積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324130 4062
JicJicmom 發表於 2009-5-24 18:03:52 |顯示全部樓層

尋晚無得出去整理d植物 + 捉虫 , 咪幫d苗轉盤囉 ~~
左: nuage 牌田七
右: nuage 牌樹仔菜
P1150935 (Small).JPG
花老師牌蕃薯苗 ( 多謝 alison 呀~~)
P1150936 (Small).JPG

另外大雨中的農作物 :
喇喇林入左花棚下0既迷你蕃茄
P1150929 (Small).JPG
花老師牌小蕃茄
P1150931 (Small).JPG
紅茄子
P1150937 (Small).JPG

尋日響阿娘度拎番來的不知名薑~~有無好心人可以話我知係乜來呀? 唔該呀 ~~^^
不知名一號 :
P1150940 (Small).JPG
P1150941 (Small).JPG
不知名二號 :
P1150938 (Small).JPG
P1150939 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-24 18:08:00 |顯示全部樓層
1180# JicJicmom
花老師牌靚椒  ( 係唔係要試下剪頂等佢出下側芽 / 枝 ? )
花老師牌七彩靚椒
=================================

積媽好!
好似個盤細咗D啵, 不過我都係用8吋盤啫!(自生自滅型)
亦有用10吋陶盤嘅. ...
花園仔 發表於 2009-5-24 17:56

老師好 ~~~~ 多謝提點呀~ 積媽今晚就轉盤喇 ~~ ^^
唔知點解睇到老師d辣椒 , 積媽會想起北寄貝 ....-____-"""
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-24 18:12:07 |顯示全部樓層
老師好 ~~~~ 多謝提點呀~ 積媽今晚就轉盤喇 ~~ ^^
唔知點解睇到老師d辣椒 , 積媽會想起北寄貝 ....-____-"""
JicJicmom 發表於 2009-5-24 18:08

好似~
回復

Jennie 發表於 2009-5-24 18:22:49 |顯示全部樓層
嘩!公主又係食魚生!
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-24 23:36:22 |顯示全部樓層

真係睇少眼都死呀 ....
呢幾日落大雨, 又無雀雀黎 ...... 棵令我引以自豪 + 回復積媽自信心的靚靚紫蘇就變成咁 .........
P1150948 (Small).JPG
捉左成 卅幾條, 條條都肥肥美美 ~~
虫就唔影喇 , 費事嚇c人~ 影到佢d蛋蛋
P1150944 (Small).JPG
虫虫相響害虫版 .
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=34837&extra=
回復

草民 發表於 2009-5-25 13:13:02 |顯示全部樓層
可能唔係蟲卵,似係羅勒種子淋雨水發漲。
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-25 14:01:25 |顯示全部樓層
可能唔係蟲卵,似係羅勒種子淋雨水發漲。
草民 發表於 2009-5-25 13:13

咦 ......比草民提一提我 ....... 紫蘇隔離真係有羅勒架 ~~~~ 仲有成4棵咁多 !!!!! 紫羅勒 / 檸檬 / 肉桂 / 甜羅勒 ~~~
唔通真係種子 ??? 但好怕係虫蛋 , 已經清哂喇 ~~~~
回復

muitau 發表於 2009-5-25 15:39:48 |顯示全部樓層
1201# JicJicmom

不知名2號好似........人......參..........
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-25 16:35:42 |顯示全部樓層
1201# JicJicmom

不知名2號好似........人......參..........
muitau 發表於 2009-5-25 15:39

有人話左我聽喇 ~~
1號 - 南薑
2號 - 人參薑
係阿娘煮泰國野時d剩餘物資 ~~~^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-26 22:29:49 |顯示全部樓層
留種的羅馬生菜好高呀 ~~
P1150982 (Small).JPG
側邊仲有早前收割左0既菜頭 , 又再生菜仔喇 ~~
P1150983 (Small).JPG
P1150984 (Small).JPG
花老師蕃茄仔出黎見人喇 ~~ ^^
P1150970 (Small).JPG
花老師七彩靚椒 ~
P1150971 (Small).JPG
同場加映 : 用"蘇木" 去整0既稯 , 唔知 cobie 搵0既"紅絲線"係唔係呢一種野呢 ?
P1150961 (Small).JPG P1150962 (Small).JPG
P1150963 (Small).JPG P1150964 (Small).JPG
回復

may.sun 發表於 2009-5-26 23:14:15 |顯示全部樓層
紅絲線係乜東東~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-26 23:23:12 |顯示全部樓層
羅馬生菜真係生得好高呢...........
回復

cobie 發表於 2009-5-26 23:55:58 |顯示全部樓層
1210# JicJicmom
回復

Jennie 發表於 2009-5-26 23:59:31 |顯示全部樓層
積媽, 我要排定隊要你D羅生種子呀!太好味喇!
回復

cobie 發表於 2009-5-27 00:02:47 |顯示全部樓層
積媽,唔似.紅絲線嘅colour唔係咁嘅.係深色d嘅.我聽日會出元朗再揾,我會去山草藥鋪試下.呢隻係未'簡'水粽?我唔識整.嗰樣好吸引,好味嘛?
回復

cobie 發表於 2009-5-27 00:08:57 |顯示全部樓層
1211# may.sun
may sun,紅絲線係一種中式香草,有一種'好粽'嘅香味.用嚟醃'咸肉'.肉會有香味外還會'紅紅'地色.
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 00:15:48 |顯示全部樓層

<紅絲線>我應該有嘅, 好耐冇影過相擺上黎嘞, 等我摷吓啦!

即刻摷到嘞!
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-27 00:18:13 |顯示全部樓層
積媽,唔似.紅絲線嘅colour唔係咁嘅.係深色d嘅.我聽日會出元朗再揾,我會去山草藥鋪試下.呢隻係未'簡'水粽?我唔識整.嗰樣好吸引,好味嘛?
cobie 發表於 2009-5-27 00:02

HEEHEE ~~ 呢隻鹼水稯係我同事送比我食架~ 我地潮州人會用呢隻叫"蘇木" 0既野去包稯 , 同事係東莞人 , 佢地屋企都係用呢D去包稯架 ~~
你0個隻呢,我要聽日至食到~~ ^.^
回復

cobie 發表於 2009-5-27 00:20:49 |顯示全部樓層
1217# 花園仔
老師你有呀!應該問老師有乜野係冇嘅,hehe...好想睇下佢一棵係点樣.唔該老師.
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-27 00:23:06 |顯示全部樓層
1217# 花園仔
老師你有呀!應該問老師有乜野係冇嘅,hehe...好想睇下佢一棵係点樣.唔該老師.
cobie 發表於 2009-5-27 00:20

老師好利害 !!!!! 我話老師佢直頭係本植物百科全書就0岩喇 ~~~~
回復