佢話覺得好難受, 心淡, 佢話想離婚喎!

作者: poma 發表于 2010-1-8 10:35:48
13820 101
poma 發表於 2010-1-9 23:23:26 |顯示全部樓層
認真同你個朋友講, 去睇counceling 啦~
jellyfishy 發表於 2010-1-9 16:36

唉, 朋友唔開心找你訴苦, 你就叫佢去睇COUNSELING, 會唔會有點.........
回復

poma 發表於 2010-1-9 23:28:44 |顯示全部樓層
真係咁有必要要離婚?
宜條路真係一個解決?
離左婚之後會得到D咩?
EMIRU 發表於 2010-1-9 17:30

簡單D咁去諗, 佢只因覺得佢老公對佢唔好, 如果嗰個男人唔係自己個老公, 就唔洗在乎佢點對自己, 所以佢咪話要離婚囉.......唔係要得到D咩掛
回復

poma 發表於 2010-1-9 23:45:28 |顯示全部樓層
maggielawkm 發表於 2010-1-9 17:47

幣~ 我發現我有大段文字閱讀障礙~大大段果幾段我睇2次都唔多明~~  
ANYWAY ~~ 你是否話我呀? 邊段? 直接話我知, 我改改佢啦? 少打字, 又唔多識字, 想快快手, 又無返睇, 所以有些抄寫障礙, 請見諒!
1) 我見好多上年紀既人都真係唔拖手~ 佢地果輩既人好似係咁~ 佢投訴得, 我估以前有拖的.
2) 幾個月無咩掂佢~  唔係冇掂佢~ 女既48~ 男既61 (40幾+8) ~
男人年紀大~ 可能前XX線有問題~ 但大男人唔想話自己唔掂~ 所以就唔掂掛  佢老公好以話大佢幾年, 即未過50掛
回復

maggielawkm 發表於 2010-1-10 00:11:26 |顯示全部樓層
哈哈…我都唔知係邊段~ 好幾段都大大段~ 我睇睇下會自動跳過~~ 睇幾次都係咁~ 唔知係攪咩鬼~ 我諗係我問題~ 去第二度睇野都係咁~
但係唔係識佢果時係40幾~ 結左婚8年咩~ 咁我諗我又睇錯左~~ 唉~~
回復

poma 發表於 2010-1-10 00:31:51 |顯示全部樓層
哈哈…我都唔知係邊段~ 好幾段都大大段~ 我睇睇下會自動跳過~~ 睇幾次都係咁~ 唔知係攪咩鬼~ 我諗係我問題~ ...
maggielawkm 發表於 2010-1-10 00:11

到我閱讀障礙, 唔明你說咩, 係唔係你部機或個網問題呀?
我剛剛想問你, 47 49 60 62 唔寫,  點解會寫 48 同 61 咁奇怪, 我朋友結婚時三十多, 佢老公當時應有4字頭啦---我估
回復

maybabe 發表於 2010-1-10 00:41:11 |顯示全部樓層
雖然我未結婚
但我覺得有問題出左黎你個朋友有無同佢老公平平靜靜咁講出自己既感受先
唔係話有一樣講一樣喎...而係將個大問題..你朋友既感受問清楚佢老公喎
無既佢自己諗既係佢自己一相情願黎架...即係自己轉牛角尖喎
又或者佢無企係佢老公個面諗過無睇到個whole view所以諗埋左一面
有時男人你唔要求佢唔會做比你架....即係佢入院可能個男人覺得好小事所以唔覺係乜...
又或者你個朋友不嬲都可以照顧得自己好掂乜都攪得掂所以佢入院唔會唔掂所以無乜點關心佢呢.....
又或者個個男人係大男人黎既覺得娶個女人返來係照顧佢既佢唔洗理個女人既....
而個男人見到個女人經濟咁獨立可以照顧到自己架啦所以比間屋佢住己經ok因為人最緊要係有間屋落腳..所以e+比到佢啦己經盡左本份啦
如果有傾過既又傾唔掂數既....應該要揾councelling...因為2個人解決唔到咯揾個第三者幫下手用另一個角度睇可能會幫到佢呢
回復

maybabe 發表於 2010-1-10 00:49:58 |顯示全部樓層
其實呢個故你令我諗返oneonewe曾經post過出黎個個故仔

個個又係個女人話個男人唔理佢唔care佢所以想離婚個個
回復

maggielawkm 發表於 2010-1-10 00:57:30 |顯示全部樓層
到我閱讀障礙, 唔明你說咩, 係唔係你部機或個網問題呀?
我剛剛想問你, 47 49 60 62 唔寫,  點解會寫 48  ...
poma 發表於 10-1-2010 00:31

