積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324474 4062
JicJicmom 發表於 2009-2-24 09:20:18 |顯示全部樓層
286# JicJicmom
積媽你好勁,落咁多野殺虫,我係蟲都唔會去你到喇.呢樣要學你.
cobie 發表於 2009-2-24 01:09

cobie ~~~ 唔防虫唔得呀  ..... 蚊滋烏蠅乜鬼都有, 我仲整埋防虫紙 , 5日就換一張.
回復

farfeifar 發表於 2009-2-24 15:35:40 |顯示全部樓層
蛇床子素<---好明顯老師都係用同音字多, hehe
所以去三兄要up名, 唔好寫比人睇hehe~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-24 16:41:17 |顯示全部樓層
唔勞氣 !!! 我仲要留啖氣去泡制d蚜虫 !!
JicJicmom 發表於 2009-2-24 09:08

回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 17:11:01 |顯示全部樓層
其實我攪蚜虫都攪左成3星期 , 由開始唔識只係用水沖 , 到而家又三益又皂水又酢 , 蚜虫好明顯真係少左好多 ~~
要有收成 , 真係一d都唔可以懶呀 ~
最近我仲叫積爸幫我搵瓢虫 ~~ XDDDDDDDDDDDDDD
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 22:56:44 |顯示全部樓層
update 一下小苗近況先 ~~~
台灣苦瓜 "翠妃" , 下種2粒, 發得一粒
P1140091 (Small).JPG
P1140092 (Small).JPG
其他發左芽0既, 係黃衫哥哥0既雷公鏧苦瓜
P1140093 (Small).JPG
碩果僅存車厘子~~~
P1140083 (Small).JPG
金蕃茄
P1140085 (Small).JPG
洛神葵
P1140089 (Small).JPG
其他響台灣買0既種子 : 白玉苦瓜,白萍果苦瓜, 萍果辣椒通通未見發芽 ......
正在等出芽0既係 : 4款青瓜 , 花老師迷你蕃茄 , 另外四款迷你蕃茄
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 23:31:11 |顯示全部樓層
302# farfeifar

蛇床子素<---好明顯老師都係用同音字多, hehe
所以去三兄要up名, 唔好寫比人睇hehe~

-------------------------------------------------

唔係呀, 我雖然鍾意口語化啫, 但一講到實質性嘅嘢必定用正字架!
<蛇床子素>你覺得個名有問題咩? 蛇床子咁有名未聽過牙?
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 23:35:50 |顯示全部樓層
302# farfeifar

蛇床子素
花園仔 發表於 2009-2-24 23:31

老師好 !
我比較孤陋寡聞唔知係乜野黎呀 ~ 不過老師用得 + 老實人介紹就一定係有機野 !! ( 我知好廢話下....)
係唔係真係同蛇有關呢 ? 要去 google 下至得 ~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 23:38:43 |顯示全部樓層
搵到喇 !!! 好野黎呀 ~~~
copy from : http://hk.huaxia.com/hxjk/zhyx/zycs/2008/12/1266494.html

中藥蛇床子味苦性溫,既能溫腎壯陽,又能燥濕殺蟲、療毒,主治濕痹、風毒、頑痛、風癢等。近年臨床發現在不同的處方中合理使用蛇床子又有不少新用途。

治療孕婦巨細胞病毒感染:巨細胞病毒是一種皰疹病毒,普通人感染多數無症狀,但孕婦感染常導致流產、死胎或死產,活產兒也常出現先天性心臟病、中樞神經系統畸形以及智力遲鈍等。孕婦巨細胞病毒感染引起的症狀及後果可歸屬於中醫的胎漏、滑胎、胎萎等範疇。以壽胎丸合四君子東加減,服藥3劑止血,再加薏苡仁、板藍根、貫眾,蛇床子6克,服藥10劑。

治療卵泡發育不良:菟絲子15克,熟地15克,枸杞子10克,續斷15克,山茱萸10克,茯苓15克,白術10克,蒼術10克,淫陽藿15克,蛇床子10克,服2個月後,蛇床子加至15克。

治療喉癢咳嗽:玄參15克,石斛12克,麥冬10克,生地10克,桔梗20克,杏仁10克,蟬蛻10克,薄荷6克(後下),連翹10克,牛蒡子10克,川貝母3克(沖服),蛇床子10克,服3劑症消。因此,凡見喉癢而咳者在治方中加入蛇床子,均可收到滿意效果。

治療外陰白斑:蛇床子40克~60克,何首烏30克,胡桃仁30克,白蘚皮30克,山楂30克。以蛇床子為主藥,內服加外洗,治療外陰白斑病,有顯著療效。每日1劑,水煎內服,藥渣熏洗坐浴20分鐘,每日2至3次,可根據症狀加減。

治療哮喘:麻黃6克,杏仁8克,白果8克,紅參8克,炒白術8克,山藥8克,五味子5克,菟絲子10克,炙僵蠶6克,防風6克,罌粟殼5克,沉香5克,蛤蚧5克,蛇床子20克,服5劑哮喘明顯減輕,繼服20劑,症狀消失。 (39健康網 )
回復

