佢話覺得好難受, 心淡, 佢話想離婚喎!

作者: poma 發表于 2010-1-8 10:35:48
13814 101
Kiann 發表於 2010-1-12 00:04:12 |顯示全部樓層
您朋友係咪專業人士?或者叫佢出返黎做野,分散下d注意力,佢一個人係屋企冇野做疑神疑鬼,攪到個老公都怕左佢?事實當今的職場比起八年前,競爭大左好多,您朋友做少奶奶真係唔知外面搵食艱難.佢老公擔起成頭家都唔少壓力架.返到屋企又對住個多愁善感的老婆,乜mood都冇晒喇!

不過我唔明囉!您朋友老公要佢貼私己,咁您朋友一樣可以話佢自己層樓留番俾佢娘家都得架.婚前的財產各有各保留自己個份.您朋友最好唔攞出自己個份,但亦都唔好理個老公點處理佢自己婚前已擁有的物業.話之佢俾邊個呀?您朋友就係因為佢老公冇俾層樓佢,覺得佢老公對佢唔好,期間您朋友會唔會做左d乜或者講過d乜,傷害左大家的感情?

正如另一個花友話齋,佢老公只係識佢十年八載,唔及佢屋企人成四十幾年,或者當年佢老公就係靠家人的經濟支持,先至成材,有今日的成就,咁報答返自己的亞哥家姐,都唔為過喎!

我睇您朋友的個案,真係好難解釋佢老公的行為.我覺得您朋友無講晒事實的全部俾您知.同埋我覺得好怪,計年紀,您朋友個輩好少話卅歲就非結婚不可?您朋友是為結婚而結婚還是真係好愛佢老公架?真係好鐘意佢的話,冇理由為層樓咁計較.您朋友是土生的香港女士嗎?(不要誤會,我沒有任何歧視的成份)
回復

poma 發表於 2010-1-21 19:37:15 |顯示全部樓層
"唔計物業, 如果有5,6佰萬係手, 可以有咩攪作" 佢問咗我這個問題!
回復

irishuen 發表於 2010-1-22 14:03:34 |顯示全部樓層
一個男人, 唔係 唔去滾 就係好男人.....

不支持離婚, 請佢考慮清楚
回復

claudiatang 發表於 2010-1-22 14:10:55 |顯示全部樓層
"唔計物業, 如果有5,6佰萬係手, 可以有咩攪作" 佢問咗我這個問題!
poma 發表於 2010-1-21 19:37

如果還年輕(80後的)可以去創業。40或50後的就留著養老慢慢用﹗
回復

比得大帝 發表於 2010-1-22 14:21:31 |顯示全部樓層

irishuen 發表於 2010-1-22 14:03

佢話自己唔到滾啫
唔通滾完會返屋企話自己滾過呀
回復

poma 發表於 2010-1-22 21:59:47 |顯示全部樓層

irishuen 發表於 2010-1-22 14:03

除了你, 之前有些花友多都是不支持離婚, 我也是不支持, 因覺得會給了一個不完美的人生個小朋友, 對大人來說, 也是人生不完美的事, 但....."不支持離婚", 要兩個不相愛, 或者不被愛,  甚至憎恨對方的人住在一起, 你們會支持嗎?
回復

poma 發表於 2010-1-22 22:06:59 |顯示全部樓層
如果還年輕(80後的)可以去創業。40或50後的就留著養老慢慢用﹗
claudiatang 發表於 2010-1-22 14:10

你所說的兩"後"都不是, 又可以如何呢? 因為我朋友說, 將不要佢老公任何嘢, 日後生活要靠自己, 就連結婚介指都拋返比佢, 所以怕唔夠供個仔, 本來我都是話留來慢慢用, 但聽佢話要供仔去外國讀書等等, 咁可能真係會唔夠.
回復

poma 發表於 2010-1-22 22:11:13 |顯示全部樓層
佢話自己唔到滾啫
唔通滾完會返屋企話自己滾過呀
比得大帝 發表於 2010-1-22 14:21

