當勞詹天台種植

作者: donaldyh 發表于 2009-3-21 17:17:39
51546 635
donaldyh 發表於 2009-4-23 15:23:03 |顯示全部樓層
sifenamok & littlecuitegirl :我都係睇到話整花生麩水好,所以我先去整咋!都唔緊要啦依家得番兩支係度吽咋!就算唔整的話,我都要做基肥都會用到花生麩同骨粉既,依家做左咁咪吸收教訓下次咪可以精D囉!係咪?
回復

cobie 發表於 2009-4-23 15:27:02 |顯示全部樓層
donald你好,好佩服你做事的積極精神,加油呀!
回復

小寶 發表於 2009-4-23 15:33:00 |顯示全部樓層
337# 小寶
乜唔係1:5咩
donaldyh 發表於 2009-4-23 02:54 PM

第一次睇已經覺得好多粉咁, 係直覺咋~
我用果d膠好厚的, 未試過爆~
回復

donaldyh 發表於 2009-4-23 15:38:00 |顯示全部樓層
cobie:謝謝您先
小寶:咁您係用邊隻膠樽架!
回復

小寶 發表於 2009-4-23 16:06:05 |顯示全部樓層
cobie:謝謝您先
小寶:咁您係用邊隻膠樽架!
donaldyh 發表於 2009-4-23 03:38 PM

係裝化學品的樽
回復

小寶 發表於 2009-4-23 16:22:55 |顯示全部樓層
我還有少許你要嗎?
回復

donaldyh 發表於 2009-4-23 16:23:53 |顯示全部樓層
345# 小寶
請問係邊樹有得買呢?
回復

fae 發表於 2009-4-23 16:44:51 |顯示全部樓層

我睇左d 相,不禁都講左句 : 噢...jesus ~~~
我係田度分別用左770ml (飛雪)同800 ml(屈記) 既蒸溜水樽去浸~
我諗個陣時我都係落左七份之一度既粉 ,然後就落水,水位唔過樽頸
浸左都有幾個月,係個樽身有點漲,但係未至於話會爆樽咁強(係田度日晒雨淋)
每次開都要慢慢等佢裹面d 氣漏咁d 氣走,最後先打開個樽
因為好多時候個樽裹面都好多氣,會攪到d 花生fu 都湧埋出黎
我諗你去買樽,到不如將剩如個兩樽分成四樽
攤薄左之如,樽內壓力又無咁大,應該唔會再爆的了
PET 料既樽其實已經算係好受力既膠料...
再者~我浸七份一既花生fu 水去溝開淋野,個陣味都好勁...D蒼蠅多到嚇死你
更何況你係五比一.......你打開完d 樽,最好囉水淋下個樽身,唔係不消一會又有勁多蒼蠅係度非法集會XDDD
回復

小寶 發表於 2009-4-23 16:46:16 |顯示全部樓層
345# 小寶
請問係邊樹有得買呢?
donaldyh 發表於 2009-4-23 04:23 PM

無架, 都係喺公司攞ge~
回復

farfeifar 發表於 2009-4-23 18:18:53 |顯示全部樓層
用果up先生個隻大膠樽都ok架!
佢夠林身, 好多位比佢發脹o既!
回復

軒軒 發表於 2009-4-23 19:12:49 |顯示全部樓層
用阿拉斯加魚肥應該都一樣啫!
回復

donaldyh 發表於 2009-4-23 20:03:23 |顯示全部樓層
346# 小寶
好想要呀!
回復

donaldyh 發表於 2009-4-23 20:06:16 |顯示全部樓層
好多謝您地比咁多意見我。
回復

小寶 發表於 2009-4-23 20:07:08 |顯示全部樓層
346# 小寶
好想要呀!
donaldyh 發表於 2009-4-23 08:03 PM

好, pm king!
回復

草民 發表於 2009-4-23 22:06:12 |顯示全部樓層
如果香島三個中一仔早早睇到可以咁樣,就唔使透過互聯網資料自製化學炸藥咁危險啦。
回復

donaldfiona 發表於 2009-4-24 09:37:23 |顯示全部樓層
個廚房到今朝都仲好勁味~~ 大鑊~~ 今晚要再燒下錢先得啦!
回復

Jennie 發表於 2009-4-24 10:19:24 |顯示全部樓層
如果香島三個中一仔早早睇到可以咁樣,就唔使透過互聯網資料自製化學炸藥咁危險啦。
草民 發表於 2009-4-23 22:06

哈哈,仲可以整到成間學校臭足一星期唔洗番學tim!
回復

花園仔 發表於 2009-4-25 21:08:20 |顯示全部樓層
當勞好!
我個帖對邦妮網友有以下嘅說話:

嗰日體<當勞詹>嘅帖度, 見佢同花花互動,
結果當勞聽花花話用1:5麩與水嘅比例黎用膠樽浸花生麩水.
我諗你地梗係想慳地方而將麩水濃縮嘞,
再想吓認為只要將來稀釋倍數加大咪OK囉(冲淡1:21)
所以咪將呢個方法提供俾朋友聽囉!

到發現當勞爆樽事件後再翻查佢究竟出咗乜嘢問題
哈哈, 居然俾我體當勞個帖
http://hkplants.com/thread-29120-1-2.html
P5@97#

通常都係花生麩先會用水牛的~
骨粉發酵得冇花生麩咁勁, 可以就咁追都ok,
花生麩同水用1:5開咗佢用膠樽牛,
唔怕爆蓋or個樽變型就寧實個蓋, 聽聞會牛得好d
要牛起碼2-3個月先用得架~好似釀酒咁, 越耐越好~
用得個屎麩水同水1:7份量當水淋就ok了, 淋完要用清水過一過,
冇咁臭之餘都可以緩和下d麩水冇咁易出事燒根!

嘩! 1:5 -- 1:7 大劑呀! (應該 1:15 -- 1:7 呀!)
肯定花花搞錯曬囉!

所以你唔好跟囉!

我整過俾你啦:

預備幾個冇壓摺過嘅2.5L可樂膠樽, 捨得使錢到五金舖買D厚膠樽就更企理啦!
用尺由樽頸下用油性筆平均畫分20等份.
將花生麩放入樽內至1格位(1:15)入水樽內至16格位.

唔好冚蓋住, 用網布冚住樽口以防蒼蠅飛入去生蛋.
擺放一日半日先至冚蓋.
放體陰凉地方.

最初两日擰開樽蓋放吓氣, 搞勻佢再冚翻蓋.
(人體上風位, 個樽口咁細棑出氣迅速被風吹走啦, 臭乜丫!)
然後隔耐D(約1-2星期)擰開樽蓋放吓氣, 搞勻佢再冚翻蓋囉!

D麩水梗係唔好聞格, 放耐D氣味咪少D囉!
浸佢两三個月咪用得啦!
溝水比例 1:7
回復

may.sun 發表於 2009-4-25 23:16:39 |顯示全部樓層
咦咦咦咦咦咦咦????
係喎, pauline黎喎! 點解我個腦海成日記住個個係你o既?
呵呵~sorry晒, 認錯人http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(19).gif
farfeifar 發表於 2009-4-14 17:30

好"your"呀
回復

may.sun 發表於 2009-4-25 23:24:18 |顯示全部樓層
265# donaldfiona
放心啦, 當你中毒越深時就咩蟲都唔會驚架喇~
一手lin屎佢都面不改容http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(38).gif
farfeifar 發表於 2009-4-15 16:44

hi~~當勞伉儷.
係....我以前乜虫都會一見就叫,宜家,hee hee 飛的就揾野/手去拍.虫就揾筷子夾,多就用
回復