積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324425 4062
JicJicmom 發表於 2010-1-4 11:19:16 |顯示全部樓層
回復 2260# maymay靚
之前就係亂糟糟, 不知買多左幾多唔等使野.......
回復

小寶 發表於 2010-1-4 11:38:19 |顯示全部樓層
嘩,好整齊呀! 我都好鍾意d野好整齊, 但係我唔識得點執,  同埋執極都咁亂~ (無呢個天份)
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-4 11:46:22 |顯示全部樓層
回復 2262# 小寶
要執野, 先要收窄範圍 ~~ 將有關0既野, 放埋響一堆先~
然後一堆一堆咁執, 如果唔係, 真係無乜心機執架........
我之前就用D膠箱, 將什物分開性質黎放, D野要OR唔要, 就響之後至黎決定. 因為成堆野放哂響度, 真係唔知點入手去執架......
回復

ChrisTsui 發表於 2010-1-4 11:54:01 |顯示全部樓層
積媽~
執得好整齊,我都要勤力啲執吓嘢~
呢排天氣唔熱,要做好晒所有嘢,如果到熱天就乜都唔想做~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-4 12:45:54 |顯示全部樓層

回復 2264# ChrisTsui

CHRIS ~~ 你都好勤力呀 ~~~ 講起熱, 今年0既春播要睇住時間喇 ~~ ^^
4/2/2010 立春 ( 呵呵~~ 可以下種喇~~ )
6/3/2010 驚蟄 ( 又睇下今年係唔係真係行雷先~~ ) 今年係星期六來的~ 真係下雨/ 行雷, 可以走上天台收野~
我地而家吽定泥/ 肥都差無多囉~~~
回復

miku 發表於 2010-1-4 13:27:15 |顯示全部樓層
jicjicmom

執得好整齊呀!好羡慕!
我個天台, 日日都好似打完風咁ka
d野一埋二埋, 個雜物房簡直係唔見得人
我都要學下你咁將d野上架分類等屋企整齊乾淨d
回復

花園仔 發表於 2010-1-4 19:39:19 |顯示全部樓層
積媽好!
我都係鍾意整整齊齊架, 見到你D收納櫃就精神曬嘞!
回復

Cat@.@ 發表於 2010-1-4 22:41:07 |顯示全部樓層
嘩~~~~~

積媽執得好整齊呀!!!!我要學下先得
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-4 23:13:42 |顯示全部樓層
睇過天台D野, 有2盤疑似 .... 老師0既管蘭 (垂筒花) , 因為睇書話要放響陰暗處發芽.....點知陰下陰下放左響檯底唔記得左.....
係同D風雨蘭一齊下種的 ....

一共下左2盤種子..... 印象中好似發左好多下咁 .... 但家下只淨一棵 .....

要拎番出黎+轉盤喇 .....
如果真係老師0既種子, 真係唔好意思喇 ......浪費左你一番心意 .....
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-4 23:17:33 |顯示全部樓層
又睇下呢幾日0既成績 ....

老師牌芫茜

老師牌皺紋豬乸菜

快要下泥的紅蔥頭 ~

又來旱金蓮 ~ 今次係發米白色 同 黃色~

回復

JicJicmom 發表於 2010-1-4 23:35:05 |顯示全部樓層
我之前響米國買0既 "八爪魚"有聲氣了.....
P1170801 (Medium).JPG

回復

花園仔 發表於 2010-1-4 23:35:08 |顯示全部樓層
回復 2269# JicJicmom
如果真係老師0既種子, 真係唔好意思喇 ......浪費左你一番心意 .....
=======================================

積媽好!
唔緊要啦! 跟據記錄我去年曾寄出咗<管蘭>嘅種籽, 係<種籽>唔係<種球>黎嘅!
體呢個網我只係寄俾積媽咋, 目的係睇吓用種籽可唔可以繁殖, 想多幾個地方試驗啫!
睇黎搞混咗都未定嘞, 真係唔好意思洛!

管蘭最易種, 用普通泥(鬆), 個盤放體半陰曬位就唔使點理佢, 以球根種植方式對應, 越生越多架罅....

粉紅垂筒 (管蘭)

2010-01-03-9.jpg 2010-01-03-7.jpg 2010-01-03-11.jpg
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-4 23:44:49 |顯示全部樓層
回復 2272# 花園仔
老師 ~~ 你D管蘭好靚好澎湃呀 ~~~ 如果我呢D係老師分享0既種子, 佢0既繁殖成功率係好高架, 因為我記得佢0既發芽率起碼有八成. 但因為落雨 / 打風 , 自己又無記性, 所以放左響檯下面一路醒唔起 ..........
我會比心機養大呢一棵架喇老師 ~~
回復

fianfumy 發表於 2010-1-5 00:01:59 |顯示全部樓層
嘩.....老師D管蘭好靚呀  ....
回復

Monse 發表於 2010-1-5 01:31:41 |顯示全部樓層
各位唔使怕 , 積媽成屋都係旱金蓮 .......( 死囉今次.....)
做下好心幫我接下貨喇~~~ 功德無量呀施主..... ...
JicJicmom 發表於 2009-12-30 00:59

JicJicmom
仲有無呀, 我想要一棵斑葉既旱金蓮啊?
回復

Monse 發表於 2010-1-5 01:36:14 |顯示全部樓層
我之前響米國買0既 "八爪魚"有聲氣了.....
JicJicmom 發表於 2010-1-4 23:35

JicJicmom
弊喇, 我仲未落盆啊.
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-5 10:22:40 |顯示全部樓層
回復 2275# Monse
有呀 ~~~~ 下次見到面比你呀 ~~~ ( 我就黎要去衫兄入貨~)
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-5 10:23:04 |顯示全部樓層
回復 2276# Monse
快D下盤喇~~ 我放左入去4-5日就出芽仔囉~~
回復

曇花一現 發表於 2010-1-5 14:53:56 |顯示全部樓層
回復  Monse
快D下盤喇~~ 我放左入去4-5日就出芽仔囉~~
JicJicmom 發表於 2010-1-5 10:23

我都未落盆 ... 去雪櫃尋返佢地出黎先
回復

may.sun 發表於 2010-1-5 23:13:16 |顯示全部樓層
回復  Monse
有呀 ~~~~ 下次見到面比你呀 ~~~ ( 我就黎要去衫兄入貨~)
JicJicmom 發表於 2010-1-5 10:22

積媽~~
    若有多,我都想要dd,但大paul 嘛??我今年好lazy
回復