來種植, 有菜食 :-) 好靚的毛豆

作者: Donder 發表于 2009-3-6 18:05:30
36085 324
Donder 發表於 2009-4-24 19:56:26 |顯示全部樓層
想問, 我的白菜仔食得未 ! ? 還是要再種多一陣呢 ! ? 因我是第一次種白菜仔咋 !  唔知幾時先食得 ! ?
回復

Donder 發表於 2009-4-24 20:02:23 |顯示全部樓層
我自己播錯種子, 一廂情願以為是羅馬生菜, 又都好大棵下啦, 昨天終於移了落地種.
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 20:08:45 |顯示全部樓層
102# Donder
我自己播錯種子, 一廂情願以為是羅馬生菜, 又都好大棵下啦, 昨天終於移了落地種.
================================================
Donder好!
紅牛油生菜好靚呀!
回復

軒軒 發表於 2009-4-24 20:14:26 |顯示全部樓層
白菜仔食得啦!
回復

snacks 發表於 2009-4-24 20:31:12 |顯示全部樓層
白菜仔食得啦!
軒軒 發表於 2009-4-24 20:14

什麼時候白菜和生菜吃得?
回復

Donder 發表於 2009-4-25 01:09:05 |顯示全部樓層
102# Donder
================================================
Donder好!
紅牛油生菜好靚呀! ...
花園仔 發表於 24/4/2009 20:08

老師大駕光臨, 好開心 !
緣來呢個生菜個中文名叫紅牛油生菜, 多謝老師 !
呢個菜好好架, 我重有種純青色, 到食佢地時, 紅色混青色, 加些蕃茄, 又是一個好沙律啦, 又唔駛成棵剪, 只需剪外圍的 (亂) 葉來食, 成個夏天, 長食長有架 !  
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-25 01:10:45 |顯示全部樓層
叮噹

D菜菜種得好靚呀~
回復

Donder 發表於 2009-4-25 01:11:42 |顯示全部樓層
白菜仔食得啦!
軒軒 發表於 24/4/2009 20:14

我都想知, 點樣睇, 才知白菜仔食得呢 ! ? 再種落去, 是否會太老呢 ! ?
回復

Donder 發表於 2009-4-25 01:14:53 |顯示全部樓層

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(42).gifD菜菜種得好靚呀~
BanbieChan 發表於 25/4/2009 01:10

都是要多謝公主你啦,
另, 你的羅馬生菜, 我終於播左啦, 今次, 我唔再搞錯啦 !
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-25 01:26:15 |顯示全部樓層
都是要多謝公主你啦,
另, 你的羅馬生菜, 我終於播左啦, 今次, 我唔再搞錯啦 !
Donder 發表於 2009-4-25 01:14

等睇你美麗羅生~
回復

raysit 發表於 2009-4-25 07:39:06 |顯示全部樓層
你d菜都種得好靚喎
回復

Donder 發表於 2009-4-26 01:41:22 |顯示全部樓層
你d菜都種得好靚喎
raysit 發表於 25/4/2009 07:39

多謝 !   不過, 呢盆白菜仔, 我真是比左好多心機落去架, 成日搬出搬入, 去晒太陽, 傍晚又要收入屋, 因早期, 夜間是仍然好凍, 無辨法啦, 要食白菜仔呀麻, 現在林緊點食佢地好 !
回復

raysit 發表於 2009-4-26 08:19:47 |顯示全部樓層
多謝 !   不過, 呢盆白菜仔, 我真是比左好多心機落去架, 成日搬出搬入, 去晒太陽, 傍晚又要收入屋, 因早期, 夜間是仍然好凍, 無辨法啦, 要食白菜仔呀麻, 現在林緊點食佢地好 ! ...
Donder 發表於 2009-4-26 01:41

咁俾心機, 都係清炒白菜仔, 原汁原味
回復

Donder 發表於 2009-4-28 00:55:43 |顯示全部樓層
咁俾心機, 都係清炒白菜仔, 原汁原味
raysit 發表於 26/4/2009 08:19

昨晚,食了期中5姐弟, 清清地炒蒜片.

剪了其中 5 棵較大的.

每棵都好大吓架啦 !

洗乾淨整齊, 都幾靚吓架 !  :-)

得5 棵白菜仔, 好似小D, 咁就再加些青瓜條啦,

完成, 加個粗米白飯, 再炒個鮮菇加自家蔥, 完成......大舊.........食飯啦 !    
回復

小寶 發表於 2009-4-28 01:20:51 |顯示全部樓層
鮮菇正呀, 自己種架?
回復

Donder 發表於 2009-4-28 01:46:14 |顯示全部樓層
鮮菇正呀, 自己種架?
小寶 發表於 28/4/2009 01:20

我邊有咁叻啵 ! 自己種菇食 !   不過, D配角大粗蔥及小香蔥及HK莞茜就是自家種的 !
話時話, 都是要多謝你, 舊年睇左你的白菜仔, 流晒口水, 又得到公主賞賜種子, 到今年, 終於有得食啦,   我同大舊都食得好開心, D 菜更好翠, 好甜呀 !
回復

nuage 發表於 2009-4-28 01:54:00 |顯示全部樓層
想問, 我的白菜仔食得未 ! ? 還是要再種多一陣呢 ! ? 因我是第一次種白菜仔咋 !  唔知幾時先食得 ! ?
Donder 發表於 2009-4-24 19:56

add6icon 應該食得啦﹗生得好靚喎
回復

小寶 發表於 2009-4-28 01:54:29 |顯示全部樓層
嘩, 係咩?關我事架, 仲有D 青梗菜 (上海小棠菜) , 同埋菜心, 大白菜都好味道呀,你想要咩種子我寄俾你啦, 幫輕下公主嘛
回復

nuage 發表於 2009-4-28 01:55:48 |顯示全部樓層
昨晚,食了期中5姐弟, 清清地炒蒜片.

剪了其中 5 棵較大的.

每棵都好大吓架啦 !

洗乾淨整齊, 都幾靚吓架 !  :-)

得5 棵白菜仔, 好似小D, 咁就再加些青瓜條啦,

完成, 加個粗米白 ...
Donder 發表於 2009-4-28 00:55

add6icon 食得健康又好味
回復

Donder 發表於 2009-4-29 15:05:09 |顯示全部樓層
嘩, 係咩?關我事架, 仲有D 青梗菜 (上海小棠菜) , 同埋菜心, 大白菜都好味道呀,你想要咩種子我寄俾你啦, 幫輕下公主嘛
小寶 發表於 28/4/2009 01:54

係呀, 關你事架 !        上年咪就係睇左你張相, 洗衣袋袋住D小白菜黎種囉, 心林, 咁都種得咁鬼靚, 咁我呢到咁凍, 可能種室內都點喎 ! 所以就心意意, 又流口水囉 !  

多謝你先, 現在唔駛住啦, 上年公主寄左好多不同的蔬菜種子比我, 今年春天種架啦, 我已播了菜心, 大芥菜, 羅馬生菜........木瓜又發左芽, 好多啦, 遲些 post 上黎大家分享睇下.
  :hihi
回復