佢話覺得好難受, 心淡, 佢話想離婚喎!

作者: poma 發表于 2010-1-8 10:35:48
13816 101
ht333147 發表於 2010-1-8 15:02:26 |顯示全部樓層
我個朋友自己都分析過, 佢老公四十多才識得佢, 好開心找到個女朋友, 一年不足就要催婚, 佢話可能是因為四 ...
poma 發表於 2010-1-8 13:22

有點眉目了,
女主角婚前事業有成, 婚後還會保留點自我.
男主角也是有自我, 但不是真的自我, 其實只是與家人生活的慣性.
女主角可以嘗試溶入男主角的大家庭: 多參與家庭聚會, 尤其是過時過節(2人世界不一定要在時節)甚或多些接待叔伯們來玩樂,
由他們贊歎一句, 好過你做十倍工作, 相反亦然,
既然已是全職主婦, 從前是管理人, 可以從用家角度看看是否在廚, 廳, 房都取得高分, 甚至滿分?
也無需人家有的我也要有: 男主角可能認為, 老夫老妻, 出街拖手有點怪怪的, 眾人面前不易改變
但若能夠拖著女主角的手入睡就不太難, 如果是, 不是更好嗎?
為家庭做任何事都非常有價值, 正如苦心鑽研一味好菜, 最後自已也有份食, 可能比其他人食的更多更湧躍,
有點老套, 最近有一套電視劇: 好老婆大聯盟, ( 不過差不多播完了 )建議用心看看, 對夫妻相處之道會有些啟發.
回復

doko 發表於 2010-1-8 15:13:59 |顯示全部樓層
究竟男方做什么工? 做到可以唔搞女人?
和尚都有凡心喇!
八王爺 發表於 2010-1-8 14:41

呢d咪係離婚率高同埋屯門d家庭悲劇既原因之一囉,
回復

tommysze8 發表於 2010-1-8 15:24:35 |顯示全部樓層
會唔會你朋友講完就無嘢嫁?一般女仕爆完發洩就無野啦。
將上面D問題攤開泥問佢先生,唔好靠估。可以嘅話 揾教會呀心理之類幫手。因了解而分開或因了解而從新認識,到時先算。
回復

poma 發表於 2010-1-8 15:35:38 |顯示全部樓層
其實我覺得都係溝通上出o左問題
有D男人唔係咁識得表達自己
佢留得層樓俾佢D兄弟姊妹
即係代表佢好重視屋企人
而且呢樣o野係你朋友結婚前已經知道o既o野就無謂再去諗佢呢層樓點解要留俾佢D兄弟姊妹而唔係佢
另外o個層樓要你朋友填氹
可能個男人覺得對唔住個老婆但又唔識點講
至於出街唔拖手
唔係即係話個男人唔愛佢老婆
都係o個句
可能只係唔識得表達自己
嘗試下叫你朋友同佢老公傾傾啦
事情唔係去到咁worse 吧?
女人係會鑽牛角尖o架o勒~

oneonewe 發表於 2010-1-8 13:19

以我所知, 我朋友三十多未嫁時, 曾提過, 到了她這年紀的女子, 好難找老公, 問題唔係年紀大無人要, 當時我都知不停有人追佢, 可以咁講, 話佢驚為天人, 不是, 但我們走在一起的同事和朋友, 睇落又真係佢最靚, 難係難在香港有些無咩志氣的男人存在, 三十多的未嫁女人, 尤其是有少少經濟能力, 都會係這類男人的目標, 男仕們唔好怪我這樣說, 真的有些男人都說過就算唔係真愛, 個女人有錢都照要, 所以據佢話過佢老公同佢自己都有層樓, 大家都是管理層, 起碼大家不是因為對方的經濟條件而結婚, 所以結婚前佢老公無話要分層樓比兄弟的.
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-8 16:07:28 |顯示全部樓層
以我所知, 我朋友三十多未嫁時, 曾提過, 到了她這年紀的女子, 好難找老公, 問題唔係年紀大無人要, 當時我 ...
poma 發表於 2010-1-8 15:35

嘩~ 乜你咁講呀~ 我要做敗犬女王了~ 嗚~~~add2icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-8 16:19:18 |顯示全部樓層
poma, 坦白講,我年紀...(嗚~~add2icon),單身,無憂柴米住玩,身邊都有女孩子同你個friend 想法一樣,就算拍左拖,最後因為各有各的planning  不同而分開,或結左婚,女方成日話佢老公個post 唔好,唔夠志氣,反過來個男方走來同我吐苦水都試過.
我覺得你朋友有一套既定的想法,一開始對男女間的感情和生活有個frame(框架),現在發現男方不乎自己個框架裡的認知,就感到好惱人.
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-8 16:22:56 |顯示全部樓層
要開心,相處愉快,兩個人要願意互相接受大家的生活方式和個性,如果相方都要對方行自己既定的框架和生活模式,咁對相方的感情都唔會有好結果.所以你個朋友最好都係去見見counceling.

