自家製 簡易 "香蕉蛋糕 "

作者: fianfumy 發表于 2009-3-16 10:54:35
6378 47
fianfumy 發表於 2009-3-24 15:34:39 |顯示全部樓層
我都整左喇....味道好好, 好正呀add10icon
但好可惜個多士爐唔夠力, 焗唔 "起" 個旦糕, 所以唔鬆軟add2icon

kobyip 發表於 2009-3-24 09:27

整得好靚呀 ...
回復

kobyip 發表於 2009-3-25 10:04:56 |顯示全部樓層
整得好靚呀 ...
fianfumy 發表於 2009-3-24 15:34

唉....但裡面係實實的
回復

maymay靚 發表於 2009-3-25 11:35:50 |顯示全部樓層
唉....但裡面係實實的http://a6677.myweb.hinet.net/msn/tusky/tusky%20(48).gif
kobyip 發表於 2009-3-25 10:04

你買左打蛋器,, 快d換埋個爐啦..
回復

kobyip 發表於 2009-3-25 14:08:42 |顯示全部樓層
你買左打蛋器,, 快d換埋個爐啦..
maymay靚 發表於 2009-3-25 11:35

仍然原地踏步....二樣都未買....add7icon
回復

maymay靚 發表於 2009-3-25 17:45:49 |顯示全部樓層
吓!!!仲以為你買左打蛋器tim﹏,, 你個漏氣鬼!!!
回復

kobyip 發表於 2009-3-27 11:34:17 |顯示全部樓層
吓!!!仲以為你買左打蛋器tim﹏,, 你個漏氣鬼!!!
maymay靚 發表於 2009-3-25 17:45

我呢段時間, 一路都好認真上網search, 同埋出街街格價
回復

maymay靚 發表於 2009-3-27 12:34:20 |顯示全部樓層
amount 大約$130-170 啦,, 曇花都買左, 整左好多野食啦,,,
回復

kobyip 發表於 2009-3-27 12:55:54 |顯示全部樓層
amount 大約$130-170 啦,, 曇花都買左, 整左好多野食啦,,,
maymay靚 發表於 2009-3-27 12:34

早2星期某日係旺角直銷睇到一個座枱式, 售$188, 等左好耐, 搵到姐姐開做新比我睇, 但點知姐姐攞出黎第一句就話, 呢D機最多只可以開3分鐘咋, 唔好多過喎
跟住又求鬼其其咁開著比我睇,  又無試turbo, 我攞上手姐姐即刻炆插蘇又pack返入盒 覺得佢好似有d野厄我, 所以最都係無買

上星期某一天行過實惠, 見到有個手提式, 售$99, 價錢令我好心動呀 姨姨攞左個新的出黎比我驗屍, 但亞媽行埋黎一句問"咁平?? 會唔會搞搞下爆炸架 ?"

個心即刻寒晒, 又唔敢買
回復

曇花一現 發表於 2009-3-27 12:57:45 |顯示全部樓層
係呀 ... 百幾蚊買一個自己鐘意既玩具
又可令家人朋友開心
好抵呀
回復

maymay靚 發表於 2009-3-27 13:00:17 |顯示全部樓層
你真係好慳家, 佰令蚊考慮咁耐, 我要向你好好學習, 我成日衰衝動亂買野
回復

fianfumy 發表於 2009-3-27 14:08:34 |顯示全部樓層
你真係好慳家, 佰令蚊考慮咁耐, 我要向你好好學習, 我成日衰衝動亂買野
maymay靚 發表於 2009-3-27 13:00

maymay靚 : 我仲衝動啦 ... 我昨日又買玩具呀 ...

kobyip : 你在街買 , 一係買kenwood or philips 這 2個牌未 , 咁樣貴少少都是牌未上的問題 .

