買咗兩個罐頭返嚟種 [YO! 我UPDATE 咗!]

作者: kelvinkou 發表于 2009-3-15 19:32:06
15197 232
R子 發表於 2009-3-22 22:59:03 |顯示全部樓層
巧克力辣椒? 有d咁嘅品種ga? 莫非真係有朱古力味? 哇~ hot 呀!
恭喜你囉~
kelvinkou 發表於 2009-3-22 21:30

現今世界前五名最辣既辣椒,你試完再告訴我有無朱古力味
回復

vicky 發表於 2009-3-22 23:05:49 |顯示全部樓層
vicky, 我已去左綠化週的網頁講左自備小鏟的竟見...

今日的植樹個網頁已有相睇...
http://nature.iacm.gov.mo/greenweek2009/main.aspx?lang=c
Juna 發表於 2009-3-22 21:43

我都有建议,不单是着重植物的观赏性,还要考虑植物的生长年期呀,如果单是派一年生的植物,不如派多年生的植物,今年可以派,明年还在,后年也会在
不要单靠年年派才可以做到绿化的作用呀
今年派一盘,明年再派一盘, 我加埋就有两盘,但如果是一年生的,明年我还只是有一盘,无意思呀
回復

小詹 發表於 2009-3-23 01:05:55 |顯示全部樓層
贴上免费派发之辣椒和海棠
vicky 發表於 2009-3-16 13:23

你就好la~我收到個盆係超細棵ge紅掌苗咋~~
回復

vicky 發表於 2009-3-23 01:13:11 |顯示全部樓層
你就好la~我收到個盆係超細棵ge紅掌苗咋~~
小詹 發表於 2009-3-23 01:05

你要不要白掌呀?如果 要我可以比盘你呀,连埋之前比熏衣草的那两盘,我一共有八盘,好多呀
因为够粗生,又不用怎么打理~~只是我种左好多菜同番茄,又种大岩桐,真系吾够位啦
回復

小詹 發表於 2009-3-23 01:16:05 |顯示全部樓層
我地大家見過ga~ 當時大家見到對方ga~
仲有呀~ 我估我好似見到小詹!!!!
kelvinkou 發表於 2009-3-17 20:47

比你發現左我tim~係喎,唔記得你住個頭~~
係呢~我有d雜色椒發左芽~遲d大棵的話有冇人想要(我淨係知雜色椒,因為係人地分享比我的,佢冇話我知咩椒)
回復

vicky 發表於 2009-3-23 01:17:22 |顯示全部樓層
我第一个报名~~~
回復

小詹 發表於 2009-3-23 01:19:53 |顯示全部樓層
你要不要白掌呀?如果 要我可以比盘你呀,连埋之前比熏衣草的那两盘,我一共有八盘,好多呀
因为够粗生,又不用怎么打理~~只是我种左好多菜同番茄,又种大岩桐,真系吾够位啦 ...
vicky 發表於 2009-3-23 01:13

我都唔多夠位...因為我有三大盆蘆薈..兩棵柚子..五棵車厘子,而家仲有d雜色椒長大中,我都諗緊方法擠d位出來
我去左民署個網到提意見睇下政府有冇d地可以出租,佢答我話有,但又唔同我講點樣可以租,你知唔知?
回復

vicky 發表於 2009-3-23 01:23:10 |顯示全部樓層
我吾知道呀,你知道在哪里吗?如果不太远都可以考虑呀
回復

小詹 發表於 2009-3-23 01:36:00 |顯示全部樓層
好遠~路環,,,,我記得以前中學個時,係筷子基有塊地比學生種野架,唔知而家仲有冇
回復

vicky 發表於 2009-3-23 01:38:20 |顯示全部樓層
你去民署的网页看下,这个星期六又有活动,是花的饮食文化同栽种技巧,只限10户,我打算明天一大早就去报名呀
回復

