來種植, 有菜食 :-) 好靚的毛豆

作者: Donder 發表于 2009-3-6 18:05:30
36120 324
Donder 發表於 2009-7-10 17:39:36 |顯示全部樓層
唔~住你隔離就好咯~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(65).gif
小寶 發表於 9/7/2009 19:46

住我隔離就慘啦, 因我落田工作時, 我也會偷食鄰居的黑加倫子架, 因她棵樹伸晒過來, D 脹卜卜, 黑實實的黑加倫子引到我流晒口水.
(不過, 鄰居曾同我講過, 想食就隨便摘,   我也有同鄰居講, 如我返左工, 我的樹莓收成唔切, 她們也可隨便摘的, 因唔快摘, 又是益了雀雀, 總括來說, 鄰居們也是很好的, 很友善, 有時返工太忙, 太夜回家, 幾日無理田裡的蔬菜, 有時, 她重幫我拔野草添, 好好架 !
     )

你種左好多生果喎,仲靚過係街嗰d呀,一睇就知用左好多心機,真係抵你有好收成架http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(65).gif
cookie20002005 發表於 9/7/2009 17:14

講真, 又真是花了很多心機, 所以, 明年, 我林, 我不再種士多啤李了,  因多鼻涕蟲, 及雀仔來偷食,    辛苦種埋, 都是益了雀雀 !
回復

Donder 發表於 2009-7-10 17:52:37 |顯示全部樓層
今年試種的黃肉蕃茄, 快收成得啦, 唔知食味同紅肉蕃茄大唔大分別呢 ! 我已等得好心急啦 !

重有其他品種的蕃茄

栗米, 也大棵了很多, 希望快有果果啦 !

兩種豆角 (一種是綠色豆角, 另一種是黑色豆角)

翠肉瓜 ( 之前已收了三條瓜啦, 咁快, 又有瓜瓜收啦 ! )

莙薘菜, 正在長大中, 好想知佢是咩食味 !

呢種生菜就最得我鍾意, 成個夏天, 係咁日日摘, 幾乎日日有食佢地, 仍然食唔切, 明年一定要再種她們.
回復

siksik813 發表於 2009-7-30 03:46:12 |顯示全部樓層
hello,nice to meet you!我住你附近咋~好開心呀hehe...你種到即係我種到!你嘅貼我由頭睇到尾...1個字:正!!!但我見你嘅葱可以過冬之後再發芽,可以講解吓嗎?(我呢度都落雪)我而家種緊葱&菜心&莧菜,收成到話你知~仲有想問吓百合幾時下種好呀?thx...^^
回復

siksik813 發表於 2009-7-30 21:43:29 |顯示全部樓層
hello,nice to meet you!妳嘅貼我由頭睇到尾呀...1個字~正!!!我住你好近咋!所以 你種到即係我種到...我見你嘅葱可以過冬之後再發芽?可以講解吓嘛?(我呢邊都落雪)我都試種緊葱&菜心&莧菜,種到講你聽!ahh...仲有百合咩時間下種比較好??thank you~
回復

Donder 發表於 2009-7-31 18:00:49 |顯示全部樓層
hello,nice to meet you!我住你附近咋~好開心呀hehe...你種到即係我種到!你嘅貼我由頭睇到尾...1個字:正!!!但我見你嘅葱可以過冬之後再發芽,可以講解吓嗎?(我呢度都落雪)我而家種緊葱&菜心&莧菜,收成到話你知~仲 ...
siksik813 發表於 30/7/2009 03:46

