又有疑問

作者: Donder 發表于 2009-1-2 20:37:46
1723 5
Benny 仍記得早前我這盆蘭花嗎 !

現在不停開花,及有新花苞,不過,就是變黃,掉下,點解呢 ? 是否太凍, 凍壞了, 或是太多水 ? (多水, 又唔以啵 !)

bennyccm626 發表於 2009-1-2 21:46:02 |顯示全部樓層
空氣太乾都有可能架.....
係香港 , 空氣太差....花蕾都成日發黄 , 開唔成花!
又可能棵花仍未適應你果邊環境...
最緊要棵蝴蝶仍生存吖嘛 , 你種得咁好.....再種到佢開啦!
回復

Donder 發表於 2009-1-3 22:00:46 |顯示全部樓層
三菖花頂都黃了一個花苞, 不過, 仍然有新花苞不停出緊, 現在轉左個位, 希望開門, 關門時, D凍風唔會凍親佢啦, 空氣太乾都有可能架...  等我加緊留意先 !
回復

bennyccm626 發表於 2009-1-4 00:06:16 |顯示全部樓層
其實最尾果幾朶 , 好多時都開唔到 .
開到都會細朶D
如果...好希望佢開嘅話 , 不防比少少4-5千倍嘅開花水肥...會機會大D .
回復

geoffrey 發表於 2009-1-4 01:26:46 |顯示全部樓層
蝴蝶蘭有花後,不可以把它換環境(一時放東方一時放西方),和不可以澆水(澆少少水可以),最後是不可以最不可以施肥,如果做了花會掉下
回復

Donder 發表於 2009-1-4 04:48:24 |顯示全部樓層
5# geoffrey

一定是衰在我手上了, 我每次淋水都落肥, 因我太忙, 林住唔駛理佢幾時幾時又要落肥 !      :L
回復