香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹 (甜食)中式 羅漢果茶

羅漢果茶

作者: BanbieChan 發表于 2010-4-14 00:02:07
24928 45
wendy_choy_hk 發表於 2010-4-17 14:45:07 |顯示全部樓層
街市行情: 羅漢果加左價
我以前買開$10有4個,而家$10得3個
回復

八王爺 發表於 2010-4-17 21:50:11 |顯示全部樓層
去深圳买,10元 七個
回復

acmc 發表於 2010-4-17 21:50:57 |顯示全部樓層

我飲龍井會覺得手震, 胃會少許唔舒服, 有時飲奶茶都會咁, 飲鐵觀音就無事, 咁可唔可以飲羅漢果呢? 但經常失眠, 都會有d 豆豆出, 都唔知算係熱底定寒底!!!
回復

jellyfishy 發表於 2010-4-18 17:57:43 |顯示全部樓層
我飲龍井會覺得手震, 胃會少許唔舒服, 有時飲奶茶都會咁, 飲鐵觀音就無事, 咁可唔可以飲羅漢果呢? 但經常失 ...
acmc 發表於 2010-4-17 21:50

同你一樣~ 我都係咁~ 唔好飲咁濃, 觀察下先~~
回復

八王爺 發表於 2010-4-18 23:25:45 |顯示全部樓層
寒底 唔好飲龍井
回復

candyafr 發表於 2010-4-18 23:29:04 |顯示全部樓層
去深圳买,10元 七個
八王爺 發表於 2010-4-17 21:50

我上次都係深圳買,$1/個,不過唔係好大
回復

acmc 發表於 2010-4-19 13:37:33 |顯示全部樓層
同你一樣~ 我都係咁~ 唔好飲咁濃, 觀察下先~~
jellyfishy 發表於 2010-4-18 17:57

功效咁好, 都好想試, 不過等你試真啲先, 你記得話我知呀!
回復

八王爺 發表於 2010-4-19 14:06:49 |顯示全部樓層
我上次都係深圳買,$1/個,不過唔係好大
candyafr 發表於 2010-4-18 16:29

唔得架,一定要夠熟。細個功效差好遠。
回復

hipo 發表於 2010-4-19 14:19:04 |顯示全部樓層
I tried different types.  
For 西洋菜湯, I tried HK$10.00 for 4.
For 羅漢果茶, I tried HK$15.00 for each. The taste is very 甘甜.... But I think it is a bit expensive!

By the way, how long did you boil?  Over the web it recorded boiled for 20 minutes but my cousin said that it is required to boil about 40 min so that 羅漢果茶不會酸...

Do you have any tips that 羅漢果茶不會酸...?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 14:37:01 |顯示全部樓層

羅漢果茶點煲都不會酸不會酸的,煲耐d冇咁寒~
以前有個做中藥的人話傷風感冒唔好飲羅漢果,會入陰add3icon add3icon
但係我呢幾次睇中醫,藥方都有半隻羅漢果,煲野甜到癲呀~
**症狀係燥咳
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 14:38:38 |顯示全部樓層
街市行情: 羅漢果加左價
我以前買開$10有4個,而家$10得3個
wendy_choy_hk 發表於 2010-4-17 14:45

我公司呢頭有十蚊3個,有4.5一個,位x堂好似15蚊一個~
回復

EE閒人 發表於 2010-4-19 14:55:08 |顯示全部樓層
Do you have any tips that 羅漢果茶不會酸...?...據我所知,凍水連羅漢果一齊煲就唔會酸。
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-4-19 15:02:19 |顯示全部樓層
我公司呢頭有十蚊3個,有4.5一個,位x堂好似15蚊一個~
prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 14:38

華"馮"買$10一個,我見到有$2一個(但好細過)
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 15:19:01 |顯示全部樓層
Do you have any tips that 羅漢果茶不會酸...?...據我所知,凍水連羅漢果一齊煲就唔會酸。 ...
EE閒人 發表於 2010-4-19 14:55

我煲湯會水滾才落料;煲藥會凍水落,焗茶就冰水(飲水機D水)落料煲滾之後等凍都唔會酸架~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 16:07:14 |顯示全部樓層

有少少資料,羅漢果的甜味是一種叫糖甙(讀代音),並不是果糖,甜度比蔗糖高幾百倍,理論上點整都唔會酸,而且低熱量~
就係呢個原理,羅漢果水可供給糖尿病人飲用,用來開飲品作糖水使用~
回復

hipo 發表於 2010-4-19 16:13:38 |顯示全部樓層
回復 35# prodorothyhkg

Thanks for the information.
回復

八王爺 發表於 2010-4-19 17:09:09 |顯示全部樓層
羅漢果茶點煲都不會酸不會酸的,煲耐d冇咁寒~
以前有個做中藥的人話傷風感冒唔好飲羅漢果,會入陰 ad ...
prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 07:37

中医其實好唔簡單,每個医師有自己的配方,對某種病,但唔同人會用唔同 葯方。所以自己飲的方,唔可以亂俾第二個用!
     更加唔好同時睇兩個中医,可能佢地啲葯會相克 相沖!

羅漢果茶,都唔係人人飲得。
     大家自己試少少,睇吓身體反應點先多做。

10元3個 同10元7個係一樣嘅。這些是一大袋裝,一袋我冧有成千個。
       5元,10元,15元 都係一樣,只係商人出唔出名。哩啲係盒裝,一盒好似20個。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 17:24:09 |顯示全部樓層
問左中醫啦,真係傷風感冒千祈唔好單飲羅漢果茶,傷肺陰架~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 17:27:03 |顯示全部樓層
中医其實好唔簡單,每個医師有自己的配方,對某種病,但唔同人會用唔同 葯方。所以自己飲的方,唔可 ...
八王爺 發表於 2010-4-19 17:09

單一隻藥既藥理唔難理解,但覆方就千祈咪亂試~
以前做過下藥材,來源同一大袋,到分銷商要分開大小及品質,所以價錢可以好大分別,但有名的鋪頭只會將d靚d大d的貨來賣,所以品質一定有保証;如果我地要買d平靚正就真係要自己識睇,$1一個同$15果d會有好大好大分別,因為大果d一定會比人分開,但係$5同$15隨時會係同樣品質~
以大小來計,如果怕肉眼分別唔到,用一個簡單方法去量度,就係自己隻手,通常用幾多隻手指去量果的直徑闊度就可以~
回復

KandT 發表於 2010-4-19 18:56:18 |顯示全部樓層
完全同意$5同$15隨時會係同樣品質.  用價錢分係冇用既, 真係好難揀.
早兩日去藥材舖執藥, 買左d羅漢果, $7個.  今日行過安記, $8/4個.  同之前$7隻既size一樣.  add9icon
回復