試用LED植物生長燈養植的AV

作者: AgroTek 發表于 2009-12-20 13:43:35
16534 75
EMIRU 發表於 2010-1-1 23:04:03 |顯示全部樓層
回復  nwss54510

你見到紅色的原因是我的紅藍光GROWTH LIGHT的功率是80W,而我新造的DIY白光growth light ...
AgroTek 發表於 2010-1-1 12:50

80w咁大  咁咪好食電費囉?
回復

AgroTek 發表於 2010-1-2 01:01:16 |顯示全部樓層
回復 41# EMIRU

若用80W紅光和藍光LED growth light, 照射範圍一平方米,離開植物距離大約一米,每天平均衹需照射4小時;每小時耗電量是80Wh。中電每度電是HK$.90 ~ 1.00,我用的80W紅和藍光LED growth light電費是HK$.08/小時。每日開足4小時,一個月的電費大約HK$2.40。

另外防水LED的外觀如下,在潮濕環境下會好D,較安全。
glow light 01-1.jpg
回復

EMIRU 發表於 2010-1-2 13:45:06 |顯示全部樓層
回復  EMIRU

若用80W紅光和藍光LED growth light, 照射範圍一平方米,離開植物距離大約一米,每天平均衹 ...
AgroTek 發表於 2010-1-2 01:01

咁請問你用左幾多個LED燈泡仔?  藍同紅加埋一共400個嗎?
回復

avery 發表於 2010-1-2 14:44:10 |顯示全部樓層

個 point 係 ~ 雖然植物主要吸收紅同藍光, 但有必要完全排除綠光, 搞到屋企好似神枱咁咩 ...

大家種 AV 為乜 ?? 為裝飾, 為點綴, 為觀賞美感, 咁樣種法完全冇哂觀賞價值, 仲種黎做乜 ?? 咁重視環保節能不如唔好用燈種 ~

仲有, 你D AV 徒長 呀 ~
回復

AgroTek 發表於 2010-1-2 22:34:23 |顯示全部樓層
回復 44# avery

用植物燈種AV,主要因為沒有一個適當的夠光環境,若有的話當然用自然光最好。
我是用時間制控制在白天開4小時,在白天視覺上不會紅到好似神枱燈。我有不同品種的AV一齊在growth light和同一環境下種,有些品較徒長,另一品種(種在徒長品種旁邊)則不一樣,請指教。
我用growth light種AV才3~4個月,還沒有足夠經驗,我相信還需多一些時間才能把握怎樣種得好。
Red 01-1.jpg
Green Pink 01-2.jpg
回復

AgroTek 發表於 2010-1-2 22:55:45 |顯示全部樓層
回復 43# EMIRU

要考慮到LED之間的距離和排列,妳可以選擇以下:

1. 0.6m x 0.5m,用288 pcs 0.2W 紅LED 和 36 pcs 藍LED (ratio 8:1) 最好是買到適當的wavelength 650~660nm 和450nm;
    總共功率是64W。
回復

avery 發表於 2010-1-3 10:11:55 |顯示全部樓層
每日開4 小時夠咩 ?? 要夠光你開耐D, 總會撞到有人既時間, 咁咪終歸似神枱 ~

用 T5 6500k 48" 都只係 28W, 我唔覺要用多好多電, 何苦用 LED 又紅又藍 ~

仲有, 我唔認為每日開4 小時有可能唔徒長囉 ~
回復

孖吉 發表於 2010-1-3 11:43:05 |顯示全部樓層
我覺得上面的 av 都有徒長的情況 - 種 av 係以圓為美,如果手長腳長 - 怪怪的~

如果我是植物,8-10小時照明比 4小時 high intensity 照明更合理。先不說 high intensity 照明是否植物所需,你照完 4 小時後果 20 小時黑暗/弱光時問咪俾機會佢徒長囉~

如果話可以加長返照明時間防止徒長,咁又使乜咁大工程又紅光又藍光呢?
回復

DJ999SAI 發表於 2010-1-3 16:13:18 |顯示全部樓層
冇錯 其實植物除左葉綠素仲有其他色素幫助吸收其他波長既光線
所以冇必要排除紅,藍之外既光 同埋開花仲取決於黑暗期既長短
回復

sammy 發表於 2010-1-3 18:59:25 |顯示全部樓層
其實每種植物對光的反應都唔同,紅藍的最佳比例是什麼,要花時間做實驗才知道。
綠光也不是完全不需要,它對植物的影響比較微妙,對一些植物,會抑制光合作用;有些,則會刺激生長;甚至有些會增加精油的分泌。單看光譜和光合作用的關係就妄言摒除綠光,猶言施肥只需氮,磷,鉀。

參考:
http://books.google.com.hk/books ... lopment&f=false
回復

AgroTek 發表於 2010-1-3 20:02:29 |顯示全部樓層
回復 47# avery

一般標準T5 6500k 48" 會係 54W。
目前我是在試用LED growth light 來種AV,試種時間尚短。我會用同一個品種的AV在自然光下生長比較;我亦會試試延長多兩個小時照射,看會不會有改善陡長的問題。
T5 FL 6500K.jpg
回復

AgroTek 發表於 2010-1-3 21:16:41 |顯示全部樓層

回復 49# DJ999SAI

是的,不同的植物是有他們的需要;因我種花的地方不多,我把strawberry 和AV放在growth light 下一齊種,我見每天用4小時照射下strawberry 也能開花結果,而且結的果甜度亦不錯,所以我就沒有延長growth light 的照射時間。

我會留意在改變不同照射條件下的結果。
Strawberry and AV.jpg
Strawberry and AV 02.jpg
回復

熊貓馬高 發表於 2010-1-3 22:03:07 |顯示全部樓層
回復  DJ999SAI

是的,不同的植物是有他們的需要;因我種花的地方不多,我把strawberry 和AV放在growth l ...
AgroTek 發表於 2010-1-3 21:16

前輩的是白光燈嗎?
不知道桌上燈有類似的嗎?
可有介紹呢?謝謝
回復

avery 發表於 2010-1-3 22:13:27 |顯示全部樓層

duplicated
回復

avery 發表於 2010-1-3 22:15:30 |顯示全部樓層

duplicated
回復

avery 發表於 2010-1-3 22:15:45 |顯示全部樓層
回復  avery

一般標準T5 6500k 48" 會係 54W。
目前我是在試用LED growth light 來種AV,試種時間尚短。 ...
AgroTek 發表於 2010-1-3 20:02

excuse me ~

48" 54W 既係 T5HO  ........ 唔係 T5 ........

T8 48" 40W .....
回復

DJ999SAI 發表於 2010-1-3 22:19:09 |顯示全部樓層
回復 52# AgroTek

每天只照4小時??其餘時間黑暗??會不會生長得比較慢啊??
回復

DJ999SAI 發表於 2010-1-3 23:04:47 |顯示全部樓層
回復 53# 熊貓馬高

買光管 自己個個架吧 不難
回復

AgroTek 發表於 2010-1-3 23:53:32 |顯示全部樓層
回復 57# DJ999SAI

我的花放在書房內,growth light 是在我上班役10.00 a.m.亮至2.00 p.m. 代替日照。其餘時間在房內也有一些光從窗反射入房。
回復

AgroTek 發表於 2010-1-3 23:58:11 |顯示全部樓層
回復 53# 熊貓馬高

這photo 是在DIY白光短燈下一影的。請看34#。
回復