GoodLuck20X 的多肉 P.62 #1224

作者: GOODluck20x 發表于 2009-5-17 11:27:40
85946 1304
GOODluck20x 發表於 2009-8-1 12:53:01 |顯示全部樓層
我唔識種.整死左棵帝玉,唔開心ing
gege188 發表於 2009-8-1 09:19

我塭倒關於 Pleiospilos nelii o既介紹
http://www.cactus-art.biz/schede ... eiospilos_nelii.htm

涼野wo add8icon  令一份介紹仲誇 ideal temperature: 13°C add2icon  
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-1 12:56:37 |顯示全部樓層
小心徒長..
肥仔文 發表於 2009-8-1 11:09

求其立過 caresheet  話 Pseudolithos
溫度 over 30要 keep濕 + 勁曬 , 若又濕又凍就好快打柴 .
師兄點睇 ?
回復

paulpaul 發表於 2009-8-2 10:12:31 |顯示全部樓層
Pseudolithos migiurtinus 擬蹄玉 20090731
GOODluck20x 發表於 2009-7-31 21:16

好正喎!!!  
回復

beebee 發表於 2009-8-2 10:59:39 |顯示全部樓層
想問下如果徒長有咩問題?係未只係識生高呀?????
gege188 發表於 2009-8-1 11:16

可能唔够光照﹗
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-2 12:49:25 |顯示全部樓層
好正喎!!!  
paulpaul 發表於 2009-8-2 10:12

希望種到la add8icon  
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-2 12:50:10 |顯示全部樓層
astrophytum myriostigma var  四角碧琉璃鵉凤玉 20090802
0000001 001.jpg
0000001 003.jpg
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-3 21:09:45 |顯示全部樓層
Euphorbia flanaganii 孔雀丸 20090803

Euphorbia flanaganii 孔雀丸 20090803 02.jpg

Astrophytum myriostigma var 四角碧琉璃鵉凤玉 20090803

astrophytum myriostigma var  20090803.jpg
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-4 23:39:17 |顯示全部樓層

今曰雙手接過一盆有份量的多肉,好特別!!包装奇情得黎細緻!!!
雖然我傾向磚盆擺設 , 但又想留番前主人的一貫豪邁不羈作風 ..
所 以 決 定 維 持 原 狀 . . . 就 吊 高 佢 l a ~ ~ ~哈哈哈哈哈!!
由於對此品種資料不多 ...上手主人說久不久浸水便可 .
有 見 及 此   ,  浸 左 5分鐘. 靚仔到暈!! ''擎''乾水上架!!!

Hatiora salicornioides (drunkard's dream)猿戀葦

到底 Rhipsalis salicornioides 猿戀草Hatiora salicornioides 猿戀葦 有分別嗎??
回復

1184 發表於 2009-8-4 23:58:34 |顯示全部樓層
個名似叫做(丫角)
回復

gege188 發表於 2009-8-5 11:46:33 |顯示全部樓層
c兄你放毒!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-5 17:09:49 |顯示全部樓層
個名似叫做(丫角)
1184 發表於 2009-8-4 23:58

仲難 search add5icon
anyway 感謝你   ^^
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-5 17:11:07 |顯示全部樓層
c兄你放毒!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gege188 發表於 2009-8-5 11:46

頭先又冇出色...去左花墟吸毒 add8icon .
回復

肥仔文 發表於 2009-8-5 17:18:04 |顯示全部樓層
頭先又冇出色...去左花墟吸毒 add8icon .
GOODluck20x 發表於 2009-8-5 17:11

快出毒物報告.睇下我地D道友會唔會癮發先.哈..
回復

gege188 發表於 2009-8-5 17:23:23 |顯示全部樓層
肥仔文 發表於 2009-8-5 17:18

我岩岩都去左灣仔街市見到普通既生石花...45蚊呀.....
佢地話呢d叫腳提....
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-5 17:24:05 |顯示全部樓層
肥仔文 發表於 2009-8-5 17:18

師兄堅D!  見你好冷靜add1icon
1)佰毒不侵
2)我d野吾入流..哈哈哈哈哈
add4icon
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-5 17:25:23 |顯示全部樓層
我岩岩都去左灣仔街市見到普通既生石花...45蚊呀.....
佢地話呢d叫腳提....
gege188 發表於 2009-8-5 17:23

$45  goooood price add4icon
腳提... 咁 cute o既個名add1icon
回復

gege188 發表於 2009-8-5 17:28:54 |顯示全部樓層
$45  goooood price add4icon
腳提... 咁 cute o既個名add1icon
GOODluck20x 發表於 2009-8-5 17:25

花街買20蚊喎..係佢整得令仔d..有令令花盤囉..
公司唔岩種生石花,留d位比返av啦...
回復

肥仔文 發表於 2009-8-5 17:35:05 |顯示全部樓層
師兄堅D!  見你好冷靜add1icon
1)佰毒不侵
2)我d野吾入流..哈哈哈哈哈 add4icon
GOODluck20x 發表於 2009-8-5 17:24

我係..得個睇字..唔敢再入貨了..
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-5 17:41:26 |顯示全部樓層
花街買20蚊喎..係佢整得令仔d..有令令花盤囉..
公司唔岩種生石花,留d位比返av啦...
gege188 發表於 2009-8-5 17:28

有位師姐教路...o系公司種生石花....生到好誇
d 人話夏天淋水點死點死..佢系照淋可也! 盆生石花照大可也!
add5icon
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-5 17:42:27 |顯示全部樓層
我係..得個睇字..唔敢再入貨了..
肥仔文 發表於 2009-8-5 17:35

師兄閉關遮. 就快出山 add4icon
回復