佢話覺得好難受, 心淡, 佢話想離婚喎!

作者: poma 發表于 2010-1-8 10:35:48
13811 101
poma 發表於 2010-5-4 16:33:37 |顯示全部樓層
最緊要個仔錫阿媽明白阿媽~
係喎~ 又快半年了,情況有好d嗎?
jellyfishy 發表於 2010-5-3 13:04

我舊同事提出離婚啦, 佢真係同佢老公講張所有物業擁有權給回佢老公, 所有係佢老公買嘅首飾金銀珠寶, 包括求婚介指(好似話十多萬嘅), 結婚介指全部都唔要, 只係要個仔, 要求要親手照顧到大個, 到時如果佢老公要攞走先交返比佢老公, 但佢老公話唔得, 個仔都唔比我同事, 仲話做爸爸的未必唔夠媽媽爭咁話, 於是乎我朋友話, 好呀, 咁我個仔都唔要啦, 你攞埋去啦, 然後一直咁哭到半夜三四點, 你估下之後會點?
回復

八王爺 發表於 2010-5-4 17:07:08 |顯示全部樓層
哗... 好激呀! 仔都唔要。
個男人真係好有問題。
回復

poma 發表於 2010-5-4 17:58:24 |顯示全部樓層
個男人真係好有問題。
八王爺 發表於 2010-5-4 17:07

這裏好似較少人說男方有問題, 我真係唔係幫個朋友, 我們不多見面, 但都會通下電話, 太多嘢啦, 有時都唔記得咁多, 好似有一次佢話初結婚時, 同女方父母飲茶, 我朋友諗住女婿請飲茶會好睇些的, 但埋單時等咗好耐佢老公都無動作, 咁我朋友付啦, 返屋企問佢老公, 佢老公話"嗰兩個係你父母, 唔係我父母, 飲茶唔應該要我比"咁話,  如果你係我朋友聽咗會有什麼感受呢!
回復

八王爺 發表於 2010-5-5 15:11:11 |顯示全部樓層
有啲嘢,做男人嘅要大方啲。
第一,送咗俾人地嘅嘢唔可以攞番。哩個係好普通嘅道理。男人女人都通用。
第二,個仔要唔要,可以私下決定。但係如果要爭,離婚男人得到撫養權真係成功率好低!
           因為個阿媽唔係有病/腦殘/坐監...都一定係俾阿媽,仲要老豆俾贍養費個女人湊仔添!
所以最好都係同哩個男人法庭見。
女方爭仔無可能輸!
回復

Kiann 發表於 2010-5-8 12:18:41 |顯示全部樓層
個男人真係好有問題。
八王爺 發表於 2010-5-4 17:07

個男人有話要同個女人爭喎!仲話未必唔夠個女人爭,反而係個女人好大反應話唔要個仔.
全文又冇提過個男人話要攞番晒d業權,只係話佢自己另外一層樓會俾佢屋企人,而家住緊嗰層會留返比個女人同個仔.
我的感覺係個女人反應過激,有時仲有d莫明其妙.佢地真係應該搵人輔導下.或者試下睇心理醫生,找出心結的所在.
佢朋友好似認為離婚係唯一解決方法,從來冇諗住尋求專業的心理輔導,如果真係想小朋友好,點解唔試下呢?如果係個男人有第三者就真係冇話可說,但宜家只係個女人覺得個男人對佢唔好,為個仔忍下都唔得,離婚對小朋友始終唔好.佢有冇為個仔諗下?
回復

poma 發表於 2010-5-9 23:54:54 |顯示全部樓層
有啲嘢,做男人嘅要大方啲。
第一,送咗俾人地嘅嘢唔可以攞番。哩個係好普通嘅道理。男人女人都通用。
第二 ...
八王爺 發表於 2010-5-5 15:11

點只佢老公有問題!!! 有啲人好唔明白事理, 唔啱都仲要講到好有道理咁, 這些人係好難相處的.
佢老公直指我朋友 "你咁多年無做嘢, 無收入, 無本事, 無錢財(佢老公唔知佢有幾多私已), 憑咩同我爭仔." 我朋友就答 "係呀! 咁我唔同你爭, 比埋你, 所有所有比晒你, 我都要同你離婚" 跟住說出所有不滿.

如果你有兄弟, 有間三百多萬嘅屋嫌舊, 要換樓, 但自己"無錢", 一問問你攞一百萬, 你會唔會比? 老實句, 如果我老公係咁, 咁唔正常, 我都好驚!!!! 如果啲錢比下比下比晒, 第時無飯食, 問返轉頭, 啲兄弟會唔會有問必比呢? 有咁嘅老公, 老公又有咁嘅家人, 好難怪我朋友, 作為一個女人, 媽媽嘅身份為個家庭, 為仔女嘅褔利要去悍衞"家產", 無可厚非.
我覺得係性格問題, 我唔會, 你唔會, 但都總有人會把口袋裏的十元, 捐出9..5去幫其它人, 留5毛比自己買個包做晚飯, 有啲人唔諗自己, 只係幫人諗的, 各人有各人之觀點不同.......

