積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324427 4062
Cat@.@ 發表於 2010-1-5 23:31:24 |顯示全部樓層
無乜後果, 長 lai lai 咋嘛 ~~ 同埋可能要用隻四尺高0既盤去種......
喂喂, 我比過另一d你喇 ~ ...
JicJicmom 發表於 2009-12-30 01:13

積媽,

我都想要.....散啲比貨我呀...我個個星期六都响元朗...
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-6 01:07:41 |顯示全部樓層
我剛下左d斑葉旱金蓮 , 有貨即刻通知你地~~~ 一星期左右喇 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-7 10:14:52 |顯示全部樓層

尋晚將眼冤到痺0既薄荷轉哂盤+泥~

天氣一涼/ 凍, 菜菜就生得好快~ 呢盤係皇帝菜......係唔係密得滯呀 ?

曇花牌小蕃茄 " black cherry "

曇花牌小蕃茄 " gold surprise" ( 係唔係呢個名 / 品種?)

花老師推介無花果~~

已分盤的檸檬芫茜~

我的旱金蓮~~ ( 唔使嘩嘩叫, 幾棵種埋一盤至係咁.... )

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-1-7 11:36:20 |顯示全部樓層
尋晚將眼冤到痺0既薄荷轉哂盤+泥~

天氣一涼/ 凍, 菜菜就生得好快~ 呢盤係皇帝菜......係唔係密得滯呀 ?  ...
JicJicmom 發表於 2010-1-7 10:14 AM

wakkaa...皇帝菜好密呀, 要疏苗食感d先啦, 佢再長大就會有分枝
你睇我d老師牌朱也母菜呀!好大, 昨晚食左一d, 感覺qq的呢~

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-1-7 13:23:45 |顯示全部樓層
回復 2284# 小寶
小寶, 我都好期待豬乸菜呀 ~~
回復

惡姨 發表於 2010-1-7 13:43:07 |顯示全部樓層
Calling 積媽攞菜呀......(達塞)
回復

花園仔 發表於 2010-1-7 13:54:35 |顯示全部樓層
回復 2283# JicJicmom
花老師推介無花果~~
==================

積媽好!
請問換過泥未亞? 想幾時換盤?
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-7 14:03:53 |顯示全部樓層
回復 2287# 花園仔

老師好~~~~
其實...... 一買返來2日已經轉左盤又轉左泥, 但睇到老師用大大盤去種, 諗住暖番少少至再轉喇~~~ 積媽準備左一隻高同直徑都係2尺半既大盤比佢架喇~
而家有3粒果想出黎, 唔知唔大唔大到呢......
回復

花園仔 發表於 2010-1-7 14:24:53 |顯示全部樓層
回復 2288# JicJicmom
老師好~~~~
其實...... 一買返來2日已經轉左盤又轉左泥, 但睇到老師用大大盤去種, 諗住暖番少少至再轉喇~~~
積媽準備左一隻高同直徑都係2尺半既大盤比佢架喇~
===========================

轉盤換泥嗰陣時有冇用剪剪開週邊嘅根網, 並將入邊鬆浮浮嘅舊泥整走亞?   
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-7 14:34:57 |顯示全部樓層
回復 2289# 花園仔
老師好~~~~
其實...... 一買返來2日已經轉左盤又轉左泥, 但睇到老師用大大盤去種, 諗住暖番少少至再轉喇~~~
轉盤換泥嗰陣時有冇用剪剪開週邊嘅, 並將入邊鬆浮浮嘅舊泥整走亞?   
多謝老師提點呀 ~~ 但我整走左一半舊泥咋.... 因為怕傷到根, 所以無去得咁徹底(好貴呀呢棵野..... ) ~
但到我再轉盤時 , 一定會再留意一下
"根網" 呢一樣野經常令我好懊惱 .....
剪: 好怕我唔識+重手得滯, 棵野唔識大..... ( 阿娘話我D辣椒轉盤時傷到根所以唔識大...... )
唔剪: 咁轉黎做乜呢? 好快D根又多得滯, 棵野又係死路一條......
請問老師有無D乜野貼士, 可以容易咁分辨到邊D會修, 邊D唔會傷架? ( 以呢一D木質莖植物黎講)
唔該哂呀老師~~~
回復