啊 ! 住在我附近 ! ? 原來是鄰居.    我呢個貼無咩人睇既, 都是我自己用來做記錄咁咋 ! 你咁比面由頭睇到尾,   有興趣也可看看我這個花花貼 http://hkplants.com/viewthread.p ... p;extra=&page=1
我嘅葱可以過冬之後再發芽, 其實真是無咩特別, 也是因為我太懶的緣故, 因舊年入秋時, D 粗葱及大算因食唔切, 又無時間收割晒, 突然開始落雪啦, D 粗葱及大算好似冬壞晒咁, 因我又要返工, 入秋又多花園工作, 所以無時間理佢地, 也沒有掘出, 拔起, 就留等她們被雪風吹雨打, 林住到今年春天時才清理佢地, 重新再種過, 點知, 一入春天, 她們自然地又重新發芽生長, 我也感奇怪, 不過, 現在D粗葱生長得好好, 我今年成個春天, 夏天都是係咁剪佢地, 食佢地, 佢一出花, 我就剪走花支, 她們又會重新出新葉, 長剪, 長食, 長有. 種葱心得, 真是無咩, 都是亂打亂藏.
你種緊菜心, 希望你成功啦, 我今年春天時, 試種了HK花友朋友們的菜心種子, 發芽, 生長, 但一生出, 就只標高,  葉片只得丁點點大, 標高之後開花, 條更好似柴, 完全唔點, 唔食得, 可能是唔 arm 天氣, 我到夏尾, 入秋時, 再試種, 睇下好唔好D. 如你收成到, 請講我知  !
另外, 我的舊有百合是在秋天時剪走晒支葉, 留得她們在地過冬, 而新加添的百合球, 也是在秋天時埋在地裡, 留得她們在地過冬, 到春天尾時, 她們又會自然發芽生長架啦, 請去睇下我的流星花園啦, 今期剛貼了百合花, 現在是開花的高峰期.
回復

Donder 發表於 2009-7-31 18:51:29 |顯示全部樓層
前幾日, 又剪了好多粗蔥, 整了個咖哩香蔥炒米粉, 好好味架 !     
回復

Donder 發表於 2009-7-31 18:57:31 |顯示全部樓層

沙律生菜, 成日都收, 成日都是用來做沙律, 今次改為 6 雜菜湯面食, 不過, 條粟米是買回來的, 自家種的仍有排才有收成啊 !
回復

Donder 發表於 2009-7-31 19:06:12 |顯示全部樓層
我今年第一次試種的甜粟米, 好開心, 開花啦 !  

打第一隻果果啦 !
回復

Donder 發表於 2009-7-31 19:09:23 |顯示全部樓層
豆豆也開花了,

茴香也長大了好多 !
回復

BanbieChan 發表於 2009-7-31 20:10:49 |顯示全部樓層
叮噹

種得好靚呀~
回復

悠悠草 發表於 2009-7-31 22:38:35 |顯示全部樓層

你種d野好好靚呀,,
d食物又好食(睇個樣就知好食喇)
你o個度係咪歐洲, 什麼溫度?
香港好熱又多雨, d野都生得唔靚(我講係自己果d呀!)
回復

Donder 發表於 2009-8-3 00:24:27 |顯示全部樓層

種得好靚呀~
BanbieChan 發表於 31/7/2009 20:10

多謝公主 !   我都是睇左你的莙薘菜, 吸引到我今年試種, 真是好好美, 好甜, 重好有營養, 又高鐵質, 超正, 好介紹 !   我每次都是剪她們外圍的葉, 希望她們繼續生, 長食長有到天氣凍啦 !
回復

Donder 發表於 2009-8-3 00:43:40 |顯示全部樓層
你種d野好好靚呀,http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/face/face%20(330).gif,
d食物又好食(睇個樣就知好食喇)
你o個度係咪歐洲, 什麼溫度?
香港好熱又多雨, d野都生得唔靚(我講係自己果d呀!) ...
悠悠草 發表於 31/7/2009 22:38

其實今年, 我呢到D 天氣都唔好得去邊, 現在應是盛夏時候, 不過, 今年好似無夏天咁, 一早, 一晚只得8, 9 度, 我的蕃茄好難紅啊 ! 青瓜要暖, 開花未來得及結果, D 葉已變黃, 成棵開始謝, 好似入冬天咁, 因今年多雨, 洋蔥要乾, 所以洋蔥在地裡也爤了很多, 玫瑰花開花也短暫, 因比雨水打爤晒, 樹莓因太多雨水, 也不及舊年的甜美可口,  一場暴風雨, 又把我的一行行粟米吹倒晒落地, 之後搶救, 一支支, 扎返起佢地, 慘況一樣有   , 只是沒有貼上來        地球先生真是病得好嚴重啊 ! .

