GoodLuck20X 的多肉 P.62 #1224

作者: GOODluck20x 發表于 2009-5-17 11:27:40
86043 1304
GOODluck20x 發表於 2009-8-17 17:35:19 |顯示全部樓層
v. ==> var. ==> variety 我估係變種卦.

睇下呢度的師兄貼.
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=2945
肥仔文 發表於 2009-8-17 17:05

order 左變種野..............add2icon
回復

肥仔文 發表於 2009-8-17 17:37:16 |顯示全部樓層
order 左變種野...雪...........add2icon
GOODluck20x 發表於 2009-8-17 17:35

有乜問題??
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-17 17:38:57 |顯示全部樓層
有乜問題??
肥仔文 發表於 2009-8-17 17:37

有得選擇我吾想要變種law add1icon
回復

肥仔文 發表於 2009-8-17 17:45:26 |顯示全部樓層
有得選擇我吾想要變種law add1icon
GOODluck20x 發表於 2009-8-17 17:38

玩原種?
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-17 17:48:46 |顯示全部樓層
玩原種?
肥仔文 發表於 2009-8-17 17:45

糸呀!!  怕變種古靈精怪 add8icon
回復

JenniferC 發表於 2009-8-17 20:20:58 |顯示全部樓層
心動不如行動

敗回來了
http://hkplants.com/thread-38304-1-1.html
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-17 22:27:26 |顯示全部樓層
心動不如行動

敗回來了
http://hkplants.com/thread-38304-1-1.html
JenniferC 發表於 2009-8-17 20:20

師姐快人快語快上車!! 小弟佩服!!  add4icon
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-17 22:36:12 |顯示全部樓層

Anacampseros alstonii (red flower)

Anacampseros alstonii (red flower)20090817 017.jpg

Euphorbia enormis

Euphorbia enormis 20090817 028.jpg

Euphorbia esculenta

Euphorbia esculenta 20090817 023.jpg

Euphorbia gamkaensis

Euphorbia gamkaensis 20090817 032.jpg
Euphorbia gamkaensis 20090817 034.jpg

Euphorbia persistens

Euphorbia persistens 20090817 038.jpg

Euphorbia tortirama

Euphorbia tortirama 20090817 024.jpg

Haworthia cv. Fugaku (from Japan)

Haworthia cv Fugaku (from Japan) 20090817 016.jpg

Haworthia cv. Great Mumon

Haworthia cv Great Mumon 20090817 021.jpg

Pachypodium horombense

Pachypodium horombense 20090817 040.jpg

Pachypodium succulentum v. succulentum

Pachypodium succulentum v succulentum 20090817 036.jpg

Rhytidocaulon macrolobum

Rhytidocaulon macrolobum 20090817 025.jpg

評分

查看全部評分

回復

sam 發表於 2009-8-17 22:55:30 |顯示全部樓層
剛剛種....唔好淋水住喎!
回復

肥仔文 發表於 2009-8-17 23:00:21 |顯示全部樓層
剛剛種....唔好淋水住喎!
sam 發表於 2009-8-17 22:55

同意師兄咁講..仲在夜晚淋..唉..
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-17 23:15:58 |顯示全部樓層
同意師兄咁講..仲在夜晚淋..唉..
肥仔文 發表於 2009-8-17 23:00

......我..我....我....手多.....下次改....add8icon
回復

肥仔文 發表於 2009-8-17 23:17:39 |顯示全部樓層
......我..我....我....手多.....下次改....add8icon
GOODluck20x 發表於 2009-8-17 23:15

怕你棵韌錦頂唔順..一塊塊針趺出來..唉..
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-18 10:44:26 |顯示全部樓層
韌錦我冇資料呀....師兄們指教o下...pls add4icon
回復

JL2008 發表於 2009-8-18 12:30:25 |顯示全部樓層
Hi GoodLuck:能PM我入貨的website嗎?韌錦我有三顆,都生得好好;我每星期盤底浸五分鐘,底材用日本沙
回復

JL2008 發表於 2009-8-18 12:56:05 |顯示全部樓層
我每次返新野都會即日手多多淋透佢....好在幾星期後都冇乜事
回復

JenniferC 發表於 2009-8-18 13:12:27 |顯示全部樓層
#349樓的…有些我昨天在賓賓見過類似的…超貴…
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-18 15:04:50 |顯示全部樓層
Hi GoodLuck:能PM我入貨的website嗎?韌錦我有三顆,都生得好好;我每星期盤底浸五分鐘,底材用日本沙
JL2008 發表於 2009-8-18 12:30

日本沙那裏買呀??
糸咪要勁O西太陽O架??
add3icon
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-18 15:10:13 |顯示全部樓層
#349樓的…有些我昨天在賓賓見過類似的…超貴…
JenniferC 發表於 2009-8-18 13:12

個別品種系好貴 .
HK 需求小 , 量又小 ..買親盆盆都幾佰蚊...點頂.add8icon
同埋有樣野好抱歉...冇提師姐..
add2icon
回復

JL2008 發表於 2009-8-18 15:56:17 |顯示全部樓層
Hi Goodluck
-日本多肉沙在花宝買,$58∕包
-小弟的多肉全在睡房窗台,向東,每日隔波璃直照4小時
- 7x24開風扇,晚上開冷氣,溫差>10C; 日間濕度~30%,晚上>60%
- 韌錦每星期盤底浸五分鐘, Euphorbia 一星期大淋兩次
- so far 只有乾死沒有浸死
回復

JenniferC 發表於 2009-8-18 20:30:13 |顯示全部樓層
同埋有樣野好抱歉...冇提師姐...
GOODluck20x 發表於 2009-8-18 15:10

???冇提D乜野???
回復