來種植, 有菜食 :-) 好靚的毛豆

作者: Donder 發表于 2009-3-6 18:05:30
36127 324
Donder 發表於 2009-10-6 15:08:45 |顯示全部樓層
276# cookie20002005
275# hellokitty_971

明年大家齊齊種, 大家都有收成啦 !
回復

Donder 發表於 2009-10-6 15:30:36 |顯示全部樓層
以下的燈籠果, 我由3月初在室內播種子到現在10月頭有收成, 前後7個月就有得食啦 !  

網上找到的資料 :
燈籠果(學名:Physalis peruviana),又稱秘魯苦蘵。在北方稱為「菇鳥」,而燈籠果指的則是茶藨子科的鵝莓。燈籠果是茄科酸漿屬的一種植物。原產中美洲,引進非洲非常成功。果子是一個套着燈籠型莢子的小圓果,比拇指大一點,裏面有很多小籽。成熟的果實是亮黃色,非常甜,可以用來烤果餅,做果醬。
燈籠果原產秘魯和智利,但是並不是什麼重要的產品。當代人隨便吃一點,偶爾也在菜市場看到。但是被廣泛的引入各處熱帶和亞熱帶地區,所有番茄可以存活的地方都可以種。1807年以前,好望角居民就已經培養燈籠果。在南非有商業果園,果醬和罐頭是居民的常用品,也經常出口。中部非洲國家,如加蓬,也有小型果園。
好望角種活之後,燈籠果很快傳到澳大利亞,是新南威爾斯州居民早期食用的水果之一。現在已經有多處大型果園,也有很多野生果樹,傳遍昆士蘭州, 維多利亞州, 南澳大利亞州, 西澳大利亞州和塔斯曼尼亞州北部。它也繁產紐西蘭,那裡的家庭主婦覺得後院的果子太多了。

開花啦 !

等得好心急, 摘一粒黎睇下, 仍未熟啊 ! 要再等等先 !

熟啦, 熟啦 ! 開始熟啦 !

望落去, 好吸引啊 !

食落重好好好味添 ! 樹上熟, 好清甜啊 !      
回復

ChrisTsui 發表於 2009-10-6 16:11:05 |顯示全部樓層
叮噹~
你隻燈籠果有幾高呀?係咪種落地?
我試過用盆種o左幾次,好奀又不斷掉花,一隻果都結唔到~
回復

月光光 發表於 2009-10-6 16:34:06 |顯示全部樓層
叮噹~
ChrisTsui 發表於 2009-10-6 16:11

我早幾日都落左種子,而家出左芽喇,唔知種唔種到呢?
回復

ChrisTsui 發表於 2009-10-6 16:40:54 |顯示全部樓層
我早幾日都落左種子,而家出左芽喇,唔知種唔種到呢?
月光光 發表於 2009-10-6 16:34

月光光~你隻係本地品種定係外地品種o黎o架?
早兩年粉嶺有位農夫比o左d本地品種o既小苗我,只係一呎幾高就有果,而且枝葉濃密,但係當時忙搬屋,疏於照顧,c晒~
之後買o左4包唔同牌子o既外國種子番o黎種,種o左幾次,次次都係疏疏落落生到呎幾兩呎高....
回復

月光光 發表於 2009-10-6 16:59:14 |顯示全部樓層
月光光~你隻係本地品種定係外地品種o黎o架?
早兩年粉嶺有位農夫比o左d本地品種o既小苗我,只係一呎幾高就有果,而且枝葉濃密,但係當時忙搬屋,疏於照顧,c晒~
之後買o左4包唔同牌子o既外國種子番o黎種,種o左幾次,次次都 ...
ChrisTsui 發表於 2009-10-6 16:40

我唔知係邊度ga,今次呢d我係生果檔買新鮮既自記留種架,我以前都買過外國種,一粒都發唔到呀!
回復

Donder 發表於 2009-10-6 19:07:10 |顯示全部樓層
叮噹~
ChrisTsui 發表於 6/10/2009 16:11

我D燈籠果有大約1.5米高到啦, 用綠色的苗合(即貼1的圖片)在室內播種子發芽, 小苗大約6, 7 CM 高時, 移落地戶外種, 當小苗穩定生長後, 我只落過一次肥咋, 之後生長, 開花, 結果都無咩理佢地, 只是淋水咋 ! 不過, 我都有個難題, 就是我呢到可能太凍啦, 現在入秋, 早晚得果5, 6 度, 她們的燈籠好多仍是青BB, 我都怕佢地唔夠暖, 唔夠時間去成熟啊 !
回復

