有無種過那隻蝴蝶和拖鞋蘭, 覺得較為受熱和受光的?

作者: poma 發表于 2012-5-22 11:09:38
1584 11
花友們有無種過那隻蝴蝶和拖鞋蘭, 覺得較為受熱和受光的? 請給名參考.
winninepooh 發表於 2012-5-22 22:31:09 |顯示全部樓層
我上次去元朗錦上路西鐵站跳蚤市場的蘭花店
老闆有介紹的....
但我忘記了那種名字....
你有時間可以星期六,日,公眾假期去問問他...
好似上午11時開門...
回復

winninepooh 發表於 2012-5-23 00:43:56 |顯示全部樓層
忘了一提

老闆話 如果要一些特別的品種要預早通知 給他準備 !
回復

小子 發表於 2012-5-23 01:01:44 |顯示全部樓層
好多種
總數近百種
回復

小子 發表於 2012-5-23 01:02:28 |顯示全部樓層
好多種
總數近百種

點呀, 元朗錦上路西鐵站跳蚤市場的蘭花店老闆 XD 有冇好推介?  發表於 2012-5-28 12:35
回復

poma 發表於 2012-5-23 01:14:52 |顯示全部樓層
小子 發表於 2012-5-23 01:02
好多種
總數近百種

唔敢亂買, 怕浪費心機, 見有些花友話種蝴蝶蘭晒到, 啲葉就變泡水咁, 然後byebye, 有啲又話陽光充足一年開足幾次花.
兜蘭有人話一啲都唔晒得, 有人話屋企個窗由早晒足到下午, 都ok

好迷糊, 我諗是因為不同方名有不同特性, 所以想跟名去買會好啲
回復

Mocchaccino 發表於 2012-5-23 15:24:02 |顯示全部樓層
Wally is right. A more accurate measurement is to look for footcandles the species needs.
回復

Wally 發表於 2012-5-23 07:35:09 |顯示全部樓層
poma 發表於 2012-5-23 01:14
唔敢亂買, 怕浪費心機, 見有些花友話種蝴蝶蘭晒到, 啲葉就變泡水咁, 然後byebye, 有啲又話陽光充足一年開 ...

陽光充足唔代表可以直囇,應指有充足時間接受合適嘅日照。

係話長期放係太陽下晒, 話明可以晒, 我估咁應該意指係直晒  發表於 2012-5-23 17:13
回復

Wally 發表於 2012-5-23 18:29:33 |顯示全部樓層

蝴蝶蘭喺太陽下晒?  只是無提用咗遮光網吧。直晒冬天可能有短時間得,夏天嘉仔都會晒傷喇,何況蝴蝶。
回復

poma 發表於 2012-5-23 19:05:31 |顯示全部樓層
Wally 發表於 2012-5-23 18:29
蝴蝶蘭喺太陽下晒?  只是無提用咗遮光網吧。直晒冬天可能有短時間得,夏天嘉仔都會晒傷喇,何況蝴蝶。 ...

"係話長期放係太陽下晒, 話明可以晒,"---- 咁講嘅人係種兜蘭, 蝴蝶蘭我都相信不能晒住種, 咁請問你知唔知有邊隻兜蘭可以晒, 有無名呀? 等我可以跟住買, 我只知兜蘭有分幾類
回復

Mocchaccino 發表於 2012-5-23 19:30:26 |顯示全部樓層

邊個話拖鞋蘭可以係太陽下哂咁無常識. 睇多少少書, 聽多少少分享都知拖鞋要遮光, 問題在於遮多定少. 你可以參考下呢一個網: http://www.slipperorchids.info/paphdatasheets/index.html
原種druryi, roth, stonei, philippinense, exul 等等都可以接受較強光線 (所謂較強其實都要遮光). 直射陽光要睇邊種, 冬天既直射幾個鍾頭都仲可以, 如果試下係夏天直射陽光下暴哂睇下可以生存到幾耐~ 係我見識中無咩蘭花係可以唔需要遮光囉~

亦可能係碰啱你這幾句"直射陽光要睇邊種, 冬天既直射幾個鍾頭都仲可以,"  發表於 2012-5-23 23:25
所以睇到話可以晒, 覺得奇怪之餘, 會諗是否市場上有新被馴化的品種呢, 又無諗人哋有無常識喎, 話唔定這個係新發現呢http://hkplants.com/thread-74814-2-1.html  發表於 2012-5-23 23:22
回復

taxitang 發表於 2012-5-23 19:54:56 |顯示全部樓層
最基本常識,綠葉品的拖鞋可以接受多少少的光線,班葉品種就要比綠葉品較少光線。
回復