德國 - Baden-Württemberg

作者: Donder 發表于 2009-1-4 01:46:22
3778 26

我是攝影白痴,    一直都是靠果部9年前買的傻瓜影我的花花upload上我自已的網頁. 今年聖誕及生日好開心, 大舊送了部好大舊吓既傻瓜機比我, 好開心呀, 即刻周圍影, 但又唔識用, 說明書鬼咁厚, 有排睇 ! 不過, 都影左D相, 有些相是在 -8.5 度時影的, 又不能帶手套, 部機整來整去才影到幾張, 手指都凍到硬發痛, 不過, 影得好開心.

蘋果樹幹上的積水,也結了冰

[localimg=180,135]5[/localimg

就是影這張戶外枱面結霜的相,影到尾時,對手指發晒硬了!
虛宿寶瓶 發表於 2009-1-4 14:09:27 |顯示全部樓層
點解戴唔到手套影呀?
未學識用部機?咁用住 auto 先嘛,去旅行影得咁少相?慘囉!
回復

avery 發表於 2009-1-4 14:13:57 |顯示全部樓層
9 年前 DC 好似仲未普及噃, 135 機影呀 ??
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-1-4 14:17:10 |顯示全部樓層
佢用部新機影喎!
回復

avery 發表於 2009-1-4 14:29:53 |顯示全部樓層
佢用部新機影喎!
虛宿寶瓶 發表於 2009-1-4 14:17

但佢用部 135 機用到依家喎 ...
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-1-4 14:41:05 |顯示全部樓層
嘻嘻嘻嘻!我信你,因為你裝左個 software 睇到用咩機影,我冇!哈哈哈哈!
回復

avery 發表於 2009-1-4 14:47:02 |顯示全部樓層
嘻嘻嘻嘻!我信你,因為你裝左個 software 睇到用咩機影,我冇!哈哈哈哈!
虛宿寶瓶 發表於 2009-1-4 14:41

傻啦 ~ 好多都係睇唔到 Exif 架 ~

只係條死人妖豬到爆, 連自己個名都輸入埋部機先至穿咋嘛 ~ 正死蠢 ~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-1-4 15:40:24 |顯示全部樓層
我鐘意話人 "唔係好豬" 多 d !

Donder 你快 d 黎解話,究竟你用邊部機影呀?
回復

raysit 發表於 2009-1-4 16:53:34 |顯示全部樓層
大舊得真係唔話得, 見你呢排成日影相放上網,
特登買個部新機, 真係細心體貼,
部機影D相又真係靚好多喎.
回復

Donder 發表於 2009-1-5 01:31:11 |顯示全部樓層
點解戴唔到手套影呀?
未學識用部機?咁用住 auto 先嘛,去旅行影得咁少相?慘囉!
虛宿寶瓶 發表於 4/1/2009 14:09

我唔係去旅行, 哈......哈.......我粗手粗腳,     如帶埋手套, 更加用唔到部機, 按黎按去, 好唔靈活 !    
回復

Donder 發表於 2009-1-5 01:37:54 |顯示全部樓層
我鐘意話人 "唔係好豬" 多 d !

Donder 你快 d 黎解話,究竟你用邊部機影呀?
虛宿寶瓶 發表於 4/1/2009 15:40

係呀, 瓶瓶, 上述果幾張是用新機影架, 而我網頁內的花花相, 就是一直用部舊機 S304 影架, 真是用左9年, 直到 2008 收到新機做聖誕及生日禮物, 才開始學用新傻瓜啦 !
回復

Donder 發表於 2009-1-5 01:39:50 |顯示全部樓層
9 年前 DC 好似仲未普及噃, 135 機影呀 ??
avery 發表於 4/1/2009 14:13

我舊個部傻瓜真是9年前在網上2首買的, 當時用左HK$2,000蚊買, 我是攝影白痴黎架,      唔知咩是 135,  不過, 部機上面寫住S304
回復

Donder 發表於 2009-1-5 01:41:17 |顯示全部樓層
大舊得真係唔話得, 見你呢排成日影相放上網,
特登買個部新機, 真係細心體貼,
部機影D相又真係靚好多喎.
raysit 發表於 4/1/2009 16:53

咁佢又真是幾細心既,    平安夜, 聖誕樹下大家柝禮物時, 我真是無林過有大禮收, 大家送的都是100, 幾拾, 心思野,    我送他都是一盒朱古力咋!  
係呀,他都是咁話, 見我成日影花花 upload 上網, 部傻瓜又用了9年, 又食電, 都係時侯買過部啦 !   但他事前毫無徵兆, 無漏過口風, 所以, 柝禮物時真是好意外開心架 !
回復

比得大帝 發表於 2009-1-5 09:16:37 |顯示全部樓層
我這個新年都諗住去德國

可否多介紹一下
回復

raysit 發表於 2009-1-5 09:47:02 |顯示全部樓層
咁佢又真是幾細心既,    平安夜, 聖誕樹下大家柝禮物時, 我真是無林過有大禮收, 大家送的都是100, 幾拾, 心思野,    我送他都是一盒朱古力咋!  
係呀,他都是咁話, 見我成日影花花 upload 上網, 部傻 ...
Donder 發表於 2009-1-5 01:41

嫁到咁遠都係值
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-1-5 09:50:43 |顯示全部樓層
噢!Donder o向德國?
回復

avery 發表於 2009-1-5 22:24:44 |顯示全部樓層
S304 有兩部 :

Minolta 2001 年出

http://nice.kaze.com/s304.html

Fujifilm 2002 年出

http://review.ascii24.com/db/rev ... /28/639243-000.html
回復

Donder 發表於 2009-1-6 15:21:20 |顯示全部樓層
S304 有兩部 :

Minolta 2001 年出

http://nice.kaze.com/s304.html

Fujifilm 2002 年出

http://review.ascii24.com/db/rev ... /28/639243-000.html
avery 發表於 5/1/2009 22:24

嘩, 你咁利害既, 我就是用2001年出個部囉, 2001年買既, 咁.........更正, 唔係用左9年, 係用左8年.  ( 不過, 其實內裡的功能仍未真正識用 ! )
回復

Donder 發表於 2009-1-6 15:27:42 |顯示全部樓層
我這個新年都諗住去德國

可否多介紹一下
Peter 發表於 5/1/2009 09:16

想去邊樹 ! ?  自己去 ? 跟團 ? 你咁多外遊經驗, 駛咩我介紹 !   如根團去, 唔駛理添啦, 咩都有晒 !
回復

Donder 發表於 2009-1-6 15:29:38 |顯示全部樓層
嫁到咁遠都係值
raysit 發表於 5/1/2009 09:47

OK 啦,   暫時都無選擇錯 !
回復

12下一頁