積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
322899 4062
ChrisTsui 發表於 2009-2-16 16:09:36 |顯示全部樓層
積媽~
yates包泥係幾多lit呀?呢隻係咪最大包o架啦?
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-16 16:14:43 |顯示全部樓層
[quote]尋日去衫兄呀~~ 買左一大堆野番屋企~~ 抬到我死死下 !!!!
衫兄位叔叔仲教我用樽仔將防虫紙卷響樽面度再插入泥  , 好正0既方法 !!!
好重呀 ~~~
另外買左茶籽 同埋 "土主人" , 聽晚會試下"土主人"溝泥黎用 ~~

可唔可以詳盡d講吓防蟲紙果part?因為我都想整呢,thx~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-17 10:24:24 |顯示全部樓層
積媽~
yates包泥係幾多lit呀?呢隻係咪最大包o架啦?
ChrisTsui 發表於 2009-2-16 16:09

哎呀 .... 唔知幾多 lit ( 70 lit 好似 ??) , 最大包係呢一隻喇 ~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-17 10:26:58 |顯示全部樓層
尋日去衫兄呀~~ 買左一大堆野番屋企~~ 抬到我死死下 !!!!
衫兄位叔叔仲教我用樽仔將防虫紙卷響樽面度再插入泥  , 好正0既方法 !!!
好重呀 ~~~
另外買左茶籽 同埋 "土主人" , 聽晚會試下"土主人"溝泥黎用 ~~
...
littlecuitegirl 發表於 2009-2-16 16:14

尋晚落雨呀 , 又要同貓貓轉貓沙所以咩都無做過 ~~ 睇下今晚有無時間喇 ~ ^.^
回復

農夫 發表於 2009-2-17 13:14:22 |顯示全部樓層
202# littlecuitegirl

我覺得北上掃貨同去三兄度都要拖車仔先得
上次去三兄到,只係買左三包肥都拎到cc下
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-17 13:17:17 |顯示全部樓層
202# littlecuitegirl

我覺得北上掃貨同去三兄度都要拖車仔先得
上次去三兄到,只係買左三包肥都拎到cc下
農夫 發表於 2009-2-17 13:14

農夫

你仲話幫我搬嘢
回復

sandylam 發表於 2009-2-17 13:42:28 |顯示全部樓層
191# JicJicmom

原來積積媽同我一様有養龍貓同貓貓.咁你要唔要timothy hay種子呀?
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-17 13:55:01 |顯示全部樓層
191# JicJicmom

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(25).gif原來積積媽同我一様有養龍貓同貓貓.咁你要唔要timothy hay種子呀?
sandylam 發表於 2009-2-17 13:42

HEEHEE ~~~ 我龍貓叫雞雞呀 ~~ 好大年紀喇 ( 13歲喇 ~~ ) ~成日中意訓覺同咬人. 我一拎起相機佢就入屋, 所以好耐都影唔到一張相. 加上我有貓貓, 一開籠同佢影相貓貓就會圍過黎 .... 好危險 ~
TIMOTHY HAY 有種子呀 ?? 比少少我試下喇 ~ 因為 VET 話 雞雞唔可以食太多新鮮野 , 會肚痾 .
多謝你呀 ~~~ ^^
回復

sammyzoe 發表於 2009-2-17 14:18:36 |顯示全部樓層
HEEHEE ~~~ 我龍貓叫雞雞呀 ~~ 好大年紀喇 ( 13歲喇 ~~ ) ~成日中意訓覺同咬人. 我一拎起相機佢就入屋, 所以好耐都影唔到一張相. 加上我有貓貓, 一開籠同佢影相貓貓就會圍過黎 .... 好危險 ~
TIMOTHY HAY 有種子呀 ...
JicJicmom 發表於 2009-2-17 13:55

HAHA~~~你既叫雞雞,我既叫雞仔呀~~仲有隻叫鴨仔呢~~
不過佢地年紀就細d得果2歲,
年紀大既腸胃要小心d喇,
籠既罷設亦盡量不要作大改動,
免得未訓醒無睇清路跌親,
係喇,你既龍貓有無玉照呀~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-17 14:40:28 |顯示全部樓層
今晚試下影佢 , 次次一舉機佢就走入屋 , 鬼咁精 .....
回復

sandylam 發表於 2009-2-18 13:29:00 |顯示全部樓層
我龍貓囡囡下個月就十歲啦~
佢都係唔食濕野,但新鮮草都會食少少.

我剛剛發到第一粒timoyhy hay種子.
回復

ioksw 發表於 2009-2-18 14:06:16 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(48).gif我龍貓囡囡下個月就十歲啦~
佢都係唔食濕野,但新鮮草都會食少少.

我剛剛發到第一粒timoyhy hay種子.http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/on ...
sandylam 發表於 2009-2-18 13:29

什麼都開源, 龍貓有無惗下開源呀
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-18 14:11:34 |顯示全部樓層
什麼都開源, 龍貓有無惗下開源呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(19).gif
ioksw 發表於 2009-2-18 14:06

無 !
照顧寵物係一生一世0既承諾 .
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-18 14:14:34 |顯示全部樓層
尋晚整0既防虫 "樽"
擰開樽蓋, 拎支用完0既即棄筷子篤入泥度 , "撐" 起個樽就攪掂 ~~  
P1140015 (Small).JPG
P1140016 (Small).JPG
今早上去及一及, 已經黐左好多虫虫 !!!!
回復

farfeifar 發表於 2009-2-18 14:21:42 |顯示全部樓層
good喎!等我今晚又整先hehe~
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-18 14:26:41 |顯示全部樓層
good喎!等我今晚又整先hehe~
farfeifar 發表於 2009-2-18 14:21

x 2
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-18 14:29:43 |顯示全部樓層
你地可以揀個樽幼身D , 咁就唔會好似我咁要另加膠紙 ~~
回復

princessleung 發表於 2009-2-18 14:30:53 |顯示全部樓層
根據老實人哥哥講 : 係有機架 ~~ 牛屎肥黎喎 ~~ ^^
響元朗黃衫兄買 ~ 聽版友仔講 , 響荃灣都有得賣 ~
JicJicmom 發表於 2009-2-16 09:41

請問荃灣邊處有得賣??????
回復

農夫 發表於 2009-2-18 14:56:34 |顯示全部樓層
206# BanbieChan

是哦~分幾次搬,比少少時間我.
沒問題的...hoooooooooooooo`
回復

農夫 發表於 2009-2-18 14:59:50 |顯示全部樓層
214# JicJicmom

好方法~^^~
回復