回復

BanbieChan 發表於 2009-8-3 05:50:37 |顯示全部樓層
多謝公主 !   我都是睇左你的莙薘菜, 吸引到我今年試種, 真是好好美, 好甜, 重好有營養, 又高鐵質, 超正, 好介紹 !   我每次都是剪她們外圍的葉, 希望她們繼續生, 長食長有到天氣凍啦 !
Donder 發表於 2009-8-3 00:24

放心啦~老師 話過有排食架~
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-3 07:45:58 |顯示全部樓層
其實今年, 我呢到D 天氣都唔好得去邊, 現在應是盛夏時候, 不過, 今年好似無夏天咁, 一早, 一晚只得8, 9 度, 我的蕃茄好難紅啊 ! 青瓜要暖, 開花未來得及結果, D 葉已變黃, 成棵開始謝, 好似入冬天咁, 因今年多雨,  ...
Donder 發表於 2009/8/3 00:43

我早排打風都損失慘重呀,d粟米斷晒,成個又台好似打完仗咁,個苦瓜棚有成廿個女都冇晒,個風連我個苦瓜棚都吹淋左,救唔返呀
回復

Donder 發表於 2009-8-4 04:09:29 |顯示全部樓層
放心啦~http://qqimg.knowsky.com/qqbiaoqing/wph/wph%20(5).gif老師http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/love/l%20(57).gif 話過有排食架~
BanbieChan 發表於 3/8/2009 05:50

咁就好啦 !   我已收成左兩, 三次, 現在仍生得好大棵下 !
回復

Donder 發表於 2009-8-4 04:13:10 |顯示全部樓層
我早排打風都損失慘重呀,d粟米斷晒,成個又台好似打完仗咁,個苦瓜棚有成廿個女都冇晒,個風連我個苦瓜棚都吹淋左,救唔返呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(26).gif ...
cookie20002005 發表於 3/8/2009 07:45

嘩 ! 又真是好慘啊 !    D苦瓜女救唔返, 咁個苦瓜棚救唔救得返呢 ! ? 唯有救返個棚, 努力再種過啦 !
回復

Donder 發表於 2009-8-4 04:29:22 |顯示全部樓層

前幾日, 又收左些翠肉瓜及一些大頭菜.

翠肉瓜好大條下架, 不過, 一D都唔老.

對開邊, 挖起中間的肉, 落調味.

把挖起的中間肉, 再連同肉碎, 加調味, 略炒.

再釀回入瓜中間, 焗爐焗.

快焗完前, 灑上碎芝士在面, 再焗一陣. 完成, 芝士面因我加了紅朝粉, 所以望落去黑蚊蚊咁, 但唔燶架, 面的芝士翠卜卜咁, D瓜肉又臨之中帶爽, 又甜, 好好味架 !     
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-4 07:27:18 |顯示全部樓層
嘩 ! 又真是好慘啊 !    D苦瓜女救唔返, 咁個苦瓜棚救唔救得返呢 ! ? 唯有救返個棚, 努力再種過啦 !
Donder 發表於 2009/8/4 04:13

成個棚救唔返呀,因為棵野斷晒呀
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-4 07:33:55 |顯示全部樓層
前幾日, 又收左些翠肉瓜及一些大頭菜.

翠肉瓜好大條下架, 不過, 一D都唔老.

對開邊, 挖起中間的肉, 落調味.

把挖起的中間肉, 再連同肉碎, 加調味, 略炒.

再釀回入瓜 ...
Donder 發表於 2009/8/4 04:29

我都有雇翠肉瓜,但係d花一出未開就變黃啦
回復