ChrisTsui 發表於 2009-10-6 19:33:15 |顯示全部樓層
我D燈籠果有大約1.5米高到啦, 用綠色的苗合(即貼1的圖片)在室內播種子發芽, 小苗大約6, 7 CM 高時, 移落地戶外種, 當小苗穩定生長後, 我只落過一次肥咋, 之後生長, 開花, 結果都無咩理佢地, 只是淋水咋 ! 不過, 我 ...
Donder 發表於 2009-10-6 19:07

1.5米高...係咪枝葉柔軟,要有竹枝/牆比佢挨住?
我好多年前o係大島見過類似植物,包租婆婆話叫Cape Gooseberry,好粗生....
不過大島天氣暖過你o個邊,所以冬天都捱到~
希望你o個d可以順利過冬~~~
回復

nuage 發表於 2009-10-6 21:34:34 |顯示全部樓層
翠玉瓜及大頭菜

今年再次試種的茄子, 因舊年夏天太遲種, 只得開花, 未來得及結果就開始凍啦, 所以今年再提早些播種子, 終於比我種到自家茄子啦 !

今年又是自己由種子種起的燈籠朝, 收成也不 ...
Donder 發表於 2009-9-26 19:19

都話你種得叻過我啦,收咁多,豐收呀﹗
回復

LHS1 發表於 2009-10-7 01:38:00 |顯示全部樓層
燈籠果是不是起巿賣的所謂龍珠果呢?
回復

Donder 發表於 2009-10-7 16:46:25 |顯示全部樓層
1.5米高...係咪枝葉柔軟,要有竹枝/牆比佢挨住?
我好多年前o係大島見過類似植物,包租婆婆話叫Cape Gooseberry,好粗生....
不過大島天氣暖過你o個邊,所以冬天都捱到~
希望你o個d可以順利過冬~~~ ...
ChrisTsui 發表於 6/10/2009 19:33

係呀, 係呀,   我果D個種子包裝袋上寫著Cape Gooseberry 架,  我四四方方咁種左25棵, 都種得幾密下架, 再在四角綑在一起,  她們一大堆頭咁生, 都站立得好穩陣下架. 我呢到冬天太凍了,    她們過不了冬天, 明年要重新播種子架,  如果在過冬前, 她們全部的果果都夠時間成熟, 我已好開心了.   
回復

Donder 發表於 2009-10-7 17:02:02 |顯示全部樓層
燈籠果是不是起巿賣的所謂龍珠果呢?
LHS1 發表於 7/10/2009 01:38

我唔知HK人係咪又叫她做龍珠果啵 !   你照圖睇, 又似唔似呢 ! ?
回復

軒軒 發表於 2009-10-7 21:42:35 |顯示全部樓層
Donder,香港係叫龍珠果呀!
回復

mono 發表於 2009-10-7 21:45:00 |顯示全部樓層
Donder,香港係叫龍珠果呀!
軒軒 發表於 2009-10-7 21:42

軒軒!好耐無見妳嘑!
回復

Donder 發表於 2009-10-15 04:51:06 |顯示全部樓層
檸檬又有果果收啦 !
回復

hellokitty_971 發表於 2009-10-19 22:54:15 |顯示全部樓層
檸檬又有果果收啦 !  
Donder 發表於 2009-10-15 04:51

請問種檸檬, 是否要等到植物, 變大樹先有收成?
回復

hellokitty_971 發表於 2009-10-19 22:54:59 |顯示全部樓層
檸檬又有果果收啦 !  
Donder 發表於 2009-10-15 04:51

回復

N妹 發表於 2009-10-19 23:17:28 |顯示全部樓層
嘩...擺明係一個蔬果園啦!
回復

Donder 發表於 2009-11-3 16:33:15 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 19/10/2009 22:54

我棵檸檬, 由小盆買回來種, 幾年了, 現在只是60 cm 高度啦, 不過, 佢都有果果結架 !
回復

惡姨 發表於 2009-11-3 16:37:06 |顯示全部樓層
唔該....雪地凍檸賓一杯.......
回復