積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324422 4062
Monse 發表於 2009-12-30 00:26:46 |顯示全部樓層
積媽,

啲旱金蓮爸爸聲咁大呀...
我想問遲啲換盤啲泥應該去到邊呀?
Cat@.@ 發表於 2009-12-29 23:43

旱金蓮徒長吖, 明天如果有太陽攞去晒太陽及擺佢地係晒到太陽既地方, 盆有積水泥太濕好容易爛根架.
回復

Cat@.@ 發表於 2009-12-30 00:53:14 |顯示全部樓層
等我仲以為佢快高長大..........我已經咋咋淋搬返佢哋出去......但係天文台話呢個星期都無太陽,點算呀????
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-30 00:59:08 |顯示全部樓層
各位唔使怕 , 積媽成屋都係旱金蓮 .......( 死囉今次.....)
做下好心幫我接下貨喇~~~ 功德無量呀施主......
回復

Cat@.@ 發表於 2009-12-30 01:12:30 |顯示全部樓層
咁徒長會有咩後果架???
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-30 01:13:57 |顯示全部樓層
無乜後果, 長 lai lai 咋嘛 ~~ 同埋可能要用隻四尺高0既盤去種......
喂喂, 我比過另一d你喇 ~
回復

Cat@.@ 發表於 2009-12-30 01:24:35 |顯示全部樓層
我幾日就攪成佢地咁......我聽日試下同佢地照太陽燈,返正我啲龜都要照...........

各位晚安啦
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-30 10:12:08 |顯示全部樓層
秋播 ( 我諗應該叫冬播 ) 慢到呢......
香草, 最快跑出0既紫羅勒行先死先, 影都無埋~~ 其他0既, 係牛至 同 薰衣草比較生多D , 其他0既, 都係出到一粒大芽咁大把.....

呢度就大鑊喇..... 你地教我應該典蒜..........

話說當日下左一D椒0既種子, 成個月無反應, 於是順手拎左個盤去篤支薰衣草落去, 家下薰衣草又生緊...... 3粒野又發左芽..... 玩緊氹氹轉菊花園.....
回復

曇花一現 發表於 2009-12-30 12:35:55 |顯示全部樓層
e ... 種一棵...送3棵
回報率好高喎
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-30 13:27:48 |顯示全部樓層
回復 2248# 曇花一現

典蒜好呢....
等佢大左分盤? 薰衣草未出哂根, 咪好傷囉?
回復

Monse 發表於 2009-12-30 13:40:41 |顯示全部樓層
回復  曇花一現

典蒜好呢....
等佢大左分盤? 薰衣草未出哂根, 咪好傷囉? ...
JicJicmom 發表於 2009-12-30 13:27

用匙連泥"筆"棵苗仔出黎再種係第二個盆咪得囉, 然後加番啲泥係盆薰衣草度.
回復

maymay靚 發表於 2009-12-31 15:40:13 |顯示全部樓層
回復

fianfumy 發表於 2009-12-31 17:02:37 |顯示全部樓層
HAPPY NEW YEAR - 2.gif
回復

Cat@.@ 發表於 2010-1-1 12:05:42 |顯示全部樓層
積媽,

祝您新年快樂,身體健康!!!!!
回復

Cat@.@ 發表於 2010-1-1 12:53:56 |顯示全部樓層
回復

cobie 發表於 2010-1-1 14:07:07 |顯示全部樓層
積媽happy twenty ten.祝植物聽灑媽媽話,萬事順利,日日笑騎騎
回復

曇花一現 發表於 2010-1-2 00:30:34 |顯示全部樓層
積媽

回復

JicJicmom 發表於 2010-1-4 09:23:36 |顯示全部樓層

多謝各位祝福呀~~ 新一年人人都開開心心,日日豐收~~
睇到小寶好勤力呀~~ 我都有做野架.....
MONSE 送的小苗上盤了~~

仲整好哂天台收納櫃~~

整多左一組架放小苗/ 做避寒中心.......

響娘家舊居無用0既膠櫃桶, 放多好多野, 日後搵野容易好多喇~

另外,所有鬱金香都下哂土 ( 4個長盤 !!!!!! ) , 有D泥土太濕0既植物, 都轉左泥 ~~
生得叭叭聲的酢醬草 , 都轉左大盤去種~ 今晚再補相~

評分

查看全部評分

回復

cookie20002005 發表於 2010-1-4 09:30:04 |顯示全部樓層
積媽你d野執得好整齊呀,我嗰d就成日好似打完風咁
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-4 09:36:30 |顯示全部樓層
回復 2258# cookie20002005

曲奇早晨呀~
我好中意D野整齊~~ 所以成日攪攪震..... D野執整齊D , 易搵D , 咁就無咁易買多/ 買錯野, 變相慳到D錢架~~
而家我一眼就可以睇到D野放左響邊 / 有幾多 . 我一個月去一次衫兄入貨, 咁就唔怕買錯野/ 買多野喇~~ ^.^  
以前無地方放小苗, 放哂響地下, 唔係唔小心踢到散哂, 就係比貓咬到爛哂..... 而家有隻木架, 整齊+安全好多呀~~
回復

maymay靚 發表於 2010-1-4 10:19:20 |顯示全部樓層
積媽, 好勤力呀, 執拾得好整齊, add6icon 我都好怕d野亂咁放....
回復