GoodLuck20X 的多肉 P.62 #1224

作者: GOODluck20x 發表于 2009-5-17 11:27:40
85877 1299
GOODluck20x 發表於 2009-7-23 11:50:40 |顯示全部樓層
係咪要大曬..點為之大曬? 全日照? 我覺有D多肉.半日照都會生得好好.
淋水..通常我就土乾就淋到盆底出水..同確實保土係透浸...植料唔積水 .天氣唔好唔淋水..太冷15度以下又唔淋.

多肉有塊根的..淋錯一次水..塊根 ...
肥仔文 發表於 2009-7-23 11:22

肥仔文師兄,

感謝你的經驗之談 !!

我盆孔雀丸番屋企立即消毒換底材 . 3日後有條腳轉黃o左... 我開頭懷疑糸曬過激.
但經師兄一提後. 我現在推斷系未適應新底材 .

我淋水模式同你所講差不多. 而日照亦是半天. 因窗臺是東位. 所以 11點後太陽跑掉了....

現在想多方面嘗試, 如飛龍,九頭龍...白馬城等.....  天馬空好靚.....流口水中add5icon

上日有山卡x老板叫我溝d食用碳o系植材,話效果very good wo
add3icon
回復

肥仔文 發表於 2009-7-23 13:10:46 |顯示全部樓層
肥仔文師兄,

感謝你的經驗之談 !!

我盆孔雀丸番屋企立即消毒換底材 . 3日後有條腳轉黃o左... 我開頭懷疑糸曬過激.
但經師兄一提後. 我現在推斷系未適應新底材 .

我淋水模式同你所講差不多. 而日照亦是半天.  ...
GOODluck20x 發表於 2009-7-23 11:50

我種死好多多肉..實感內疚.

其實..我覺..新番的肉肉浸消毒水..真係好易出事..放入植土..吾好淋水住.幾日後先好淋..較安全.

白馬城..我有3株由種子種起..三四年了..因我度唔夠光..一棵徒長有成呎高..但彎腰..另2棵正常.都係得六吋高左右..

加炭..要知乜原因加..

加得多.植料會變微酸..好似得某幾種球同多肉受到..

我就加幾粒活性炭..無甚作用..心理因素多.
回復

肥仔文 發表於 2009-7-23 13:23:21 |顯示全部樓層
我多口兩句.
其實..見樓主用的鋪面石用黑白石仔.都幾靚.
亦可以試下用細粒的珊瑚骨..有前輩話可以補鈣..
我唔知係咪鈣可以溶出來..不過..鋪左面..感覺良好..
回復

GOODluck20x 發表於 2009-7-23 16:04:36 |顯示全部樓層
我種死好多多肉..實感內疚.

其實..我覺..新番的肉肉浸消毒水..真係好易出事..放入植土..吾好淋水住.幾日後先好淋..較安全.

白馬城..我有3株由種子種起..三四年了..因我度唔夠光..一棵徒長有成呎高..但彎腰..另 ...
肥仔文 發表於 2009-7-23 13:10

我多口兩句.
其實..見樓主用的鋪面石用黑白石仔.都幾靚.
亦可以試下用細粒的珊瑚骨..有前輩話可以補鈣..
我唔知係咪鈣可以溶出來..不過..鋪左面..感覺良好.. ...
肥仔文 發表於 2009-7-23 13:23

再接再厲la~ ed先系有份量o既經驗 . 當然吾洗死仲好la .

明白!我會留意 ..
入門口消毒系減低疾病感染. 怕因1盆失10盆乍.
所以每次新株回家攪完一輪至少10日先養定 .

原本傾向 光堂 外觀多d , search 過原來可以好大棵..汗...add1icon
所以選擇 白馬城 ... 都有型強橫 !!六吋高左右..是正常定偏高 ?
剛 search 大戟科大陸o既價錢, 比HK 平+/-50%...莫非吾北上吾得..唉!add2icon

咁有益處都可以加幾粒活性炭 .

珊瑚骨我有考慮加 , 系水族店d珊瑚骨恐防有鹽份. 所以遲遲未買 .
回復

肥仔文 發表於 2009-7-24 13:27:42 |顯示全部樓層
再接再厲la~ ed先系有份量o既經驗 . 當然吾洗死仲好la .

明白!我會留意 ..
入門口消毒系減低疾病感染. 怕因1盆失10盆乍.
所以每次新株回家攪完一輪至少10日先養定 .

原本傾向 光堂 外觀多d , search 過原來可以好大棵..汗...
所以選擇 白馬城 ... 都有型強橫 !!六吋高左右..是正常定偏高 ?
剛 search 大戟科大陸o既價錢, 比HK 平+/-50%...莫非吾北上吾得..唉!

咁有益處都可以加幾粒活性炭 .

