佢話覺得好難受, 心淡, 佢話想離婚喎!

作者: poma 發表于 2010-1-8 10:35:48
13766 101

昨日去見一個八年無見的舊上司, 記得上一次見佢是佢的婚宴, 她已四十多, 但看落只似三十出頭的靚女, 不過女人靚無用的, 最重要是命水好, 連我都聽到哭了, 這個淚人說要離婚, 都唔知可以說甚麼!!!

如果丈夫對老婆說, 妳還想點, 我無玩女人, 有屋比你住, 有飯比你食, 有錢比你洗, 放假都留在屋企, 又無打你, 你知唔知有好多男人好衰, 你仲要求咩嘢呀!

個男人有兩間五六佰萬的屋, 一層供完, 一層只比咗首期, 供了一兩年, 當時我朋友已為這個男人生了個仔, 仔都有, 一結婚就開始無做工, 是個主婦, 佢哋年紀好大才相識結婚, 這個男人對個老婆說, 供完嗰層樓是留反比d兄弟姊妹分的, 這層可以比你同個仔, 我朋友說這間只比了首期多少少留給我們兩母仔, 你對我兩多好! 她的老公說, 如果我死咗, 還有基金都足夠比其餘啦, 但昨年的風暴, 基金無晒, 佢老公還叫佢要嘔水(私己)填間屋個數, 我朋友一直無管佢老公的基金的, 你哋是否以為個男人的兄弟姊妹有經濟上的困難? 我個friend 話個男人的兄弟姊妹, 個個都有數佰萬的樓, 退休都有幾佰萬退休金可以取, 月入數萬, 多為專業, 有d仔女都出身,而且佢老公是細的, 點解要當自己是佢哋個父親咁,

她還說求婚的時候, 就說最愛是我個friend,  八年裏出街無拖佢, 我朋友話見到人哋老夫老妻拖住手行街都試過哭了出來, 幾個月無點佢, 晚晚上綱看電視到一兩點才上床睡, 當然連情話都沒說一句, 好似好憎個老婆咁, 佢話覺得好難受, 心淡, 佢話想離婚喎!

p.s. 說漏咗, 我個friend 說之前做個兩次手術, 向佢老公說要請假睇住個仔, 佢要住三兩日先出得院, 佢老公次次都好為難咁, e e or or, 但佢老公的屋企人事無大小, 佢老公都可以有辦法早走或請到假, 所以我個friend 覺得佢自己的存在是多餘的!
八王爺 發表於 2010-1-8 11:21:36 |顯示全部樓層
如果丈夫對老婆說, 妳還想點, 我無玩女人, 有屋比你住, 有飯比你食, 有錢比你洗, 放假都留在屋企, 又無打你, 你知唔知有好多男人好衰, 你仲要求咩嘢呀!
....求婚的時候, 就說最愛是我個friend,  八年裏出街無拖佢, 我朋友話見到人哋老夫老妻拖住手行街都試過哭了出來, 幾個月無點佢, 晚晚上綱看電視到一兩點才上床睡, 當然連情話都沒說一句, 好似好憎個老婆咁, 佢話覺得好難受, 心淡, 佢話想離婚喎!

我覺得佢個老公係基!
回復

claudiatang 發表於 2010-1-8 11:53:50 |顯示全部樓層
基佬還結婚幹什麼﹗找人做煙幕彈......
回復

比得大帝 發表於 2010-1-8 11:56:58 |顯示全部樓層
佢老公係x州 (廣東省某地方)人?
依件事唔應該發生响今日, 以前dx州人娶個老婆目的只係生仔 (生女唔計數), 兄弟如手足, 夫婦如衣服, 男人食飲, 女人在旁侍候, 個仔食飲, 阿媽都要企開....
不過哩d係早我兩輩, 早你地三輩發生嘅事, 今日天還發生?
回復

比得大帝 發表於 2010-1-8 12:13:31 |顯示全部樓層
其實真係頂唔順就離婚囉, 離婚對女人嚟係一個新開始

我識得一個40多歲離婚的女人, 初中畢業, 冇工作經驗, 冇家庭背景, 佢冇再結婚, 依家係某保險公司的大家姐, 有第二問保險出過百萬的轉會費請佢

另一個都係40多離婚, 佢依家精彩囉, 同個新男友, 差唔多全世界的馬拉松都去跑
回復

claudiatang 發表於 2010-1-8 12:38:44 |顯示全部樓層
x仔水餃也是離了婚才出頭.....
c 囉﹗世界亂七八糟的
回復

poma 發表於 2010-1-8 12:44:09 |顯示全部樓層
回復 2# 八王爺
我都想過這問題, 係唔係關基事呢? 又會唔會有些男人年紀大了, 真的不太要求或無太需要呢? 我是女人, 沒答案吧, 但係又係唔係應該對個老婆好些, 出街時拖吓佢, 閒時說說情話呢! 連這樣都唔做的話, 係唔係好似兩個相識的人住在同一間屋呢?
回復

