買咗兩個罐頭返嚟種 [YO! 我UPDATE 咗!]

作者: kelvinkou 發表于 2009-3-15 19:32:06
15201 232
vicky 發表於 2009-3-22 01:19:20 |顯示全部樓層
你地就好啦,又有魔鬼辣椒啦~~~~
回復

Juna 發表於 2009-3-22 18:52:30 |顯示全部樓層
万佳的种子是一包包的,在拱北街市都有得卖,同样的货,街市仲便~~~~
你想买什么种子呀?
vicky 發表於 2009-3-22 01:18

街市都有 ? 唔知想要咩種子架, 睇下係咩, 有冇地方種, 難唔難咁囉...不過現在好多花, 無位放 lu
回復

vicky 發表於 2009-3-22 19:13:04 |顯示全部樓層
ha ha ,街市有花种同菜种,不过据闻菜种的发芽率不太高
回復

vicky 發表於 2009-3-22 19:13:18 |顯示全部樓層
今天去步行,你拿了什么盘栽呀?
回復

sky210m 發表於 2009-3-22 19:37:30 |顯示全部樓層
聽說罐頭鬼椒好難種因為本身難發芽,一罐得2-4粒種子
回復

Juna 發表於 2009-3-22 19:54:28 |顯示全部樓層
今天去步行,你拿了什么盘栽呀?
vicky 發表於 2009-3-22 19:13

一串紅, 孔雀草同虎耳草 你呢?
回復

Juna 發表於 2009-3-22 20:03:01 |顯示全部樓層
ha ha ,街市有花种同菜种,不过据闻菜种的发芽率不太高
vicky 發表於 2009-3-22 19:13

我諗, 我暫時先種好現在有的...
回復

vicky 發表於 2009-3-22 20:23:18 |顯示全部樓層
我拿了两盘喇叭花,紫色的~~~~我拿的时候无选择,只可以选台上的~~~
回復

Juna 發表於 2009-3-22 20:47:06 |顯示全部樓層
我拿了两盘喇叭花,紫色的~~~~我拿的时候无选择,只可以选台上的~~~
vicky 發表於 2009-3-22 20:23

矮牽牛, 以前種過...我都係只可以揀枱面的
回復

vicky 發表於 2009-3-22 20:49:02 |顯示全部樓層
难不难种,是不是开完花就无用啦
回復

Juna 發表於 2009-3-22 21:16:50 |顯示全部樓層

唔難, 我種乜都死都種到開花...開花後會結一個細果果, 變啡色就採, 內裡有種子
我種時到由種子種的開花取的種子, 就種唔到...即係第二次採的種子...唔知點解呢?
我有試過去路邊的有星紋的矮牽牛, 取過種子, 但種唔到...發左芽, 比雀仔食晒
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-22 21:29:18 |顯示全部樓層
請問罐面寫上每罐有幾多種呢?

另草莓應過造囉
    蕃茄十分易種,為失日後分盆,用細容器,每盆一粒種籽,幾粗生,同易發芽,一次唔使發咁多呀!!!
llaus 發表於 2009-3-21 04:29 PM

"請問罐面寫上每罐有幾多種呢?"
你係想知道每罐有幾多粒種子?? 唔知ga, 佢無講ga~
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-22 21:30:29 |顯示全部樓層
剛剛發覺『巧克力辣椒』有一顆發芽
R子 發表於 2009-3-21 05:37 PM

巧克力辣椒? 有d咁嘅品種ga? 莫非真係有朱古力味? 哇~ hot 呀!
恭喜你囉~
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-22 21:33:08 |顯示全部樓層
聽說罐頭鬼椒好難種因為本身難發芽,一罐得2-4粒種子
sky210m 發表於 2009-3-22 07:37 PM

我哥d都未發~ 希望會快d發芽啦~ 我會等佢地!
回復

小天使 發表於 2009-3-22 21:33:29 |顯示全部樓層
我係花展見到都想買呀...但係又驚唔識種..所以都冇買到
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-22 21:34:06 |顯示全部樓層
vicky 發表於 2009-3-22 08:23 PM

我又攞多兩盆椒~ 哈~ 以後大把辣椒用~
回復

Juna 發表於 2009-3-22 21:43:39 |顯示全部樓層
vicky, 我已去左綠化週的網頁講左自備小鏟的竟見...

今日的植樹個網頁已有相睇...
http://nature.iacm.gov.mo/greenweek2009/main.aspx?lang=c
回復

Juna 發表於 2009-3-22 21:45:58 |顯示全部樓層
kelvinkou 發表於 2009-3-22 21:34

我盆椒得花咋, 今日仲甩左朵花, 係咪多水呢?
回復

vicky 發表於 2009-3-22 22:52:59 |顯示全部樓層
唔難, 我種乜都死都種到開花...開花後會結一個細果果, 變啡色就採, 內裡有種子
我種時到由種子種的開花取的種子, 就種唔到...即係第二次採的種子...唔知點解呢?
我有試過去路邊的有星紋的矮牽牛, 取過種子, 但種唔到 ...
Juna 發表於 2009-3-22 21:16

这个我知道为什么,因为第二代的话,发芽率没有第一代那么高,因为基因的问题,所以往往有部分植物不采用第二代种子种下去
回復

vicky 發表於 2009-3-22 22:53:45 |顯示全部樓層
kelvinkou 發表於 2009-3-22 21:34

你就好,我都想有辣椒呀~~~~
回復