香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹 (甜食)中式 羅漢果茶
返回列表 發新帖

羅漢果茶

作者: BanbieChan 發表于 2010-4-14 00:02:07
24927 45
prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 19:00:46 |顯示全部樓層
完全同意$5同$15隨時會係同樣品質.  用價錢分係冇用既, 真係好難揀.
早兩日去藥材舖執藥, 買左d羅漢果, $7 ...
KandT 發表於 2010-4-19 18:56

$8/4有冇得"簡"架?
回復

KandT 發表於 2010-4-19 19:28:53 |顯示全部樓層
$8/4有冇得"簡"架?
prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 19:00

佢標價係$2個.  但我去元朗舖1pack4隻已包裝好, 唔知其他分店有冇散庄.  我搖過多數都冇聲.  有d裂左, 睇到入面是黑色的.
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 19:35:17 |顯示全部樓層
佢標價係$2個.  但我去元朗舖1pack4隻已包裝好, 唔知其他分店有冇散庄.  我搖過多數都冇聲.  有d裂左, 睇 ...
KandT 發表於 2010-4-19 19:28

如果裂左基本上係冇人買,所以要既要連d下難一齊買~
入面是黑色可能烘過龍,靚貨係啡啡地,有少少綿咁~
**新鮮採摘係唔食得,要烘過下先可以食用
回復

KandT 發表於 2010-4-19 20:38:58 |顯示全部樓層
如果裂左基本上係冇人買,所以要既要連d下難一齊買~
入面是黑色可能烘過龍,靚貨係啡啡地,有少少綿咁~
**新 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 19:35

eee... 我聽人講入面要深色d黑黑地先好...原來唔係....?   
裂開見到黑色既, 都有綿, 毛茸茸咁.  好多全包唔裂既, 不過我諗定煮前都要扑開, 冇所謂啦.
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-20 19:18:58 |顯示全部樓層
等我有時間搵隻sample影比你睇~
回復

catcat33 發表於 2010-4-20 23:44:31 |顯示全部樓層
都係揾相熟舖或聲譽好嘅舖買好啲。
又唔係太貴嘅野。食落肚啵,容乜易有益變無益。
你知啲野一出名就多假野。雞蛋咁平都有假嘅......。
回復