試用LED植物生長燈養植的AV

作者: AgroTek 發表于 2009-12-20 13:43:35
16532 75
nwss54510 發表於 2009-12-24 10:35:31 |顯示全部樓層
因為我都準備加多層花架, 所以如果LED唔係太貴而又有白光版方便自己的話, 我都想TRY一下~
回復

alexander 發表於 2009-12-24 14:19:31 |顯示全部樓層
回復  alexander

大家交流一下經驗,你朋友幫你造的grow light用得好不好?
AgroTek 發表於 2009-12-23 19:42

我朋友造那個又唔能夠講好唔好用, 我都係試過黎照2盤AV同sinn. super orange同 馬克, 每日13小時, 朝7晚8, 離葉面8-9吋度, av 就冇乜特別唔同, 但迷岩就生到好高,比起我放在向北的窗台, 佢地仲生得開心d~

唔用的原因:
1. 光照範圍比光管細
2. 紅色, 藍色唔美觀, 比家人話似神枱燈
3. 我太多花(初學者黎講就算多, 資深花友黎講就少 ), 用led燈價錢貴.

但都唔能夠否定led 燈是否合適種AV, 因為我都係得一支led燈黎試. 得唔得我好希望有花友試完出返個報告.
回復

alexander 發表於 2009-12-24 14:21:46 |顯示全部樓層
因為我都準備加多層花架, 所以如果LED唔係太貴而又有白光版方便自己的話, 我都想TRY一下~ ...
nwss54510 發表於 2009-12-24 10:35

led 有白光同超白光
回復

nwss54510 發表於 2009-12-24 19:06:22 |顯示全部樓層
led 有白光同超白光
alexander 發表於 2009-12-24 14:21

功效同紅藍LED一樣架?? 唔好意思.. 我唔係好哩方面既野^^"
回復

AgroTek 發表於 2009-12-26 21:47:23 |顯示全部樓層
回復 24# nwss54510
一般我們用色温來形用白光LED
Warm White 暖白:2800K ~ 3200K
Neutral White 正白:3800 ~ 6000K
Cool White 冷白: 6000K 以上

附圖可以見到白光LED是包含全光譜,紅光和蓋光的功效白光都有。但在同等功率(1W)的比較,白光LED可能祇有0.1W紅和藍+其它的光譜
LED spectrum -01.jpg
回復

holly 發表於 2009-12-27 01:33:08 |顯示全部樓層
好詳細..
回復

alansing 發表於 2009-12-27 14:08:52 |顯示全部樓層
回復  nwss54510
一般我們用色温來形用白光LED
Warm White 暖白:2800K ~ 3200K
Neutral White 正白:3800 ~

咁其實係咪普通街買到的白光 LED 都可以呢?
就好似呢個花友既 LED 咁  http://www.hkplants.com/thread-42806-2-1.html

thx
回復

AgroTek 發表於 2009-12-27 14:30:49 |顯示全部樓層
回復 27# alansing
睇唔到 http://www.hkplants.com/thread-42806-2-1.html 的LED是怎樣。原則上白的LED燈波譜都是一樣,Cool White的色温比較接近日光。另外你要決定的就是LED燈的功率和照射角度。
回復

alansing 發表於 2009-12-27 23:22:33 |顯示全部樓層
回復  alansing
睇唔到  的LED是怎樣。原則上白的LED燈波譜都是一樣,Cool White的色温比較接近日光。另外 ...
AgroTek 發表於 2009-12-27 14:30

icic
只要有 6000k 以上的色溫就 ok 啦, right ?
回復

AgroTek 發表於 2009-12-28 01:21:54 |顯示全部樓層
回復 29# alansing

當日曬最强時色温是>6000K 再加上高溫度;African Violet 不喜歡 direct sunlight 應該是温度高的問題。而LED燈所散發出的熱量非常小,不會影響環境温度,但要留意白光LED 是包含所有光譜,其中藍光譜和紅光譜的比例是藍光高很多,藍光是對植物生長(vegetative growth)有幫助,而紅光譜是對開花和結果有幫助,所以 LED 植物生長燈是用紅和藍光,最好是有調較紅和藍光比例的功能。

附圖是色温一些的資料,Horizon daylight 是指日出和日落是的日光。
Color Temp.jpg
回復

holly 發表於 2009-12-28 02:54:08 |顯示全部樓層
研究的好深入,好有用,謝謝....
回復

alansing 發表於 2009-12-28 11:48:26 |顯示全部樓層
咁講法, 用柔光燈 (5000 k ) 就得~
回復

AgroTek 發表於 2009-12-28 13:06:02 |顯示全部樓層
回復 32# alansing

我都會用5000K來試。若果你用的LED功率不大,你可以將LED盡量離植物近D,但照射範圍自然會細了。

想問你相中的貓有沒有多D牠的相睇。
回復

AgroTek 發表於 2009-12-31 00:05:58 |顯示全部樓層

回復 33# AgroTek

我都會用5000K來試。若果你用的LED功率不大,你可以將LED盡量離植物近D,但照射範圍自然 ...
AgroTek 發表於 2009-12-28 13:06 [/quote]
放完聖旦假今天返工,或因還有些holiday mood的影響,沒有放假前的工作壓力。所以叫我的維修部同事幫忙DIY 一塊330mm x 330mm、5000k 白光的growth light.他衹花了一小時多便幫我造好,材料費如下:
1. 81 pcs of 0.2W 5000K waterproof 白光LED           243.-
2. 散熱silicon tape                                                       30.-
3. 330mm x 330mm 鋁基板                                        35.-
4. 12V 1000 mA  AC/DC adapter                                 85.-
New CW LED with B & R 02-1.jpg
New CW LED 01-1.jpg
New CW LED 02-1-1.jpg
New CW LED with B & R 01-1.jpg
回復

EMIRU 發表於 2009-12-31 01:29:43 |顯示全部樓層
回復  AgroTek

我都會用5000K來試。若果你用的LED功率不大,你可以將LED盡量離植物近D,但照射範圍自然 . ...
AgroTek 發表於 2009-12-31 00:05

點解又要加多個白光既??
回復

AgroTek 發表於 2009-12-31 02:05:43 |顯示全部樓層

回復 35# EMIRU

紅和藍光是growth light 基本的光源,亦可以用白光(全光譜中也有紅和藍光),衹不過相對比紅和藍光的growth light 效率低。白光的好處是觀賞。
回復

nwss54510 發表於 2009-12-31 10:33:18 |顯示全部樓層
回復  AgroTek

我都會用5000K來試。若果你用的LED功率不大,你可以將LED盡量離植物近D,但照射範圍自然 . ...
AgroTek 發表於 2009-12-31 00:05

點解會有紅光的?? 平時用紅藍led??
回復

AgroTek 發表於 2009-12-31 10:38:43 |顯示全部樓層
回復 37# nwss54510

我用的是紅光和藍光比例 8:1,光混合後都會偏紅,紅光多一點有助開花。
回復

nwss54510 發表於 2009-12-31 10:42:46 |顯示全部樓層
回復  nwss54510

我用的是紅光和藍光比例 8:1,光混合後都會偏紅,紅光多一點有助開花。 ...
AgroTek 發表於 2009-12-31 10:38

但我見你d LED燈都係白色的@@"
回復

AgroTek 發表於 2010-1-1 12:50:31 |顯示全部樓層
回復 39# nwss54510

你見到紅色的原因是我的紅藍光GROWTH LIGHT的功率是80W,而我新造的DIY白光growth light 祗有16W (0.2W x 81pcs)。我post過一張相是把紅藍光GROWTH LIGHT關掉。
回復