珊瑚骨我有考慮加 , 系水族店d珊瑚骨恐防有鹽份. 所以遲遲未買
GOODluck20x 發表於 2009-7-23 16:04

我住度..光照不足..現在手的多肉.頂到就頂到..唔會再點入.
可能搬屋先可以再投入多肉世界.

其實..在外地網買苗..都化算..大陸網有時炒得好勁.

珊瑚骨..可浸水曬下先用..
回復

JL2008 發表於 2009-7-24 18:58:34 |顯示全部樓層
肥仔文師兄:可否PM小弟在那個外地網買苗??tks
回復

GOODluck20x 發表於 2009-7-24 21:40:09 |顯示全部樓層
我住度..光照不足..現在手的多肉.頂到就頂到..唔會再點入.
可能搬屋先可以再投入多肉世界.

其實..在外地網買苗..都化算..大陸網有時炒得好勁.

珊瑚骨..可浸水曬下先用.. ...
肥仔文 發表於 2009-7-24 13:27

謝師兄指教!
回復

GOODluck20x 發表於 2009-7-24 21:42:36 |顯示全部樓層

Gymnocalycium horstii 20090724
0000001 0211.jpg
回復

GOODluck20x 發表於 2009-7-25 00:43:47 |顯示全部樓層

Euphorbia obesa 小苗
買回來時已跟著母体的種子 , 在上星期終被我發現 .
於是便急不及待發種. 雖然5粒種子只有1粒成功 .

以下圖片是第3天的小芽 . 已另我喜出望外 .

以下圖片是第5天的小芽 . 開始另我有點疑惑 .

点解父母系圓碌碌 , 個孩子咁長o既 ... 現在腦海浮現好多問號  
回復

GOODluck20x 發表於 2009-7-25 08:23:42 |顯示全部樓層

有趣小攪作!! 有小芽跑出來了 . ^^

回復

GOODluck20x 發表於 2009-7-25 08:24:54 |顯示全部樓層
Euphorbia obesa 再次開花了. 希望今次授粉成功 !

回復

gege188 發表於 2009-7-25 09:38:20 |顯示全部樓層
c兄~你成功毒到我啦~~
雖然時間好趕.不過一陣去花墟解下毒先
回復

GOODluck20x 發表於 2009-7-25 10:15:40 |顯示全部樓層
c兄~你成功毒到我啦~~
雖然時間好趕.不過一陣去花墟解下毒先
gege188 發表於 2009-7-25 09:38

默默支持師兄中毒!!放工我都去一躺 !!!! add4icon
回復

gege188 發表於 2009-7-25 10:36:26 |顯示全部樓層
默默支持師兄中毒!!放工我都去一躺 !!!! add4icon
GOODluck20x 發表於 2009-7-25 10:15

add8icon 我係女仔黎ga!

c兄你幾點去?唔知見唔見到你呢add4icon
回復

GOODluck20x 發表於 2009-7-25 10:39:48 |顯示全部樓層
add8icon 我係女仔黎ga!

c兄你幾點去?唔知見唔見到你呢add4icon
gege188 發表於 2009-7-25 10:36

原來糸gege師妹.....失敬 add11icon  

我會 1 點 鬆d 去花虛 睇/買...多肉  
add4icon
回復

gege188 發表於 2009-7-25 10:42:49 |顯示全部樓層
原來糸gege師妹.....失敬 add11icon  原來我o地系好友 add8icon

我會 1 點 鬆d 去花虛 睇/買...多肉   add4icon
GOODluck20x 發表於 2009-7-25 10:39

heheadd14icon
我1點半左右去囉
回復

GOODluck20x 發表於 2009-7-25 10:46:09 |顯示全部樓層
heheadd14icon
我1點半左右去囉
gege188 發表於 2009-7-25 10:42

記住插名牌呀!!  我系肥仔尼o架 !!! add4icon
回復

gege188 發表於 2009-7-25 10:50:58 |顯示全部樓層
記住插名牌呀!!  我系肥仔尼o架 !!!  add4icon
GOODluck20x 發表於 2009-7-25 10:46

你掛住個名牌未得囉....
記住唔好掃曬d令野佢,留d比我呀~~add4icon
(雖然我連係邊到有得買都未知...)
回復

GOODluck20x 發表於 2009-7-25 11:07:43 |顯示全部樓層
你掛住個名牌未得囉....
記住唔好掃曬d令野佢,留d比我呀~~add4icon
(雖然我連係邊到有得買都未知...)
gege188 發表於 2009-7-25 10:50

我會掛住個名牌o架la~ add4icon

買多肉可以去
花墟街頭 ''山卡x''
太子道近校服店''雅x''
運動場道7仔隔離''忘了店名'' add8icon
賓賓久不久都有古靈精怪野
回復

gege188 發表於 2009-7-25 11:10:54 |顯示全部樓層
明白曬,一陣會重點去行下

(今日得30-45 min行.希望夠時間啦...add7icon
回復