GoodLuck20X 的多肉 P.62 #1224

作者: GOODluck20x 發表于 2009-5-17 11:27:40
86046 1304
GOODluck20x 發表於 2009-8-19 15:22:24 |顯示全部樓層
Hi Goodluck
-日本多肉沙在花宝買,$58∕包
-小弟的多肉全在睡房窗台,向東,每日隔波璃直照4小時
- 7x24開風扇,晚上開冷氣,溫差>10C; 日間濕度~30%,晚上>60%
- 韌錦每星期盤底浸五分鐘, Euphorbia 一星期大淋兩次
- so ...
JL2008 發表於 2009-8-18 15:56

非常清楚的方法!!  謝謝師兄提供資料 !!!
我都去花宝日本多肉沙 TRY O下先 !! thx!!
回復

u915 發表於 2009-8-19 20:29:05 |顯示全部樓層
Goodluck, 你真係好多 多肉啊, 看來已中毒極深  
Anyway, 你的多肉真令我大開眼界啊add6icon

我也好鐘意生石花, 早前也擔粗粗買左幾盆,同你果D差唔多,
其實我之前也試過種生石花,但就因為控制唔到水份, 只係淋左一次太多水,就溶左
所以而家淋水都好小心.
我之前係X宝網買左D生石花種子, 遲D 10月份時準備試下落種, 如果你有興趣可以分D俾你玩下 但好多人都話幾難下

生石花

幾個可愛小球

希望Goodluck唔介意我借個位post2張相
回復

gege188 發表於 2009-8-20 09:37:22 |顯示全部樓層
生石花種子..流口水中....
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-20 10:44:45 |顯示全部樓層
Goodluck, 你真係好多 多肉啊, 看來已中毒極深  
Anyway, 你的多肉真令我大開眼界啊add6icon

我也好鐘意生石花, 早前也擔粗粗買左幾盆,同你果D差唔多,
其實我之前也試過種生石花,但就因為控制唔到水份, 只係淋 ...
u915 發表於 2009-8-19 20:29

多肉系幾 cute o架~ add10icon
吾好o甘講la~ e道餓虎藏龍 . 我新手尼乍  add8icon
生石花我都淋好少水 . 托賴只損耗 2 粒 .
師姐好o力呀~ 可以教我淘x 充值呀? 感激 !!! add6icon
客气了~~~ 自己 order ok la~ 謝師姐美意!!  
100% 唔介意 ...多人先熱鬧!!!  謝謝!! 右下角隻兜仔好 cute 呀!!!!
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-20 10:47:10 |顯示全部樓層
生石花種子..流口水中....
gege188 發表於 2009-8-20 09:37

吾洗流口水 , 研究倒 充值就 ok la  
回復

gege188 發表於 2009-8-20 10:56:02 |顯示全部樓層
c兄 yeah!!!!!!!!!!!!我等~~~~~hehehehehe 到時要c兄要教我點發芽呀!

u915c姐..我見你棵生石同我個棵生石一樣.一邊大.一邊細呀....
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-20 14:44:00 |顯示全部樓層
c兄 yeah!!!!!!!!!!!!我等~~~~~hehehehehe 到時要c兄要教我點發芽呀!

u915c姐..我見你棵生石同我個棵生石一樣.一邊大.一邊細呀....
gege188 發表於 2009-8-20 10:56

生石我也報消2盆..發芽d高 level 行為恐防要請教u915師姐 .  add4icon
回復

gege188 發表於 2009-8-20 15:18:31 |顯示全部樓層
生石我也報消2盆..發芽d高 level 行為恐防要請教u915師姐 .  add4icon
GOODluck20x 發表於 2009-8-20 14:44

我都擔心近我2棵生石b..>"<連你地d高手都屎得..我..>"<
回復

u915 發表於 2009-8-20 22:32:13 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2009-8-20 14:44

Goodluck兄,我種多肉係新手咋, 邊敢叫高手吖 發生石花種子都係擔粗粗心思思試下咋.
淘X充值我都唔識吖, sorry~~我D種子都係人地幫我買
回復

u915 發表於 2009-8-20 22:35:58 |顯示全部樓層

gege188 發表於 2009-8-20 10:56

大細超果棵都幾搞嘢
我最鐘意左下角棵好似人腦的生石花, 我買時見到這粒與別不同, 所以馬上買下, so far 都未出事
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-21 11:32:29 |顯示全部樓層
Goodluck兄,我種多肉係新手咋, 邊敢叫高手吖 發生石花種子都係擔粗粗心思思試下咋.
淘X充值我都唔識吖, sorry~~我D種子都係人地幫我買
u915 發表於 2009-8-20 22:32

買左新野記住要同我O地分享呀!!
仙人掌及多肉系另有一番風味add4icon!!!!
回復

u915 發表於 2009-8-21 13:40:28 |顯示全部樓層
買左新野記住要同我O地分享呀!!
仙人掌及多肉系另有一番風味add4icon!!!!
GOODluck20x 發表於 2009-8-21 11:32

No problemadd14icon
但你好似買得快好多喎
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-21 14:24:35 |顯示全部樓層
No problemadd14icon
但你好似買得快好多喎
u915 發表於 2009-8-21 13:40

我 lunch time 又吾生性去左明x.....add8icon
回復

lameric 發表於 2009-8-21 14:30:11 |顯示全部樓層
又新入咗啲咩呀!多肉男!
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-21 14:38:37 |顯示全部樓層
又新入咗啲咩呀!多肉男!
lameric 發表於 2009-8-21 14:30

1盆大戟屬 吾g乜東東冇學名 add8icon  今晚 post 上尼請請師兄們指點迷津 add6icon
令1盆大點兜 add10icon
回復

肥仔文 發表於 2009-8-21 14:39:52 |顯示全部樓層
1盆大戟屬 吾g乜東東冇學名 add8icon  今晚 post 上尼請請師兄們指點迷津 add6icon
令1盆大點兜 add10icon
GOODluck20x 發表於 2009-8-21 14:38

實生兜?
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-21 14:46:04 |顯示全部樓層
實生兜?
肥仔文 發表於 2009-8-21 14:39

e+公司吾方便check ...等等鼠去廁拔出黎睇睇... add8icon
回復

肥仔文 發表於 2009-8-21 14:59:19 |顯示全部樓層
e+公司吾方便check ...等等鼠去廁拔出黎睇睇... add8icon
GOODluck20x 發表於 2009-8-21 14:46

唔係化..買左都未知??
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-21 15:03:19 |顯示全部樓層
唔係化..買左都未知??
肥仔文 發表於 2009-8-21 14:59

答師兄時...我定定神...雪..買時冇睇....又on居居了add8icon
近曰迷上大戟..冇意識去 check....
回復

肥仔文 發表於 2009-8-21 15:06:37 |顯示全部樓層
答師兄時...我定定神...雪..買時冇睇....又on居居了add8icon
近曰迷上大戟..冇意識去 check....
GOODluck20x 發表於 2009-8-21 15:03

大戟. 都話你實迷上.

有得揀..貴D都買實生.
回復