電視都做過, 好好先生一名, 到七老八十, 先爆煲出面有私生子, 這些"橋", d編劇都用過好多次, 人生如舞台!
回復

poma 發表於 2010-1-22 22:22:14 |顯示全部樓層
我記得之前有個花友話離咗婚, 現任老公對佢好細心, 還說這個世界真係有好男人, 但找唔返這段?  我剛想問吓, 點為之細心? 女花友們你哋會點介定呢, 我都想知我老公算唔算細心.
回復

carlo 發表於 2010-4-9 22:05:56 |顯示全部樓層
有時都會架 , 不過 2 個人既事 , 佢地自己先會了解 , 先會有最深感受既 , 比多 D 空間佢地 , 支持佢地既決定 !
回復

jellyfishy 發表於 2010-4-10 09:08:54 |顯示全部樓層
我記得之前有個花友話離咗婚, 現任老公對佢好細心, 還說這個世界真係有好男人, 但找唔返這段?  我剛想問吓, ...
poma 發表於 2010-1-22 22:22

講互信, 計唔到比較唔到的.
我係咁諗, 懷疑佢一世好? 還是信佢一世好? 我會選擇後者. 點解? 因為愛佢囉.
佢係愛我的話, 人一生幾十年, 可能做錯左野, 佢唔想傷害我 (或我唔想傷害佢都唔定), 騙一世好了. 咁都叫俾左個心機收埋個秘密.
夠唔夠錫? 自己滿足就好夠了, 見到佢為我一早起床幫手執屋; 過節時, 知道佢為左慳錢, 上山找乾樹枝親手造聖誕樹給我, 對我來說, 比他請我去旅行滿足好多.

你朋友的事, 我不再談論了, 說到尾兩個人相處, 旁人真的好難理解, 公說公有理, 婆說婆有理, 離不離都是她的決定, 要子女學業如何洗幾錢都是他們的事, 有人讀本地普普通通的中學一樣可以出人頭地, 有人到英國留學回來 grammer 錯得多過本地中五生... 這些事屢見不鮮.
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-10 14:08:29 |顯示全部樓層
水母講得arm~
我睇你話個fd講D野~
好負面~好主觀,唔係話佢ark你,我都信係真的,
不過,真又如何呢?
逆境中係順其自然?還是隨遇而安?
兩者我都唔buy~
如果佢係懷念幸福的歲月;
如果佢係羨慕人地;
如果佢唔想好似而家咁的;
自已先想想可以為個家做咩,
為個老公做咩。
人選你,你選人。
佢老公咁問佢重想要物ke~
相信亦一樣心淡。
與其惡性遁環,不如自已先行出正面的一步。
回復

catcat33 發表於 2010-4-20 13:48:57 |顯示全部樓層
只係聽一方面嘅說話,又點可以盡信。
您朋友都係揾人呻下。
一個有五,六百萬向手嘅人。
離唔離緍,佢比任何人清楚。
回復

lamolympia 發表於 2010-4-22 22:58:09 |顯示全部樓層
唉.....今日先有緣睇到依個故事!講真.....有D人講野又真係吾可以盡信架!就算幾好既朋友,有d人都係言不由衷既!夠有D男人,表面上正正常常,返工放工都準時準候,放假又會倍老婆同家人一齊飲茶食飯,放長假又安排同老婆去旅行,你點都想吾到佢都有本事,同有時間係出面拖住第二個女人架!事實上就有啦!我見過幾個依D例子啦,所以我對男性都失去信心呀.............
回復

poma 發表於 2010-4-23 16:43:43 |顯示全部樓層
講互信, 計唔到比較唔到的.
我係咁諗, 懷疑佢一世好? 還是信佢一世好? 我會選擇後者. 點解? 因為愛佢 ...
jellyfishy 發表於 2010-4-10 09:08

