屋企剩反紅色同紅色, 曾幾何時, 屋企有很多重瓣品種, 由於疏於整理以至她們在園子裡絕跡 , 希望今年在花墟搵得返啦!而家睇住以前d相先啦......

回復

Aalon 發表於 2008-4-11 09:58:02 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-4-10 09:25 發表
2008年4月10日,多雲   

六倍利  垂懸品種
呢盆掛大門邊,半遮蔭,啲花就密啲,開得耐啲

另一角度再show下
近照

嘩!!好大叢o既藍蝴蝶呀 我屋企果d仲係零零落落
回復

格子 發表於 2008-4-11 10:31:45 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-4-10 20:55 發表

你種得好好哦。我得番一半,唉,唔知會唔會未到夏天就全部歸西

2008.04.09,種落苗盆後有摘過心,摘心後第一朵花

我係見花就剪 見花就剪  谷佢大   

你的泥會唔會太濕啦  我攞返來到依家只淋過三次水
回復

格子 發表於 2008-4-11 10:33:40 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-4-10 21:03 發表

唔使買啦,摘啲枝條俾你阡插啦,大得快,開花又快
你睇,家樂花都係阡插而成嘎

多謝晒 呵呵笑  

我買咗未到手

回復

呵呵笑 發表於 2008-4-12 11:02:05 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2008-4-11 09:54 發表

夏天就係佢o既季節, 而家屋企剩反紅色同紅色, 曾幾何時, 屋企有很多重瓣品種, 由於疏於整理以至她們在園子裡絕跡 , 希望今年在花墟搵得返啦!而家睇住以前d相先啦......

http://i279.photobucket.com/albums/ ...

嘩,好靚哦Aalon,下次揾到佢哋要好好保存啊!我之前都有好多太陽花品種,不過搬屋時有一排冇地方種花,所以... ...
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-12 11:03:54 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2008-4-11 09:58 發表

嘩!!好大叢o既藍蝴蝶呀 我屋企果d仲係零零落落

依家熱啦,唔好擺屋頂啦,放係半蔭地方吧。一盆都係一棵咋。不過秋天想揾啲直立品種嚟種,聽講果啲開花仲密啊。
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-12 11:05:40 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-4-11 10:31 發表

我係見花就剪 見花就剪  谷佢大   

你的泥會唔會太濕啦  我攞返來到依家只淋過三次水

之前可以因為濕,依家因為曬。今天開始擺係半蔭處啦,希望救番一兩棵啦。
你要好好湊大佢哋啊,第日,你果啲大個仔要阡插啲俾我啊
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-12 11:07:16 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-4-11 10:33 發表

多謝晒 呵呵笑  

我買咗未到手

我都有買到。依家花店都有賣,而且花色好多,不過我都想自己播種 我哋一齊努力啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-13 21:24:26 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-4-10 21:27 發表

波浪藍色都係因為枝條太長,早前俾我剪佐短發,依家又開始多花啦。 ...

2008年4月13日,多雲間中有太陽

才不過幾日時間,波浪長發又出現了

局部。
我正在努力地延長它的開花時間,已經開始把它放在半蔭位置,因為它嬌嫩的花朵實在抵擋唔到香港夏天的陽光

回復