積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
323057 4062
maymay靚 發表於 2009-2-23 13:17:06 |顯示全部樓層
thx...農夫,,, 我會試試.
積媽,,,你用(隊 LUM) lee 個名詞,,,,,好正呀
回復

athernas 發表於 2009-2-23 13:23:10 |顯示全部樓層
又係交功課時間 : 今早影左d相 ~~ ^^
小寶牌芥蘭頭 , 又大個仔左囉 ~~~~
草民牌秘魯紫辣椒, 大大大大 ~ 好多花花 ~~
公主牌士多啤梨 , 唔知幾時至會出走莖呢 ........
97490 ...
JicJicmom 發表於 2009/2/20 09:08

積媽你有冇幫棵紫辣椒落肥架,呂知點解我果棵得花但冇果啊.你果棵就有咁多嘅.
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-23 13:53:13 |顯示全部樓層
積媽你有冇幫棵紫辣椒落肥架,呂知點解我果棵得花但冇果啊.你果棵就有咁多嘅.
athernas 發表於 2009-2-23 13:23

當然有喇 ~~ 我好勤力咁比麩水佢架 , 1 星期一次薄薄地 ~~~早輪有蚜虫埋佢身 , 我3日同佢沖一次涼 , 然後噴木酢 / 皂水 / 三益架 ~~ 而家好左d , 無點噴過 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-23 23:35:14 |顯示全部樓層
交少少功課比花老師先 .....
靚椒 ~~
發左3棵 , 有 2 棵送左比阿姨及表姨 ~~ 自己留左一棵 ~~ 另外仲有 3 棵又發緊芽 ~~
R0010522 (Small).JPG
R0010523 (Small).JPG
種到好迫0既生菜 ( 跌左個牌 ...唔知係羅馬菜定係唐生菜 .....-___-""") 我想過多一星期就可以移苗喇 ~~
R0010525 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-23 23:42:11 |顯示全部樓層
今晚好開心啊 ~~~ 送左好多薄荷同香草比阿姨 ~
阿姨因健康問題, 所以無返工喇 ~ 為左想佢有d世藝唔好成日打電話搵我呻悶, 所以我掟左好多野比佢種 ~ XD
今晚就比左阿 CHRIS 0既臭草 ( 插枝成功出左根呀~~ ) 仲有一大撮插枝成功0既薄荷 ~~ 阿姨嗜辣 ~ 我又比左D老師靚椒佢 ~ 早前同版友仔 SUXING 分享得黎0既不同品種辣椒都仲係發緊芽 , 所以未可以比佢住 ~
我應承左阿姨 , 去同佢溝泥 ( 當然係花老師0既獨家配方肥泥喇 ~~ ) 呢幾日有排忙喇 ~~^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-23 23:57:02 |顯示全部樓層
thx...農夫,,, 我會試試.
積媽,,,你用(隊 LUM) lee 個名詞,,,,,好正呀
maymay靚 發表於 2009-2-23 13:17

D蚜虫真係激死我 ....... 芫茜芹菜都比佢地攪到爛身爛世呀 ......
我唔隊 LUM 哂佢地我唔叫積媽 !
哼 !!
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-24 00:00:51 |顯示全部樓層
今晚好開心啊 ~~~ 送左好多薄荷同香草比阿姨 ~
阿姨因健康問題, 所以無返工喇 ~ 為左想佢有d世藝唔好成日打電話搵我呻悶, 所以我掟左好多野比佢種 ~ XD
今晚就比左阿 CHRIS 0既臭草 ( 插枝成功出左根呀~~ ) 仲有 ...
JicJicmom 發表於 2009-2-23 23:42

積媽~
原來你阿姨嗜辣,我下次比埋呢隻種子你吖~
http://www.tandmworldwide.com/seeds1/product/637/1/

你呢招"引人種毒"幾好喎,你阿姨遲啲實忙到唔得閒理你呀~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 00:08:34 |顯示全部樓層
積媽~
http://www.tandmworldwide.com/seeds1/product/637/1/

ChrisTsui 發表於 2009-2-24 00:00

呢隻椒係唔係好辣架 ?? 我阿姨同表姨都傻架 ....餐餐大啖大啖咁食辣椒 ....
"引人種毒"XDDDDDDDDDDDDDDD 最緊要係 ..... 我會掟左D野去佢度 .....我度又可以多番D位 .....
剛才上天台影一影相, 發現MONSE 比我0既蛇莓種子發左芽喇 ~~~ ^^
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-24 00:56:06 |顯示全部樓層
D蚜虫真係激死我 ....... 芫茜芹菜都比佢地攪到爛身爛世呀 ......
哼 !!
JicJicmom 發表於 2009-2-23 23:57

