買咗兩個罐頭返嚟種 [YO! 我UPDATE 咗!]

作者: kelvinkou 發表于 2009-3-15 19:32:06
15199 232
kelvinkou 發表於 2009-3-18 22:20:54 |顯示全部樓層
嘩嘩嘩~ 突然間有好多好多對話喎!
wooo! 原來仲有澳門花友~ (興奮!~)

我代公主講ge:

歡迎加入"種"毒樂園!

ao7614: 我就唔係好多地方種嘢ga ja, 因為有地方但日照時間都唔夠長, 好難種得好, 所以等於無地方咁滯~ 得個花籠夠陽光

Juna: 你都嚟咗呢個網, 太好了~hahah~ d 罐頭係開幕時買ga~ 無理由得草苺ga~ 有好幾款的~

Vicky: 你都唔好漏咗我呀! hahaha! 講笑咋~

我今日買咗白苦瓜種子, 打算只種一棵啫, 但我以為一包有好多, 點知得6粒咁大把, 點都好, 我想種一棵啫, 我希望唔種哥幾粒嘅都唔好浪費, 所以想share, 如果有興趣話我知~
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-18 22:30:09 |顯示全部樓層
罐辣椒包裝得好似減肥用品
回復

vicky 發表於 2009-3-18 22:44:41 |顯示全部樓層
我觉得象饮品多D,仲要系某只牌子呀~~~
回復

vicky 發表於 2009-3-18 22:45:01 |顯示全部樓層
但据闻,如果种过苦瓜的土,之后种的东西都会苦呀
回復

Juna 發表於 2009-3-18 22:50:20 |顯示全部樓層
草蘆軒之前我已登記左係呢度嘅花友啦:
我只係見到草莓咋...
回復

vicky 發表於 2009-3-18 22:52:24 |顯示全部樓層
请各位入晒澳门花友的群组啦,有什么容易通知大家呀~~~~
回復

Juna 發表於 2009-3-18 23:16:13 |顯示全部樓層
46# vicky

我唔知點入群組呀! 只加左好友...有冇分別架?
回復

vicky 發表於 2009-3-18 23:19:32 |顯示全部樓層
我都加左你做好友,但不知道为什么去到我的空间,就不见你,也不知道怎么邀请你呀,KELVIN,你知道点做吗
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-19 00:20:18 |顯示全部樓層
唔同ga, 喺呢一度加咗好友後要去個人空間再加一次, 係分開ga!
你再試試? 好難講~
回復

vicky 發表於 2009-3-19 09:00:02 |顯示全部樓層
哦,原来是这样
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-19 22:57:33 |顯示全部樓層
今日向日葵發咗芽la, so far 有兩棵, 俾佢快過鬼椒添=口="
而家身都未企直, 大少少先post相啦~
回復

R子 發表於 2009-3-19 23:00:47 |顯示全部樓層
今日向日葵發咗芽la, so far 有兩棵, 俾佢快過鬼椒添=口="
而家身都未企直, 大少少先post相啦~
kelvinkou 發表於 2009-3-19 22:57

向日葵好鬼易種,基本上泡水播種後,隔一兩日就發芽,
種既方法隨時容易過小學時教既種蠶豆add5icon
尤其而家春季,播種後,通常兩個月左右就開花add6icon
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-19 23:10:50 |顯示全部樓層
向日葵好鬼易種,基本上泡水播種後,隔一兩日就發芽,
種既方法隨時容易過小學時教既種蠶豆add5icon
尤其而家春季,播種後,通常兩個月左右就開花add6icon ...
R子 發表於 2009-3-19 11:00 PM

原來如此~ 謝謝你wor~
咁易種好呀! 我都唔會有好多時間理d 花花草草lu~ 佢咁易種當然最好啦, 2個月, 可能緊緊趕得切喺我生日前開花, 送俾自己做生日禮物~
回復

vicky 發表於 2009-3-19 23:27:55 |顯示全部樓層
哦,原来就来生日,记得请我地吃饭呀
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-20 17:15:21 |顯示全部樓層
琴晚已發現出咗, 今日抬起頭來了~ hehe~
回復

Juna 發表於 2009-3-20 18:05:51 |顯示全部樓層
咁快發芽...記得 一路 keep 住影相留個紀錄
回復

adyli 發表於 2009-3-20 18:07:17 |顯示全部樓層
出世啦....快D快高長大俾姐姐睇下..!
回復

adyli 發表於 2009-3-20 18:10:38 |顯示全部樓層
係wor, 我俾你d鼠尾草幾大啦?
kelvinkou 發表於 2009-3-17 08:50 PM

你俾我既鼠尾草我落左6粒,原本發左兩粒....點知無啦啦C左一棵
而家淨返一棵,已經出左兩塊真葉了...但佢好高下,係唔係唔夠光呢?
回復

R子 發表於 2009-3-20 21:20:24 |顯示全部樓層
琴晚已發現出咗, 今日抬起頭來了~ hehe~

咁快發左芽既
我同你差唔多日子開始種,但仲未發芽
回復

Ling612 發表於 2009-3-20 22:08:20 |顯示全部樓層
我都買左罐種,巳經淋左五日水,但重未有氣息
回復