唔好研究咩問題了~~
40 結婚8 年~ 咪48 ~至少
回復

EMIRU 發表於 2010-1-10 01:31:28 |顯示全部樓層
簡單D咁去諗, 佢只因覺得佢老公對佢唔好, 如果嗰個男人唔係自己個老公, 就唔洗在乎佢點對自己, 所以佢咪話 ...
poma 發表於 2010-1-9 23:28

其實我覺得人可以改  未必下下都要揀離婚宜條路  
做人諗野要識轉彎先得  預期成日有時間諗離婚  不如去試下同佢傾  改變下
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-10 01:55:02 |顯示全部樓層
唉, 朋友唔開心找你訴苦, 你就叫佢去睇COUNSELING, 會唔會有點.........
poma 發表於 2010-1-9 23:23

吓~ 我好幾個朋友做左三十幾年人, 未結或者結左幾年都要睇喎, 睇完真係大躍進喎.
有d 野, 真係要靠專業人士先得喎. 你知唔知仲有性治療師添呀? 我都試過有朋友兩口子去看呢個專科, 睇完之後家下好地地, 無再講離婚~
回復

小喇叭 發表於 2010-1-10 02:45:34 |顯示全部樓層
係女人立場, 我覺得你朋友立場好似好值得同情, 不過我有身邊人有差不多例子, 個老婆成日話老公成日OT, 見面小, 又唔惦佢, 自從小朋友出生後, 大家分床訓, 每晚見一陣老公又用電腦, 有時仲天光唔訓...女嘅覺得老公唔再愛佢, 成日想離婚...

男嘅就話, 自從結婚後, 擔負起成頭家, 雖然身為專業人仕, 但一個月搵幾萬蚊, 但都唔夠頭家使, 老婆又想唔做野, 生完兩個小朋友, 又想小朋友讀名校, 又想搬大屋, 佢唯有接多D JOBS, 身上有一份三2份副業, 公司做完又做PART, 再返學, 晚飯都唔食就趕返屋企交人及同小朋友玩, 小朋友訓著佢就開始又做partime d野, 有時天光無訓又去返工, 星期日就訓晏d, 但老婆就成日嘈, 話唔理佢, 又哎離婚, 又投訢唔惦佢...因為連回應時間都無, 所以有時對老婆嘅說話無咩反應...

我覺得, 人同人相處好難...
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-10 09:13:44 |顯示全部樓層
係呀~ 有時兩個人用左自己個套溝通方式和思想模式, 但生活已經不同未結婚個時, 番回現實, 不再浪漫, 產生好多磨擦. 若果兩個人點都溝通唔到時, 找個第三者(e.g. 專業counceling)傾下,好大機會有好效果.

大家有無睇Sex and the city? 女主角就有個女死檔,個女的太忙,好日唔得閒應付老公,放工番到屋企已經勁攰,有精力陪囝囝玩和訓覺,但無心情同老公傾計.
有日,佢老公喊咁口同老婆講:我幾個月無乜乜喇,你知唔知我最近忙乜呀?你好耐無理我.老婆回番句:我有乜對你唔好?日日上班前都同你傾計,又會錫下你先上班,睡前又會錫下你,我真係好攰唔想做呀....
跟住,個老公係間酒吧求其搵個女人搞掂算.佢又老實,同老婆講番,希望佢老婆原諒.佢老婆當然嬲到爆,話要分居離婚.
最後佢地找counceling, councellor 同佢兩公婆一齊提議左樣野:
如果你地還愛大家的話,我有個提議,現在約定,半年後的某日某時,在約定的地方見面,若果大家都應約,就要既往不咎,重新開始.若果發現已經不再愛對方,或那個錯是不可抹掉的,你地可以選擇不應約,離婚書就會正式生效.但在約定日之前,你們不得接觸大家,電話也不能互通.

最後,男女相方準時應約,再見面時,晃如隔世,兩個已成淚人.