看了你這段加上lamolympia所說的, 又想發表吓, 唔係潑你冷水, 當然每個人的要求都不同, 有些人只求可以跟自己喜歡的人在一起就夠, 明知對方不是真心都可以接受的, 某程度上, 可以說是自己偏自己, 不過, 只求開心, 又無可厚非.
真人真事, 大約十年前, 認識兩個男人, 一個在一間 ie firm 做 clerk, 是朋友開的公司, 月入一萬五千, 四十三歲, 玩icq識咗個女仔, 三十到, 在日本讀大學返香港的日本公司工作, 月入二萬八,  兩個見兩次面就攪掂咗, 這位男士跟我說, 佢女朋友樣貌過得去, 但就肥咗d, 我問你不滿意, 為何要拍拖呢, 佢話我四十幾, 如果我朋友唔請我做工, 我都好難揾第二份, 我女朋友有地方(物業), 份工又唔錯, 我仲知佢銀行有多少錢, 我問, 佢話你知? 他說我偷看到, 不過我扮唔知. 還說在網上繼續有揾食, 不過一定唔可以比佢知咁話,  我在想, 他的女朋友好可憐, 不過諗心一層, 只不過是各取所需.
第二個, 結了婚, 有個女兩歲, 好怕老婆, 除咗返工時間, 一定要交人, 佢在大機構做份高職, 月入六七萬, 但話說佢一個風暴, 身家無晒, 還欠銀行數 佢話佢老婆...... ...好難聽, 不在這裏說吧, 佢好怕老婆, 但一樣有辦法, 佢話如果有得食, 只要中午時間請一兩粒鐘假, 就神不知鬼不覺, 咁多年來都係咁.老婆仲以為佢好好丈夫呢.
你可以因為愛佢而話比自己聽去相信佢, 將負面嘅嘢刪去, 咁樣做人係會開心啲的, 但如果戲劇化啲去睇, 個男人對你唔係真心的, 佢自己無地方, 有得住, 要做返啲嘢嘅, 有錢都唔係洗在你身上啦, 用費物做啲嘢應酬吓你囉, 如果佢心底是這樣的, 又如果你無你現在各樣的條件, 佢會唔會係你身邊呢? 又或者佢好有各樣條件時, 會唔會好似你咁諗佢咁愛你呢?  
唔係個個女仔做得到, 所以有人要睇對方有咩條件, 但其實唔係建基於個”錢”字,是因為當你看不清他是真是假嘅時候, 就用這些表面因素作估計., 我以前有些男同事都話唔係好鐘意個女朋友, 只係方便順便, 所以去愛一個人嘅時候盡量避免傷害到自己.
回復

lamolympia 發表於 2010-4-24 23:39:47 |顯示全部樓層
有時我會想,依D男人吾知有無女兒呢?如果自已的女兒遇到一個咁樣既男人,吾知佢個心會吾會痛呢???????????
回復

veiver 發表於 2010-5-1 21:13:12 |顯示全部樓層
嗯...
正所謂虎毒不吃兒,一個男人可以對自己仔女都咁冷莫,反而對自己d兄弟姊妹咁好,即時令我有一個念頭...(希望樓主唔好嬲我咁講,我都係以事論事,唔係存心要破壞他人名聲)
假設個男人搵到一d證劇證明又或者懷疑個仔唔係自己所出...
至於個男人唔提出離婚既原因可以有好多
回復

HappyLeo 發表於 2010-5-1 23:04:31 |顯示全部樓層
嗯...
正所謂虎毒不吃兒,一個男人可以對自己仔女都咁冷莫,反而對自己d兄弟姊妹咁好,即時令我有一個念頭. ...
veiver 發表於 2010-5-1 21:13

哈哈~^^你比我說的更白
回復

poma 發表於 2010-5-2 23:19:11 |顯示全部樓層
嗯...
正所謂虎毒不吃兒,一個男人可以對自己仔女都咁冷莫,反而對自己d兄弟姊妹咁好,即時令我有一個念頭. ...
veiver 發表於 2010-5-1 21:13

我從來沒想過有這回事, 如果你們見過這兩父子都不會這樣猜想, 因為簡直係同一個模出的, 但這不是一件好事, 因若生得像媽媽會更靚啊!
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-3 13:04:39 |顯示全部樓層
我從來沒想過有這回事, 如果你們見過這兩父子都不會這樣猜想, 因為簡直係同一個模出的, 但這不是一件好事 ...
poma 發表於 2010-5-2 23:19

最緊要個仔錫阿媽明白阿媽~
係喎~ 又快半年了,情況有好d嗎?
回復