積媽媽唔好咁勞氣呀,傷身呀,錫番啦
回復

paulpaul 發表於 2009-2-24 01:00:34 |顯示全部樓層
咁 ....咁我唯有祝你萬事如意囉 ~~~
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
JicJicmom 發表於 2009-2-23 00:55

暫時都仲身體健康!
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-24 01:01:25 |顯示全部樓層
呢隻椒係唔係好辣架 ?? 我阿姨同表姨都傻架 ....餐餐大啖大啖咁食辣椒 ....
"引人種毒"XDDDDDDDDDDDDDDD 最緊要係 ..... 我會掟左D野去佢度 .....我度又可以多番D位 .....
剛才上天台影一影相, 發現MONSE 比我0既 ...
JicJicmom 發表於 2009-2-24 00:08

係呀,應該好辣,根據T & M o既分類,係atomic,應該唔嘢少~
哈哈~咁你以後可以再種多好o野喎~
你快d貼你天台新貌個樣上o黎睇吓~
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 01:05:47 |顯示全部樓層
286# JicJicmom

哼 !!

------------------------------------------------------------

我買咗<蛇床子素>用黎試吓對付蚜蟲, 因而家冇蚜蟲要遲D至有結果架.
回復

cobie 發表於 2009-2-24 01:09:06 |顯示全部樓層
積媽你好勁,落咁多野殺虫,我係蟲都唔會去你到喇.呢樣要學你.
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 01:10:41 |顯示全部樓層
284# JicJicmom
----------------------------------

種得好靚呀!

我睇似羅馬生菜多D, 唐生菜葉片應短少少, 唔知有冇睇錯嘞!
回復

Monse 發表於 2009-2-24 03:10:02 |顯示全部樓層
今日大工程 :
竹酢液噴蚜虫 !
部份小苗轉大盤
加捕虫紙
JicJicmom 發表於 2009-2-20 01:38

作死囉,知道竹酢液可除蚜虫唔話我知,我啲小玲嘖極都有蚜虫,今日連酢酢都有,積媽係咪真係有效嘖
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 09:05:46 |顯示全部樓層
284# JicJicmom
----------------------------------

種得好靚呀!

我睇似羅馬生菜多D, 唐生菜葉片應短少少, 唔知有冇睇錯嘞! ...
花園仔 發表於 2009-2-24 01:10

哇 !!!!! 老師讚我呀 !!!!! 嘩嘩嘩 !!!! 今晚一定訓唔著 !!
等佢大左咪知係乜黎囉 ~~~~ 咁至有神秘感 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 09:08:16 |顯示全部樓層
積媽媽唔好咁勞氣呀,傷身呀,錫番啦
littlecuitegirl 發表於 2009-2-24 00:56

唔勞氣 !!! 我仲要留啖氣去泡制d蚜虫 !!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 09:09:43 |顯示全部樓層
作死囉,知道竹酢液可除蚜虫唔話我知,我啲小玲嘖極都有蚜虫,今日連酢酢都有,積媽係咪真係有效嘖
Monse 發表於 2009-2-24 03:10

我都係上星期奸奸知 , 阿草民兄講架 ~~~ 以前人地話竹酢 / 木酢用黎改善土質咋嘛 , 我都唔知可以整蚜虫 !!
阿 monse 快d去入貨 !!!! 買唔到我比你 !!!!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 09:16:52 |顯示全部樓層

哼 !!

------------------------------------------------------------

我買咗用黎試吓對付蚜 ...
花園仔 發表於 2009-2-24 01:05

蛇床子素 ? 係乜野黎架 ? 同蛇有關0既 ??
回想起黎 , 我開始發現有蚜虫時 , 係響一棵發育不良 , 葉大過身0既白蘿蔔度 , 黐滿哂好鬼得人驚 !!! 當時唔識, 唔知係蚜虫 .....
平日又要返工 , 做唔得咁多野, 唯有勤力d噴野治虫喇 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 09:18:36 |顯示全部樓層
積媽~

ChrisTsui 發表於 2009-2-24 00:00

多謝阿 chris !!!!
喂喂 ~~~ 早一輪你送我0既白色風雨蘭 , 個花園而家仲有無呀? 又有無其他色呀 ? 我想買幾棵比阿姨放天台  , 呢d唔使理無淋水都死唔去0既野最0岩佢 .
回復