積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
323136 4062
ChrisTsui 發表於 2009-2-25 15:32:14 |顯示全部樓層
上個月o係大島買o左包花種子,聲稱開花時可以吸引到d益蟲o黎幫手驅逐害蟲~
我買o左兩包,返到香港至睇到過o左期一年幾兩年~
種o左成個月都冇聲氣~
仲諗住可以吸引到好多瓢蟲o黎開party tim~
有冇人見過香港有呢種種子賣呢?
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-25 15:49:00 |顯示全部樓層
比個樣黎睇下啦 ~~~ 我睇下可唔可以搵親戚幫下手 ....
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-25 15:50:25 |顯示全部樓層
捉~~~~~~add9icon
積爸真係好勇呀~~~
雖然佢地係益蟲,
但.....我就怕怕喇.
sammyzoe 發表於 2009-2-25 14:57

佢地識飛既 -------我估我老公會叫得大聲過你 ~~
佢都係捉一d停左響葉面 / 牆 ( 總之係唔郁架喇 ) 0既瓢虫架咋 ~~
回復

貓后 發表於 2009-2-25 15:51:27 |顯示全部樓層
我叫積爸去捉 , 唔係去買呀 ......
我地有時響西貢娘家都會捉到幾隻 ......
JicJicmom 發表於 2009-2-25 14:50

積媽,積爸咁好,肯幫你捉虫,你就好啦,
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-25 15:52:24 |顯示全部樓層
比個樣黎睇下啦 ~~~ 我睇下可唔可以搵親戚幫下手 ....
JicJicmom 發表於 2009-2-25 15:49

我過幾日拎一包比你~
包裝紙上d花係手畫o架,都唔知係乜花o黎~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-25 16:00:42 |顯示全部樓層
我過幾日拎一包比你~
包裝紙上d花係手畫o架,都唔知係乜花o黎~
ChrisTsui 發表於 2009-2-25 15:52

HAND PAINT !!!!! XDDDDDDDDDDDDDD
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-25 16:33:46 |顯示全部樓層
睇花老師教學之後幫萊姆薄荷轉盤 ~ 靚仔左呀 ~~
( 之前呢盤野唔吸水, D葉好醜  , 我有2盤 ,所以拎一盤黎做實驗)
實骨骨 ..... 走莖又生唔到落泥 , 又唔吸水, 極樣衰
P1140065 (Small).JPG
成球野咁 ......
P1140066 (Small).JPG
P1140067 (Small).JPG
花老師教落 , 削根換泥 , 瓦解左成球野佢先~~
P1140069 (Small).JPG
準備靚泥 (沙+泥+豐收一號+茶籽 )
P1140071 (Small).JPG
3日後 ~~~ 靚仔來了~~~~
P1140111 (Small).JPG
回復

athernas 發表於 2009-2-25 23:14:31 |顯示全部樓層
你仲要金蕃茄就話我知喇 ~ 仲有種子架 ~~~
JicJicmom 發表於 2009/2/25 13:49

多謝先 ,今日又再落過種.都唔知塊田有冇咁多位收留佢哋.
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-26 04:29:30 |顯示全部樓層
積媽,多謝你既蘭石同蘭盆,兜蘭已經搬左新屋喇,比你過目吓先~~~
P1040440 (Medium).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-26 09:35:54 |顯示全部樓層
積媽,多謝你既蘭石同蘭盆,兜蘭已經搬左新屋喇,比你過目吓先~~~
littlecuitegirl 發表於 2009-2-26 04:29

弓起哂 ~~~ 新居入伙 ~~~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-26 09:40:48 |顯示全部樓層
尋日落左薯仔芽種薯仔 !! 因為攪朱頂蘭攪到無哂時間.
今晚會一路清哂所有舊植物佢 ~~ 小苗苗趕住轉盤呀 ~~
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-26 09:45:13 |顯示全部樓層

真係靚仔咗好多啵~
回復

llaus 發表於 2009-2-26 09:51:05 |顯示全部樓層
上個月o係大島買o左包花種子,聲稱開花時可以吸引到d益蟲o黎幫手驅逐害蟲~
我買o左兩包,返到香港至睇到過o左期一年幾兩年~
種o左成個月都冇聲氣~
仲諗住可以吸引到好多瓢蟲o黎開party tim~
有冇人見過香港有呢種種子 ...
ChrisTsui 發表於 2009-2-25 15:32

在那裏買呀?
比多d貼士來
看有無大飛飛返香島
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-26 10:10:38 |顯示全部樓層

係呀 ~~~ 真係令仔左架~~
呢一盤係舊年 8月去粉嶺香薰園時買架 ~~ 當時唔識轉盤換泥削根 , 成球野脫左盤就咁放落個大少少0既盤度. 剛剛轉盤時好靚 . 過得一輪 , 生長就開始慢 . 好多枝條仲響根位枯上到頂芽位 ....
到最近比d虫虫係咁食 , 食完仲唔多識生番新枝葉 , 所以咪問老師要點做囉 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-26 10:11:04 |顯示全部樓層
在那裏買呀?
比多d貼士來
看有無大飛飛返香島
llaus 發表於 2009-2-26 09:51

呢樣真係要問下 chris 喇 ~~~
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-26 10:12:47 |顯示全部樓層
係呀 ~~~ 真係令仔左架~~
呢一盤係舊年 8月去粉嶺香薰園時買架 ~~ 當時唔識轉盤換泥削根 , 成球野脫左盤就咁放落個大少少0既盤度. 剛剛轉盤時好靚 . 過得一輪 , 生長就開始慢 . 好多枝條仲響根位枯上到頂芽位 .... ...
JicJicmom 發表於 2009-2-26 10:10

你送比我嗰盤都好靚架

等陣影相比你睇丫~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-26 10:58:01 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(22).gif你送比我嗰盤都好靚架

等陣影相比你睇丫~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(25).gif
BanbieChan 發表於 2009-2-26 10:12

好呀 ~~~ 等你呀 ~~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-26 10:58:58 |顯示全部樓層
呢個禮拜會食左佢 ~~~ ^^
P1140131 (Small).JPG
回復

may.sun 發表於 2009-2-26 11:05:30 |顯示全部樓層
呢個禮拜會食左佢 ~~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-2-26 10:58

早呀.jj ma,我諗起萵苣炒豬頸肉,你try o下用芥芥炒呀,應該好食,因豬頸肉爽爽會夾到味
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-26 11:09:20 |顯示全部樓層
MAY SUN ~~~
我會用肉碎 + 蒜茸 + 芹菜黎炆 ~~~ ^^
回復