我朋友同佢老公說 覺得佢啲行為好唔正常, 在這個家好無安全感, 悍衞唔到家產, 離婚後就可以悍衞到私有財產, 叫佢老公當有一日被佢啲兄弟挖晒啲錢嘅時候, 記住揾佢, 佢會有樓比佢住, 有飯比佢食, 有書比個仔讀, 無論佢老公個心係幾咁愛佢嘅兄弟, 佢都唔會介意, 愛唔愛自己都唔會在乎.........出乎意料, 佢老公認錯...幾個月了, 我朋友話真係改變了很多喎.
回復

wct119 發表於 2010-5-10 01:06:48 |顯示全部樓層
這就是溝通的重要.

事實證明先前兩人缺乏坦誠溝通,引起一連串誤解,將大家推向死胡同.
兩人應好好珍惜,冰釋前嫌.
回復

jeffiau 發表於 2010-5-10 02:20:17 |顯示全部樓層
一直都追看這件事,
很開心有個HAPPY ENDING
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-10 14:05:01 |顯示全部樓層
點只佢老公有問題!!! 有啲人好唔明白事理, 唔啱都仲要講到好有道理咁, 這些人係好難相處的.
佢老公直指我 ...

我朋友同佢老公說 覺得佢啲行為好唔正常, 在這個家好無安全感, 悍衞唔到家產, 離婚後就可以悍衞到私有財產, 叫佢老公當有一日被佢啲兄弟挖晒啲錢嘅時候, 記住揾佢, 佢會有樓比佢住, 有飯比佢食, 有書比個仔讀, 無論佢老公個心係幾咁愛佢嘅兄弟, 佢都唔會介意, 愛唔愛自己都唔會在乎.........出乎意料, 佢老公認錯...幾個月了, 我朋友話真係改變了很多喎.
poma 發表於 2010-5-9 23:54

嘩~ 我有無眼花? 你朋友和她老公和好喇? 你朋友係咪鬧醒左佢老公? 大家溝通到喇? 如果真係兩個關係好左,咁就太好喇~ 就算未盡完美,點都係一個好開始.
回復

擔泥 發表於 2010-5-10 17:31:44 |顯示全部樓層
之前咁辛苦, 原來咁簡單幾句說話就可以解決問題。真誠溝通真係好重要。
回復

八王爺 發表於 2010-5-11 11:26:42 |顯示全部樓層
人地話改變咗好多,冇講係變好,定變差喎!
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-11 11:49:40 |顯示全部樓層
人地話改變咗好多,冇講係變好,定變差喎!
八王爺 發表於 2010-5-11 11:26

呀.... 我一想就想好的一面添~ 証明我個人樂觀~~
回復

八王爺 發表於 2010-5-11 12:21:39 |顯示全部樓層
證明你未結過婚,對婚姻生活仍然有期望,充滿大团圆的梦想。
回復

catcat33 發表於 2010-5-11 23:57:34 |顯示全部樓層
故事就峰迴路轉咁完咗。大家應該鐘意個結局。
回復

mr_k 發表於 2010-5-13 18:58:52 |顯示全部樓層
秋天的童話...不真實,旦都是人們希望的結局 !
回復

poma 發表於 2010-5-13 20:17:34 |顯示全部樓層
之前咁辛苦, 原來咁簡單幾句說話就可以解決問題。真誠溝通真係好重要。
擔泥 發表於 2010-5-10 17:31

"簡單幾句說話" ?? 點算簡單呀? 都講咗幾年啦, 仲要作出人生一個非常重要嘅決定.
回復

poma 發表於 2010-5-13 22:11:17 |顯示全部樓層
秋天的童話...不真實,旦都是人們希望的結局 !
mr_k 發表於 2010-5-13 18:58

唔計我朋友無向我講白的, 以我所聽到的, 唔覺得童話, 仲好現實, 男人有不少是這樣吧! 唔到最後迫到埋身, 無可奈何, 都唔會作出妥協, 個心愛唔愛, 有幾愛老婆, 唔作估計, 現實存在有些男士, 因太太無工作, 無收入, 會認為太太在生活上需要依賴, 會少了點尊重, 這些"故事"都聽唔少,  我有些女朋友, 份工揾唔多, 計埋請個賓賓, 打個和都要做, 她們說原因是"有份工企係屋企講句說話都可以大聲D啦", 會體諒明白到太太無工作, 照顧家庭, 都係屬於對家庭付出嘅一種, 就唔係個個男人都會咁諗, 佢見個太太乜都唔要佢嘅, 都要同佢離婚, 明知個仔係我朋友命根, 諗住出黃牌霸住個仔呢招都唔洗得, 咪知驚囉.
回復

candyafr 發表於 2010-5-13 22:13:10 |顯示全部樓層
擔泥 發表於 2010-5-10 17:31

但都要對方肯先得,大家的價值觀唔同,好難
回復

poma 發表於 2010-5-14 00:14:43 |顯示全部樓層
一直都追看這件事,
很開心有個HAPPY ENDING
jeffiau 發表於 2010-5-10 02:20

還有漫長日子要走, 未到ending, 但願佢哋可以happy 到 ending.
回復

走得慢 發表於 2010-5-14 00:22:32 |顯示全部樓層
中國有句話「夫妻要相敬如賓」
回復