來種植, 有菜食 :-) 好靚的毛豆

作者: Donder 發表于 2009-3-6 18:05:30
36088 324
Donder 發表於 2009-6-14 08:23:15 |顯示全部樓層
Donder我成日比d朋友話我傻,成日天未光就起身,原來你同我一樣都有哩d習慣,我而家終於有多個伴啦,我由細到大都習慣早睡早起,所以日日如是,係唔會變架http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(4) ...
cookie20002005 發表於 11/6/2009 07:21

係呀, 而且, 早睡早起身體好, D 時間都好用D, 早起三天當一日, 好真架 ! 習慣左未天光都唔去訓既人, 係好難明白早睡早起既 ! 不過, 唔緊要啦, 每個人有自己的選擇, 及習慣既 !
回復

Donder 發表於 2009-6-14 08:41:46 |顯示全部樓層
我由種子種起的大頭菜, 又大了好多下啦, 忍不住, 食左兩個, 好甜呀 !

呢種生菜好底種架, 收成時, 只收外圍的葉, 留下個心係咁生, 長收, 長食, 長有, 直到個心標高生, 即是開始老啦, D 生菜葉也開始有苦味, 咁就即是玩完啦, 不過, 我食左佢地好耐啦, 幾乎晚晚有雜菜沙律食,     

莙薘菜也開始長大啦, 不過, 重有排才食得, 我都是第一次試種呢種菜, 希望佢好好味啦 ! 睇個樣就幾吸引下 !

薯仔

茴香, 又是時間種啦, 剛種下了幼苗 !

我的粟米開始成長啦, 希望有好收成就好 lu !

翠玉瓜早排開了花, 開始結了今年第一條收成, 好開心, 等佢再大小小, 就食架啦, 林起都開心 !   
回復

Donder 發表於 2009-6-14 08:57:27 |顯示全部樓層
前幾日, 又收左些生菜, 及蔥

又收了些櫻桃羅白

做了個自家種的雜菜沙律配香蔥西冷扒, 中西合拼, 好好味架 !     

另一日又整了雜菜沙律

又有一日, 整了肉醬意粉, 留意個片綠色的羅勒, 是我由種子種起架, 好好食架 ! :victory:
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-14 09:15:48 |顯示全部樓層
我唔客氣喇~ 開餐喇~
回復

小寶 發表於 2009-6-14 10:31:36 |顯示全部樓層
add6icon有唔同品種做沙律菜真係好正~~~
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-14 17:31:56 |顯示全部樓層

又收了些櫻桃羅白

做了個自家種的雜菜沙律配香蔥西冷扒, 中西合拼, 好好味架 !     

另一日又整了雜菜沙律

又 ...
Donder 發表於 2009/6/14 08:57

Donder你好叻叻呀,有咁好收成,哩到個個都係叻人,種d瓜果菜都靚到不得了呀
回復

笑蝦蝦 發表於 2009-6-14 18:04:24 |顯示全部樓層

又收了些櫻桃羅白

另一日又整了雜菜沙律

又 ...
Donder 發表於 2009-6-14 08:57

正呀
回復

Donder 發表於 2009-6-15 00:57:58 |顯示全部樓層
我唔客氣喇~ 開餐喇~
BanbieChan 發表於 14/6/2009 09:15

E....... 我一排無時間上網, 原來你唔做公主, 委身做園丁呀 !    哈.......哈.......
開餐喇, 唔駛客氣, 我都是睇左你咁靚的莙薘菜, 所以, 今年又學人試下種囉 ! 到收成時, 再請你食 !
回復

nuage 發表於 2009-6-15 01:08:54 |顯示全部樓層
我由種子種起的大頭菜, 又大了好多下啦, 忍不住, 食左兩個, 好甜呀 !

呢種生菜好底種架, 收成時, 只收外圍的葉, 留下個心係咁生, 長收, 長食, 長有, 直到個心標高生, 即是開始老啦, D 生菜葉也開始有苦 ...
Donder 發表於 2009-6-14 08:41

好嗎,叮噹,你D係咩生菜
回復

nuage 發表於 2009-6-15 01:10:51 |顯示全部樓層

又收了些櫻桃羅白

另一日又整了雜菜沙律

又 ...
Donder 發表於 2009-6-14 08:57

我又要一齊開餐﹗新鮮好味﹗
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-15 06:22:31 |顯示全部樓層
E....... 我一排無時間上網, 原來你唔做公主, 委身做園丁呀 !    哈.......哈.......
開餐喇, 唔駛客氣, 我都是睇左你咁靚的莙薘菜, 所以, 今年又學人試下種囉 ! 到收成時, 再請你食 !   ...
Donder 發表於 2009-6-15 00:57

等你~
回復

legend 發表於 2009-6-15 07:43:59 |顯示全部樓層
d沙律菜係hk買真係好貴,能夠自己種就真係好呀!!!!!
回復

Donder 發表於 2009-6-16 04:16:48 |顯示全部樓層
好嗎,叮噹,你D係咩生菜
nuage 發表於 15/6/2009 01:08

我唔知佢中文叫咩, 不過, 在帖 #103, 花園仔老師話, 她叫紅牛油生菜. 我收菜時, 只收外圍的葉, 留得個心佢自己係咁生, 長食長有, 好底種架, 現在食唔切, 所以, 只收中層的後後生生靚葉來食, 唔夠靚的, 都唔食佢 lu !
回復

Donder 發表於 2009-6-16 04:19:53 |顯示全部樓層
add6icon有唔同品種做沙律菜真係好正~~~
小寶 發表於 14/6/2009 10:31

我特登樣樣都種D, 咁可有多些不同品種食架麻 !        不過, 我的蕃茄仍未有收成住, 沙律內的蕃茄是買回來的.
回復

Donder 發表於 2009-6-16 04:22:40 |顯示全部樓層
Donder你好叻叻呀,有咁好收成,哩到個個都係叻人,種d瓜果菜都靚到不得了呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(65).gif
cookie20002005 發表於 14/6/2009 17:31

只要肯比心機, 個個也可種到靚靚的瓜果架 !
回復

Donder 發表於 2009-6-16 04:25:01 |顯示全部樓層
d沙律菜係hk買真係好貴,能夠自己種就真係好呀!!!!!
legend 發表於 15/6/2009 07:43

你又種下, 玩下啦, 一種開, 就停唔到手架啦 !
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-16 07:45:40 |顯示全部樓層
你又種下, 玩下啦, 一種開, 就停唔到手架啦 !
Donder 發表於 2009/6/16 04:25

哩排係咁落雨,我d菜心苗死左一半啦
回復

Donder 發表於 2009-6-19 05:31:17 |顯示全部樓層
哩排係咁落雨,我d菜心苗死左一半啦
cookie20002005 發表於 16/6/2009 07:45

吓 ! 咁慘呀, 唔好傷心, 起碼仍有一半健在,    再唔係, 再播過 !   
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-19 07:22:06 |顯示全部樓層
吓 ! 咁慘呀, 唔好傷心, 起碼仍有一半健在,    再唔係, 再播過 !   
Donder 發表於 2009/6/19 05:31

我都冇晒泥啦,要今個星期六北上買左泥先得呀
回復

Donder 發表於 2009-6-20 04:16:32 |顯示全部樓層
我都冇晒泥啦,要今個星期六北上買左泥先得呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(26).gif
cookie20002005 發表於 19/6/2009 07:22

快D買,快D 種, 咁就快D 有收成啦 !
回復