一係就在烘焙店買 , 大約是 $130-$150左右 , 因為烘焙店職員會清楚解答比你知 耐用時間, 而且佢哋都開班授課 , 都是用相同牌字及型號的 .
回復

kobyip 發表於 2009-3-27 14:11:51 |顯示全部樓層
maymay靚 發表於 2009-3-27 13:00

慳得一蚊得一蚊, 慳得一蚊得一蚊

其實我唔算慳家, 我係唔捨得買野比自己
相反如果亞B話要既野, 我多數都係格2-3間舖, 就會買比佢, 唔會諗咁耐
回復

kobyip 發表於 2009-3-27 14:25:15 |顯示全部樓層
maymay靚 : 我仲衝動啦 ... 我昨日又買玩具呀 ...

kobyip : 你在街買 , 一係買kenwood or philips 這 2個牌未 , 咁樣貴少少都是牌未上的問題 .

一係就在烘焙店買 , 大約是 $130-$150左右 , 因為烘焙店職員會清楚 ...
fianfumy 發表於 2009-3-27 14:08

男朋友係都話要選 "座枱式" 佢話因為我論盡, 驚我跌爛個機
kenwood座枱式, 男朋友極力反對, 因為個兜兜唔好喎, 要自己用手轉個兜, 唔合乎男朋友應為 "方便" 既要求
philips我知好多人用, 可惜無座枱式丫

其實我地睇岩左個Tefal座枱式, 不過唔係度度有得賣, 想格左2間先買
回復

fianfumy 發表於 2009-3-27 14:30:15 |顯示全部樓層
男朋友係都話要選 "座枱式" 佢話因為我論盡, 驚我跌爛個機http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(15).gif
kenwood座枱式, 男朋友極力反對, 因為個兜兜唔好喎, 要自己用手轉個兜, 唔合乎男朋友應為 ...
kobyip 發表於 2009-3-27 14:25

你在那裡上班呢 ?
我上次去修理 Tefal 的高速煲 , 去了在上環私外判維修中心 , 那店賣萬能牌的產品及 tefal 的產品是平很多 .
回復

kobyip 發表於 2009-3-27 17:21:21 |顯示全部樓層
你在那裡上班呢 ?
我上次去修理 Tefal 的高速煲 , 去了在上環私外判維修中心 , 那店賣萬能牌的產品及 tefal 的產品是平很多 .
fianfumy 發表於 2009-3-27 14:30

我係荔枝角返工架
佢果度賣既野, 會唔會係D爛貨or壞貨, 再整返好攞出黎賣架
回復

fianfumy 發表於 2009-3-28 00:58:01 |顯示全部樓層
我係荔枝角返工架http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(30).gif
佢果度賣既野, 會唔會係D爛貨or壞貨, 再整返好攞出黎賣架http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(13).gif ...
kobyip 發表於 2009-3-27 17:21

一定唔會 , 是行貨呀 , 因為我整煲之後先知是我舊同事的家人開 , 所以先會話你知 .
回復

kobyip 發表於 2009-3-30 16:32:48 |顯示全部樓層
一定唔會 , 是行貨呀 , 因為我整煲之後先知是我舊同事的家人開 , 所以先會話你知 .
fianfumy 發表於 2009-3-28 00:58

fian, 唔駛麻煩你喇, 星期日果日我買到喇..add4icon
回復

fianfumy 發表於 2009-3-30 18:09:53 |顯示全部樓層
fian, 唔駛麻煩你喇, 星期日果日我買到喇..add4icon
kobyip 發表於 2009-3-30 16:32

kobyip : 等你的結晶品呀 ...
回復

fianfumy 發表於 2009-4-2 01:29:02 |顯示全部樓層

今日又整了香蕉多糕作拌手禮 ....[/color]

0401 香蕉蛋糕 ( SA).jpg

為了保持香蕉香味 , 我沒有把香蕉打到全爛 , 除了保留香味 , 亦保留口感 , 但可能蛋糕入面會較濕 ....

收到的朋友 , 雖然你們都話好香 , 但我因好趕住整 , 又冇試吃過  , 一出爐趕住吹凍就出門口 , 唔好食就唔好鬧我 , 最多下次再補整多次 .
回復

小寶 發表於 2009-4-2 01:34:47 |顯示全部樓層
香蕉cake好好味呀!!
小寶食左添喇, 真係好好味, cake 又唔會太實, 又唔會好鬆, 聞下佢, 又有清香的味道
糕糕一丁點都唔濕呀,
回味呀~~~~
回復