希望樓主個朋友可以找到個解決方法,當然大家都希望她有個好結局.祝福她啊~
回復

juju0268 發表於 2010-1-11 13:05:45 |顯示全部樓層
會唔會因為妻子婚前是一名受歡迎既職業女性, 婚後做全職主婦, 所以覺得為左段婚姻放棄了以前多采多姿的生活有d唔甘心? 尤其是婚後生活同expectation有好大差距, 令佢覺得被受冷落, 好失望而懷念以往被多名男仕追捧既生活? 如果係咁, 尼個心結只有佢自己先可以解到
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-11 13:31:54 |顯示全部樓層
樓主, 找了這個出來, 好多花友看完都有些感受, 你有時間也看看啦.
http://hkplants.com/viewthread.p ... 26amp%3Btypeid%3D75

溝通好重要, 若果兩個人已去到無法溝通的地步, 就要搵第三者幫手喇.
回復

八王爺 發表於 2010-1-11 15:17:30 |顯示全部樓層

唔支持離婚。
離婚對大人小孩都有壞影響。
不如poma個friend 煲啲補品俾佢老公飲,等佢有番啲男人嘅需要喇!
回復

無比仔 發表於 2010-1-11 15:22:14 |顯示全部樓層
唔支持離婚。
不如poma個friend 煲啲補品俾佢老公飲,等佢有番啲男人嘅需要喇 ...
八王爺 發表於 2010-1-11 15:17

唔關補品事, 心理問題居多wor, 我唸食補品食到流鼻血都無用.
回復

poma 發表於 2010-1-11 22:17:08 |顯示全部樓層
我覺得佢個老公係基!---  有d嘢, 要個心愛佢, 至做得出, 唔做唔一定係基.
好喇 大家都講明晒,好明顯 你個 friend 係不甘寂寞,老公又唔理佢,所以佢想搵過第二個同佢啱feel 的男仕!--- 想老公錫自己係好正常, 覺得佢再唔愛自己, 覺得傷心, 想離開一個唔愛自己的人, 又關要揾第二個男人這回事有何關係?
唔支持離婚。
不如poma個friend 煲啲補品俾佢老公飲,等佢有番啲男人嘅需要喇!--- 有男人嘅需要, 去揾老婆, 同無需要的, 而去關心個老婆, 你覺得係唔係等同一樣?
八王爺 發表於 2010-1-11 15:17

你有病呀......不如煲啲藥飲啦!
回復

poma 發表於 2010-1-11 22:41:45 |顯示全部樓層
樓主, 找了這個出來, 好多花友看完都有些感受, 你有時間也看看啦.

溝通好重要, 若果兩個人已去到無法溝通 ...
jellyfishy 發表於 2010-1-11 13:31

感受係因為個男人還好愛個老婆嗎! 如果愛意不在, 何感動之有!
我會比佢訴多一兩次, 了解多些, 真係有需要才提意佢去找專業, 免得佢以為我唔想聽, 唔想理佢的事,  約咗明天飲下午茶啦! 睇吓佢有咩講先啦
回復

poma 發表於 2010-1-11 23:07:37 |顯示全部樓層
會唔會因為妻子婚前是一名受歡迎既職業女性, 婚後做全職主婦, 所以覺得為左段婚姻放棄了以前多采多姿的生活 ...
juju0268 發表於 2010-1-11 13:05

我同佢做同事的時候, 佢雖然有唔少人追, 佢都無咩點拍拖, 多采多姿唔覺佢有, 只係覺得佢好做得. 好搏殺.
回復

poma 發表於 2010-1-11 23:21:23 |顯示全部樓層
係女人立場, 我覺得你朋友立場好似好值得同情, 不過我有身邊人有差不多例子, 個老婆成日話老公成日OT, 見面 ...
小喇叭 發表於 2010-1-10 02:45

我唔係幫晒個friend, 聽落佢老公真係唔係幾啱, 無論係咩原因, 老婆係人, 唔係屋裏的傢俬, 唔係一件死物, 唔通有時間有心情先去理佢, 如果真係情已逝, 就別論啦, 即係種花一樣, 你唔得閒, 無時間, 所以就無去澆水, 咁盆花咪死囉, 如果有心種盆花, 要澆水呢樣嘢, 唔係唔知化! 隨非根本都唔想種, 所以先唔澆水, 由得佢死!
回復