花園仔 發表於 2010-1-7 15:02:22 |顯示全部樓層
回復 2290# JicJicmom

回復 2289# 花園仔
老師好~~~~
轉盤換泥嗰陣時有冇用剪剪開週邊嘅, 並將入邊鬆浮浮嘅舊泥整走亞?   
多謝老師提點呀 ~~ 但我整走左一半舊泥咋.... 因為怕傷到根, 所以無去得咁徹底(好貴呀呢棵野.....  ) ~
但到我再轉盤時 , 一定會再留意一下
"根網" 呢一樣野經常令我好懊惱 .....
剪: 好怕我唔識+重手得滯, 棵野唔識大..... ( 阿娘話我D辣椒轉盤時傷到根所以唔識大...... )
唔剪: 咁轉黎做乜呢? 好快D根又多得滯, 棵野又係死路一條......
請問老師有無D乜野貼士, 可以容易咁分辨到邊D會修, 邊D唔會傷架? ( 以呢一D木質莖植物黎講)
唔該哂呀老師~~~
==================================

係敢樣嘅, 買翻黎嘅無花果苗苗當轉盤換泥嗰陣時,
週邊嘅盤根位係纏滿外根嘅, 包住入邊係又鬆又輕浮浮嘅培養土植料,
我會用較剪體盤樣週邊十字式剪開, 並將內裡嘅培養土植料清走,
再體放咗基肥泥嘅上邊舖上2吋普通泥, 然後擺放無花果苗苗體上邊及回填新泥土, 淋水....
所以我棵嘢到而家都未甩過葉及猛出新葉呢! 嘻嘻!
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-7 15:46:39 |顯示全部樓層
回復 2291# 花園仔

多謝老師提點呀~~~ 呢棵無花果0既植料/舊泥都叫OK, 不太難攪. 但響其他地方買0既植物, 真係唔得佢死.....
十棵足有九棵用塘泥黎種..... 要脫盤換泥疏根簡直唔知點做..... 試過換到人都癲, 萬念俱灰兜頭將棵野凌空"中"落地想中散d塘泥佢...
最後棵野當然係一命嗚呼喇.....
回復

maymay靚 發表於 2010-1-8 12:01:26 |顯示全部樓層
盆 皇帝菜 比上次探訪你,,大左好多喎...下次 火鍋 有得食..

另問問 lee 兩盆是否你分享比我呢... 係???
010110 (2)X.JPG
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-8 12:21:53 |顯示全部樓層
回復 2293# maymay靚

應該係貓貓牌呀 ~~~ 羅勒來的~~ ^^
回復

maymay靚 發表於 2010-1-8 12:27:48 |顯示全部樓層
thx,,因為當日各貴賓帶來之分享太多,, 都唔知係邊個 & 係乜苗苗,,
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-13 10:39:31 |顯示全部樓層
上星期六試用新肥料, 一樣係黃衫兄入手.

效果唔錯~ 不過一開包裝都幾大味 ~~

評分

查看全部評分

回復

Cat@.@ 發表於 2010-1-13 22:39:40 |顯示全部樓層
盆 皇帝菜 比上次探訪你,,大左好多喎...下次 火鍋 有得食..

另問問 lee 兩盆是否你分享比我呢... 係??? ...
maymay靚 發表於 2010-1-8 12:01

maymay靚,

隔黎啡色個盆係黄色燈籠椒
回復

nuage 發表於 2010-1-13 23:07:06 |顯示全部樓層
回復 2296# JicJicmom

add3icon 成份咁似我係三兄買嘅雞屎肥,積媽~用咗好用,記得話我知,我又去買
回復

maymay靚 發表於 2010-1-14 14:45:54 |顯示全部樓層
多謝 積媽 介紹,,,, 有機肥多數有味, 我之前買過一隻 (豐收一號) 係 雞屎肥 就無乜味lo...
回復

llaus 發表於 2010-1-14 15:01:48 |顯示全部樓層
貴唔貴呀?
回復