Monse 發表於 2009-2-25 00:49:22 |顯示全部樓層
我都係上星期奸奸知 , 阿草民兄講架 ~~~ 以前人地話竹酢 / 木酢用黎改善土質咋嘛 , 我都唔知可以整蚜虫 !!
阿 monse 快d去入貨 !!!! 買唔到我比你 !!!!!
JicJicmom 發表於 2009-2-24 09:09

JicJicmom 點解你會知道吉吉島賣晒啲竹酢 / 木酢既,唔通比你地掃晒啲貨?今日下午隔離屋個伯伯話魚籐都可以消除蚜虫而且送左一枝給我,今日係黃x興都見到有魚籐賣,我試左得就話你知喇。
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-25 00:53:22 |顯示全部樓層
JicJicmom 點解你會知道吉吉島賣晒啲竹酢 / 木酢既,唔通比你地掃晒啲貨?今日下午隔離屋個伯伯話魚籐都可以消除蚜虫而且送左一枝給我,今日係黃x興都見到有魚籐賣,我試左得就話你知喇。 ...
Monse 發表於 2009-2-25 00:49

小心魚籐好毒架 ~~ 千祈唔好比貓貓狗狗掂到, 即 C 架 ........
黑貓貓成日周圍跑架 ? 不如我拎D酢比你用呀 ~~~
回復

farfeifar 發表於 2009-2-25 02:10:49 |顯示全部樓層
306# 花園仔
嘩, 原來係專業野!hehe~
回復

sandylam 發表於 2009-2-25 13:18:38 |顯示全部樓層
304# JicJicmom

我都唔識點搞掂班蟲蟲,我都只係會用水沖.
上次小寶比我棵士多啤梨,比我用水一沖,可能傷左根,舊葉既葉邊黒左.
好在仲有新葉出緊.
真係對唔住小寶...我係唔識捉蟲架...
回復

cobie 發表於 2009-2-25 13:26:54 |顯示全部樓層
311# farfeifar

MORNING FFF,你有好多古O積怪嘅IDEA,但WORK WOR(因為我學過).COBIE想請教你点可以殺,殺,殺哂D蚊支,除了捕蟲紙.PLEASE 教下我.THANKS
回復

cobie 發表於 2009-2-25 13:32:35 |顯示全部樓層
積媽請你睇以上的POST.你的方法又如?'混合息大法'對付蚊支,得嗎?謝
回復

athernas 發表於 2009-2-25 13:42:43 |顯示全部樓層
update 一下小苗近況先 ~~~
台灣苦瓜 "翠妃" , 下種2粒, 發得一粒
其他發左芽0既, 係黃衫哥哥0既雷公鏧苦瓜
碩果僅存車厘子~~~
金蕃茄
洛神葵
其他響台灣買0既種子 : 白玉 ...
JicJicmom 發表於 2009/2/24 22:56

棵苦瓜苗好綠啊,等我今晚又下種先.我d金蕃茄被丫好倒潟咗,得番好珍貴的一粒.
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-25 13:49:25 |顯示全部樓層
棵苦瓜苗好綠啊,等我今晚又下種先.我d金蕃茄被丫好倒潟咗,得番好珍貴的一粒.
athernas 發表於 2009-2-25 13:42

你仲要金蕃茄就話我知喇 ~ 仲有種子架 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-25 13:57:14 |顯示全部樓層
積媽請你睇以上的POST.你的方法又如?'混合息大法'對付蚊支,得嗎?謝
cobie 發表於 2009-2-25 13:32

呢一排少左好多喇 ~~
我呢一輪溝泥 , 都會落埋茶籽粉落去 ( 可以殺虫 ) 份量都係求求其 , 但求少過d泥 / 沙呀咁就算( 我係 7-8份泥 + 2 份沙 + 1份茶籽 )~~~
做左準備工夫 , 再配合之後0既 "雞尾酒噴洒大法" + 防虫紙 .....
哼 !!!! 死未 ????
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
回復

sammyzoe 發表於 2009-2-25 14:26:18 |顯示全部樓層
如果有瓢虫買,
我都想貫番六七十隻黎養下呀,
積積媽,如果你買到記得話我知呀~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-25 14:50:45 |顯示全部樓層
如果有瓢虫買,
我都想貫番六七十隻黎養下呀,
積積媽,如果你買到記得話我知呀~~
sammyzoe 發表於 2009-2-25 14:26

我叫積爸去捉 , 唔係去買呀 ......
我地有時響西貢娘家都會捉到幾隻 ......
回復

sammyzoe 發表於 2009-2-25 14:57:39 |顯示全部樓層
捉~~~~~~add9icon
積爸真係好勇呀~~~
雖然佢地係益蟲,
但佢地識飛既.....我就怕怕喇.
回復