小詹 發表於 2009-3-23 14:48:57 |顯示全部樓層
唉~我間衰學校星期六都要返學,仲係下午3.00-22.00,累都累死我,仲邊有精力參架~你玩得開心d la~
回復

vicky 發表於 2009-3-23 17:36:02 |顯示全部樓層
今日有事要做都未得闲去报名呀
哎~~~~撞正有D会今个星期六要聚会~~~吾去吾得呀~~~
回復

flora0908 發表於 2009-3-23 18:29:00 |顯示全部樓層

各位澳門花友仔,我琴日去拱北買左包士多啤梨種子,多左d出黎呀,你地有無人要呀,有的請pm我啦,(數量有限)!!!!!!!!!
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-23 18:29:57 |顯示全部樓層
比你發現左我tim~係喎,唔記得你住個頭~~
係呢~我有d雜色椒發左芽~遲d大棵的話有冇人想要(我淨係知雜色椒,因為係人地分享比我的,佢冇話我知咩椒)
小詹 發表於 2009-3-23 01:16 AM

我唔係住哥頭ga...
我係排你後面哥個... 我估那個是你... 唔知係唔係呢... 有無人問你要唔要那個青bb 公仔呀??
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-23 18:31:08 |顯示全部樓層
好似就嚟集中足夠澳門人, 可以開party 啦wor~ hahaha~
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-23 18:31:59 |顯示全部樓層
各位澳門花友仔,我琴日去拱北買左包士多啤梨種子,多左好多出黎呀,你地有無人要呀,有的請pm我啦
flora0908 發表於 2009-3-23 06:29 PM

吓?~ 邊度買ga? 萬佳我又找不到~
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-23 18:33:02 |顯示全部樓層
你去民署的网页看下,这个星期六又有活动,是花的饮食文化同栽种技巧,只限10户,我打算明天一大早就去报名呀
vicky 發表於 2009-3-23 01:38 AM

去完分享一下你學到嘅知識吧~ 靠你了~
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-23 18:34:08 |顯示全部樓層
我吾知道呀,你知道在哪里吗?如果不太远都可以考虑呀
vicky 發表於 2009-3-23 01:23 AM

係囉, 如果澳門區有田地, 不妨一齊租塊田仔, 種乜都得啦! 超好玩呀~
回復

Juna 發表於 2009-3-23 18:45:35 |顯示全部樓層

澳門農莊石排灣公園展開

由民政總署主辦的“澳門農莊”於七月在路環石排灣郊野公園正式展開,歡迎本澳註冊社團、學校或機構報名參加。透過這個別開生面的綠色野外空間,讓參加者多接觸大自然,同時親身體驗兼具教育、趣味及互動性的農莊生活,喚起居民珍惜和愛護大自然。

路環石排灣郊野公園是本澳第一個郊野公園,內設自然教育徑、自然教育中心、土地暨自然博物館、農耕地、棚屋、農莊舞台等,可同時容納數百人進行各種集體活動,是理想的休閒與自然教學場所。今年“澳門農莊”於本月至十二月期間,每月的第三個星期六或星期日下午二時至晚上八時舉行,活動項目如下。

手工藝坊:由經驗導師教導製作各款手工藝,並設有循環造紙再用及廢油製作肥皂工作坊,讓參加者學會廢物利用,保護地球資源。

農耕體驗:參加者可親自體驗耕種及施肥樂趣,更可親自採摘農作物。

自然教育活動:由專人帶領沿自然教育徑邊走邊學習,或進入藥用植物園,認識植物的特性,亦可透過參觀土地暨自然博物館,欣賞古舊有趣的耕作工具,以及製作精緻的標本。

集體遊戲:透過遊戲發揮互助合作精神,加強親子關係。還有田園晚餐及豐富的表演節目。

主辦單位可按情況或參加團體的需要,透過商議更改舉行日期、時間等內容。每次活動人數為二百至四百人,五十人或以上團體報名可獲門券折扣優惠(餐券不設折扣優惠),參加費用成人每位九十元(門券五十元,餐券四十元),八歲或以下小童每位五十五元(門券廿五元,餐券三十元)。

活動章程可瀏覽民政總署網頁www.iacm.gov.mo,填妥的報名表格須團體蓋章及簽名,並傳真至民署文化康體部文娛康體處:2832-9491。查詢可電:2833-7676或8988-4130。
http://www.iacm.gov.mo/main_c.htm
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-23 18:50:32 |顯示全部樓層
要團體GE... 唔掂wor~
回復