來種植, 有菜食 :-) 好靚的毛豆

作者: Donder 發表于 2009-3-6 18:05:30
36114 324
學種植 發表於 2009-9-26 10:00:10 |顯示全部樓層
嘩~~好利害呀!!
d野種得好靚...
你翠玉瓜好翠綠呀...我看到果D都是青青地...色好淡
你果D好靚呀...如果我又係外國就好喇
回復

nuage 發表於 2009-9-26 12:51:16 |顯示全部樓層
add6icon好耐無入嚟睇啦,睇返之前嘅,叮噹收成好好喎﹗好羨慕,我今年秋天又再種菜啦,希望好似你咁好收成﹗
回復

小寶 發表於 2009-9-26 12:58:55 |顯示全部樓層
最近, 在蕃茄屋棚內一角有…有….好可憐的發現…就是……
一隻剛死, 而又毛色好靚的雀仔, 身上無傷痕, 好大可能是飛了入棚, 被蕃茄樹圍著, 唔識飛返出去而狀死 ! ...
Donder 發表於 2009-9-23 10:59 AM

好可憐
回復

Donder 發表於 2009-9-26 18:57:49 |顯示全部樓層
嘩~~好利害呀!!
d野種得好靚...
你翠玉瓜好翠綠呀...我看到果D都是青青地...色好淡
你果D好靚呀...如果我又係外國就好喇
學種植 發表於 26/9/2009 10:00

我唔利害呀 !   只要簡些適合自己當地的天氣的東西來種, 就可事倍功半啦 !
回復

Donder 發表於 2009-9-26 19:07:13 |顯示全部樓層
add6icon好耐無入嚟睇啦,睇返之前嘅,叮噹收成好好喎﹗好羨慕,我今年秋天又再種菜啦,希望好似你咁好收成﹗
nuage 發表於 26/9/2009 12:51

哈.....哈....再貼些收成相先 !

自家蕃茄沙律

自家豆角煙肉卷配蚊雜菜 !
回復

Donder 發表於 2009-9-26 19:19:42 |顯示全部樓層
翠玉瓜及大頭菜

今年再次試種的茄子, 因舊年夏天太遲種, 只得開花, 未來得及結果就開始凍啦, 所以今年再提早些播種子, 終於比我種到自家茄子啦 !

今年又是自己由種子種起的燈籠朝, 收成也不錯, 不過, 要再等她轉黃色才收得.

勁辣朝, 也收得啦, 大舊最鐘意食 !

栗米也收得啦 !

蕃茄仍然收不停 !
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-26 21:00:42 |顯示全部樓層
叮噹

好叻呀~大豐收啊~
回復

學種植 發表於 2009-9-26 22:34:13 |顯示全部樓層
聽講蕃茄有尖尖既野係唔食得架~
之前係呢個網度睇過1個post
我忘記左有咩唔好...總之就係話對身體有影響啦
回復

Donder 發表於 2009-10-3 05:52:05 |顯示全部樓層
聽講蕃茄有尖尖既野係唔食得架~
之前係呢個網度睇過1個post
我忘記左有咩唔好...總之就係話對身體有影響啦
學種植 發表於 26/9/2009 22:34

蕃茄有尖尖既野 ! ? 你指的是咩野尖尖既野呢 ! ? 我淨知蕃茄頂, 原本連著支條的 (定) 最好唔好食, 要切左去, 因有毒素, 不過, 要好好好好好好大量一次過咁食埋個蕃茄 (定), 才是有問題的, 唔知你所指的, 係咪呢樣 ! ? 定其他呢 ! ?
回復

Donder 發表於 2009-10-3 06:03:40 |顯示全部樓層

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(41).gif好叻呀~大豐收啊~
BanbieChan 發表於 26/9/2009 21:00

係呀, 入秋啦, 開始有收成啦, 不過, 就要忙餐死呢 ! 不過, 睇見自己辛苦由種子種起的瓜瓜菜菜花花, 有收成時, 又真是好開心架, 咩辛苦都唔記得 lu  !
回復

Donder 發表於 2009-10-3 06:14:38 |顯示全部樓層
莙薘菜仍有得收.

生菜

又收野啦 !

把收成的辣朝串成一串, 留得她慢慢風乾, 慢慢食 !

上年食淨的一串, 仍有幾隻淨.  (你睇D色, 好明顯變左好深色)

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2009-10-3 10:52:37 |顯示全部樓層
好好收穫呀叮噹~~~
回復

miku 發表於 2009-10-3 10:57:18 |顯示全部樓層
好利害呀, 好多收成呀, 樣樣都種到好大, d瓜大到好似木瓜咁大隻.好羨慕呀add14icon
回復

學種植 發表於 2009-10-5 17:40:51 |顯示全部樓層
d黃色茄茄好得意^__^
我又種~~
回復

hellokitty_971 發表於 2009-10-5 17:44:41 |顯示全部樓層
翠玉瓜及大頭菜

今年再次試種的茄子, 因舊年夏天太遲種, 只得開花, 未來得及結果就開始凍啦, 所以今年再提早些播種子, 終於比我種到自家茄子啦 !

今年又是自己由種子種起的燈籠朝, 收成也不 ...
Donder 發表於 2009-9-26 19:19

睇到我...嘩....嘩...嘩
好勁呀, 好多收成呀, 1821921366.jpg
回復

cookie20002005 發表於 2009-10-5 17:55:17 |顯示全部樓層
好多收成日呀,想引c我咩一個字形容"勁"
回復

Donder 發表於 2009-10-6 14:46:10 |顯示全部樓層
好好收穫呀叮噹~~~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(72).gif
小寶 發表於 3/10/2009 10:52

差不多半年的工作, 總算有些回報了 ! 嘻…..嘻…..你都有收穫啵 !
回復

ChrisTsui 發表於 2009-10-6 14:55:45 |顯示全部樓層
叮噹~
除o左種花叻,種瓜種菜都好掂~~~
回復

Donder 發表於 2009-10-6 14:56:00 |顯示全部樓層
好利害呀, 好多收成呀, 樣樣都種到好大, d瓜大到好似木瓜咁大隻.好羨慕呀add14icon
miku 發表於 3/10/2009 10:57

d 瓜雖然咁大, 但一D都唔老, 好好味架 ! 可能是天氣適合佢地啦 !  :-)
回復

Donder 發表於 2009-10-6 15:03:10 |顯示全部樓層
d黃色茄茄好得意^__^
我又種~~
學種植 發表於 5/10/2009 17:40

食味同紅色的蕃茄, 我覺得無咩不同, 黃色蕃茄, 我都是今年第一次試種, 黃色, 一粒粒, 睇落都幾靚架 !
回復