GoodLuck20X 的多肉 P.62 #1224

作者: GOODluck20x 发表于 2009-5-17 11:27:40
85787 1299
JL2008 發表於 2009-7-27 11:33:37 |顯示全部樓層
大陸怎樣運返HK?
jessey 發表於 2009-7-27 13:29:27 |顯示全部樓層
243# JL2008

應該就咁拎過關就得?植物好似冇咁多管制..唔係endangered species都應該冇咩問題掛
JL2008 發表於 2009-7-27 14:54:13 |顯示全部樓層
多肉同蘭花會有麻煩.....我就唔敢博
gege188 發表於 2009-7-27 14:59:03 |顯示全部樓層
JL2008 發表於 2009-7-27 14:54

C兄係未講入口證個D????
不過買唔到睇下都好呀~~~
GOODluck20x 發表於 2009-7-27 15:30:43 |顯示全部樓層
係呀.所以無入..
c兄想係大陸入貨????
gege188 發表於 2009-7-27 11:19

想law~ 但要近law .
由深圳遠至廣州花地或芳村都ok
但d 市場面積太大 , 塭倒個場未必塭到間 shop >_<

C兄係未講入口證個D????
不過買唔到睇下都好呀~~~
gege188 發表於 2009-7-27 14:59

Bingo 呀!
嚴格尼講植物入口HK系要 Health Cert
棵樹仔吾當植物 , 當木入口亦要ippc
土壤入口一樣要檢疫証
點解d人成日去深圳買花買泥過HK關冇人理 ?
因為小小地佢地隻眼開隻眼閉乍 . 多就1定拉低 .

其實5-7盆吾連泥o既多肉我會照過關 .  
上日frd 帶沈木先爆笑...碌木隊o西出尼都照過關!!!!
add4icon
gege188 發表於 2009-7-27 15:33:34 |顯示全部樓層
哦~明白曬..

嘩...多肉好毒呀..而家成日掛住d生石花...add6icon

仲有av..

而家愈黎愈多花花草草tim...add12icon
GOODluck20x 發表於 2009-7-27 15:35:02 |顯示全部樓層
大陸怎樣運返HK?
JL2008 發表於 2009-7-27 11:33
[url=http://hkplants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=625065&pt
id=34282][/url]

add12icon

JL2008 發表於 2009-7-27 14:54
[img]http://
hkplants.com/images/common/back.gif[/img]

自己衡量風險laadd1icon
HK 其中貴o既原因系包含風險$. 冇計
GOODluck20x 發表於 2009-7-27 15:38:54 |顯示全部樓層
243# JL2008

應該就咁拎過關就得?植物好似冇咁多管制..唔係endangered species都應該冇咩問題掛
jessey 發表於 2009-7-27 13:29

請參考247帖

Cites 物種當然仲麻煩la
gege188 發表於 2009-7-27 15:46:46 |顯示全部樓層
雖然我唔識,不過覺得香港d係小品種同無咁令..
(唔知有冇錯)

x卡啦真係好鬼貴呀..牛仔b呀~~~你等我呀~~
GOODluck20x 發表於 2009-7-27 15:47:03 |顯示全部樓層
哦~明白曬..

嘩...多肉好毒呀..而家成日掛住d生石花...add6icon

仲有av..

而家愈黎愈多花花草草tim...add12icon
gege188 發表於 2009-7-27 15:33

近日我痴左...曰曰掛住肉肉肉肉肉肉肉add8icon

生石花有網友話系淘寶網 order . 上去 search o下o丫
塭間網站大d , 因未 order 只可用網站質數去評估可信性 .
計計 shipping 丫. 有d 吾 ship HK 要找深圳地址收就煩
有大6 戶口比錢就方便d . HK TT 都吾平 .
GOODluck20x 發表於 2009-7-27 15:56:06 |顯示全部樓層
雖然我唔識,不過覺得香港d係小品種同無咁令..
(唔知有冇錯)

x卡啦真係好鬼貴呀..牛仔b呀~~~你等我呀~~
gege188 發表於 2009-7-27 15:46

雖然我唔識,不過覺得香港d係小品種同無咁令..(唔知有冇錯)  <------- Bingo 呀!!!! 7仔隔離間多肉有.. 牛牛...旋風丸 ...飛龍....白馬城...9頭龍....樣樣都愛不釋手. 每曰經過都有同佢地講早晨...真系經已痴到吾得了. add8icon

好丫 THX!! 但應該未等得切..就跌左$ add2icon
gege188 發表於 2009-7-27 16:07:55 |顯示全部樓層
7仔隔離間多肉..我無去過tim..
好彩無去,唔係又跌錢...add8icon
GOODluck20x 發表於 2009-7-27 16:32:10 |顯示全部樓層
7仔隔離間多肉..我無去過tim..
好彩無去,唔係又跌錢...add8icon
gege188 發表於 2009-7-27 16:07

7仔隔離間shop d產品系骨子d , 但比山卡x貴
而山卡x 老板幾好~ 次次自動平比我 add4icon
JL2008 發表於 2009-7-27 16:50:37 |顯示全部樓層
7仔隔離間shop 係咪明ONE ??
JL2008 發表於 2009-7-27 16:52:41 |顯示全部樓層
我最近都中左毐一個月多買了三十多盆
JL2008 發表於 2009-7-27 16:55:53 |顯示全部樓層
7仔隔離間shop d產品系骨子d , 但比山卡x貴
而山卡x 老板幾好~ 次次自動平比我 add4icon
GOODluck20x 發表於 2009-7-27 16:32

胡So佬每次只肯平$2O比我咋....買完搭車都冇蚊
gege188 發表於 2009-7-27 17:19:13 |顯示全部樓層
<<專比人呃既新仔.add8icon
JL2008 發表於 2009-7-27 21:31:18 |顯示全部樓層
唉,冇計啦....胡So佬通常升市就比靚價
跌市就帶定雲南白藥同沙布落去啦
ccl3949 發表於 2009-7-27 22:06:03 |顯示全部樓層
花街的生石花,全都徒长嚴重,真是看到心寒
ccl3949 發表於 2009-7-27 22:07:05 |顯示全部樓層
胡So佬每次只肯平$2O比我咋....買完搭車都冇蚊
JL2008 發表於 2009-7-27 16:55

他的多肉真是,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,