八王爺 發表於 2010-1-8 12:55:06 |顯示全部樓層
我係男人,知道男人除咗基,無奶由唔掂吓個老婆/女人。
至於 潮x人,老婆生完仔都會搞吓掛!
回復

poma 發表於 2010-1-8 12:56:44 |顯示全部樓層
佢老公係x州 (廣東省某地方)人?
依件事唔應該發生响今日, 以前dx州人娶個老婆目的只係生仔 (生女唔計數),  ...
Peter 發表於 2010-1-8 11:56

佢老公係褔x人, 同我老公一樣, 應該唔關x州人的事, 我的長輩也是x州人, 對個老婆千依百頎, 好錫個老婆啦, 即係話你哋或者係你peter, 有無想過把自己的一部份身家留給兄弟的, 我係話你的兄弟是好人好姐有本事有學歷有份工的, 一般都會留比老婆仔女架啦,right ?
回復

ht333147 發表於 2010-1-8 12:57:03 |顯示全部樓層
其實, 女方有沒有說出事實的全部? 是否曾經發生過一些事令男人有轉變?
男人態度與行為不會是突變吧, 應該有些蛛絲馬跡可尋.
如果男方說留層樓給家人, 即是他是重視家庭,
但又不重視妻兒? 唔係幾通.
回復

poma 發表於 2010-1-8 13:07:51 |顯示全部樓層
我係男人,知道男人除咗基,無奶由唔掂吓個老婆/女人。
至於 潮x人,老婆生完仔都會搞吓掛! ...
八王爺 發表於 2010-1-8 12:55

唔係完全無點, 有時三兩個月, 有時一兩個月, 佢話問過個老公, 佢老公話份工辛苦, 又放工放得遲, 覺得好疲累, 佢仲話出街唔拖佢都話過出口無數次, 八年都唔變, 話一次拖一吓, 有咩意思, 心淡咁話!
回復

oneonewe 發表於 2010-1-8 13:19:02 |顯示全部樓層

其實我覺得都係溝通上出o左問題
有D男人唔係咁識得表達自己
佢留得層樓俾佢D兄弟姊妹
即係代表佢好重視屋企人
而且呢樣o野係你朋友結婚前已經知道o既o野
就無謂再去諗佢呢層樓點解要留俾佢D兄弟姊妹而唔係佢
另外o個層樓要你朋友填氹
可能個男人覺得對唔住個老婆但又唔識點講
至於出街唔拖手
唔係即係話個男人唔愛佢老婆
都係o個句
可能只係唔識得表達自己
嘗試下叫你朋友同佢老公傾傾啦
事情唔係去到咁worse 吧?
女人係會鑽牛角尖o架o勒~

百世修來同船渡
千世修來共枕眠
回復

claudiatang 發表於 2010-1-8 13:20:00 |顯示全部樓層
唔係完全無點, 有時三兩個月, 有時一兩個月, 佢話問過個老公, 佢老公話份工辛苦, 又放工放得遲, 覺得好疲 ...
poma 發表於 2010-1-8 13:07

如果你朋友主動去拖著他的手,他會表現出不耐煩或會甩開嗎?有些男人不喜歡這樣。例如我老爹....
回復

poma 發表於 2010-1-8 13:22:29 |顯示全部樓層
其實, 女方有沒有說出事實的全部? 是否曾經發生過一些事令男人有轉變?
男人態度與行為不會是突變吧, 應該有 ...
ht333147 發表於 2010-1-8 12:57

我個朋友自己都分析過, 佢老公四十多才識得佢, 好開心找到個女朋友, 一年不足就要催婚, 佢話可能是因為四十多年來最親的都是佢老公自己的屋企人, 同佢的兄弟有四五十年的情在, 老婆只有數年感情, 所以唔想自己的身家比晒個只有數年的人, 但個仔係佢最親的, 所以我個friend 咪心淡囉, 覺得自己係佢老公心裏只是忽然多出的, 唔想益晒佢.
回復

doko 發表於 2010-1-8 13:26:49 |顯示全部樓層
妳還想點, 我無玩女人, 有屋比你住, 有飯比你食, 有錢比你洗, 放假都留在屋企, 又無打你, 你知唔知有好多男人好衰, 你仲要求咩嘢呀!

覺得咁樣講好有問題
回復

poma 發表於 2010-1-8 13:32:41 |顯示全部樓層
回復 15# doko

以我所知, 我這個friend之前打工都揾唔少的, 佢未結婚之前, 自已都有間供完的樓, 我相信就算佢當時三十多嫁唔出唔做嘢, 都一樣有屋住, 有飯食, 有錢洗掛.
回復

doko 發表於 2010-1-8 13:42:17 |顯示全部樓層
作為一個女人, 個人認為, 老公對自己細心, 事事關心比有得住,食,洗錢黎得重要, 玩女人當然唔可以接受, 如果老公對佢好, 捱窮有咩所為, 但對住個對自己冇feel既人, 點捱成世
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-8 14:24:34 |顯示全部樓層
溝通問題, 去睇counceling 啦~
回復

八王爺 發表於 2010-1-8 14:41:14 |顯示全部樓層
究竟男方做什么工? 做到可以唔搞女人?
和尚都有凡心喇!
回復

claudiatang 發表於 2010-1-8 14:49:17 |顯示全部樓層
一個字:病
回復