的確有好多男仔/女仔寧願睡多陣都唔想攪野.我呀,打完三個鐘波回到家,連涼都唔想沖就想上床訓啦,但我唔認我鍾意污槽架~ add12icon
回復

KandT 發表於 2010-1-8 16:31:12 |顯示全部樓層
如果好攰都攪, 好似例行工事咁, 咪仲慘add9icon
回復

oneonewe 發表於 2010-1-8 16:45:11 |顯示全部樓層
如果好攰都攪, 好似例行工事咁, 咪仲慘
KandT 發表於 2010-1-8 16:31

呢個就快變做三級post
回復

oneonewe 發表於 2010-1-8 16:49:07 |顯示全部樓層
嘩~ 乜你咁講呀~ 我要做敗犬女王了~ 嗚~~~
jellyfishy 發表於 2010-1-8 16:07

點會呀?
你個男丁呢?
回復

KandT 發表於 2010-1-8 16:52:44 |顯示全部樓層
回復 29# oneonewe

標題加番 'III - 18禁' ?
回復

八王爺 發表於 2010-1-8 17:03:25 |顯示全部樓層
好喇 大家都講明晒,好明顯 你個 friend 係不甘寂寞,老公又唔理佢,所以佢想搵過第二個同佢啱feel 的男仕!
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-8 17:07:34 |顯示全部樓層
點會呀?
你個男丁呢?
oneonewe 發表於 2010-1-8 16:49

咁我真係單身嘛,不過我並不寂寞~add12icon
回復

oneonewe 發表於 2010-1-8 17:21:24 |顯示全部樓層
咁我真係單身嘛,不過我並不寂寞~
jellyfishy 發表於 2010-1-8 17:07

你係 in a relationship
回復

八王爺 發表於 2010-1-8 17:23:58 |顯示全部樓層
哎,poma 你個朋友只係冧自己,佢有無冧過,離婚對孩子的影響?
如果佢有冧清楚,佢唔會隨便咁講。
除非佢老公連個細路都唔理,咁又難講啲!
回復

poma 發表於 2010-1-8 19:05:54 |顯示全部樓層
佢係唔甘心佢老公追佢時, 就話自己有幾愛佢, 我朋友當初都係見佢老公對佢好細心, 好緊張佢, 被佢感動, 才嫁佢的, 當時我都知有兩三個人追緊我個friend 的, 佢話就係為個仔先到今時今日, 是因為最近, 我個friend 又有些小手術要做, 叫佢老公請假睇睇個仔, 同倍佢入院, 我個 friend話做手術時如果一個親人都不在, 好難睇, 好似好可憐咁, 但佢老公依然一樣, 又話請唔到假好為難, 當晚回家還發佢老皮, 但就一句都無問吓你係唔係好痛? 快d做好d? 這些說話, 要求老公對自己在意些, 真是算不甘寂寞? 要接受老公對其它人好, 緊張其它人多過自己, 接受佢的生活方式, 即是愛一個唔愛自己的人, 去接受佢唔愛你, 大家就可以生活愉快? 我還以為如果我老公唔鐘意放好d嘢, 我幫佢放好, 佢鐘意食甜, 我煮多d甜, 佢鐘意食鹹, 我煮多d鹹, 佢鐘意去睇戲, 我陪佢去睇戲, 佢鐘意去打麻雀, 我陪佢打或跟佢去打, 照顧佢起居飲食, 因為我老公愛我, 我對佢好些愛佢多一些, 才叫將兩口子生活模式拉近,對相方的感情會好些吧.
回復

poma 發表於 2010-1-8 19:09:22 |顯示全部樓層
好喇 大家都講明晒,好明顯 你個 friend 係不甘寂寞,老公又唔理佢,所以佢想搵過第二個同佢啱feel 的男仕 ...
八王爺 發表於 2010-1-8 17:03

要離婚, 唔係=要揾第二個男人的.  琴晚佢都有說這個問題, 想自己照顧返個仔, 就算離婚都唔會再嫁.
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-9 16:36:21 |顯示全部樓層
認真同你個朋友講, 去睇counceling 啦~
回復

EMIRU 發表於 2010-1-9 17:30:42 |顯示全部樓層
真係咁有必要要離婚?
宜條路真係一個解決?
離左婚之後會得到D咩?
回復

maggielawkm 發表於 2010-1-9 17:47:07 |顯示全部樓層

幣~ 我發現我有大段文字閱讀障礙~大大段果幾段我睇2次都唔多明~~
ANYWAY ~~
1) 我見好多上年紀既人都真係唔拖手~ 佢地果輩既人好似係咁~
2) 幾個月無咩掂佢~  唔係冇掂佢~ 女既48~ 男既61 (40幾+8) ~
男人年紀大~ 可能前XX線有問題~ 但大男人唔想話自己唔掂~ 所以就唔掂掛
回復