積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324433 4062
JicJicmom 發表於 2009-12-13 16:37:57 |顯示全部樓層
update at 13/12/2009
辣椒們生長情況良好~
P1000694 (Small).JPG
豬也母菜出了小苗.
P1000693 (Small).JPG
無處不在蕃茄仔(不知名)
P1000696 (Small).JPG
P1000697 (Small).JPG
檸檬芫茜 ( 我唔知咩味架, 照譯架咋.... )
P1000720 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2009-12-13 23:36:59 |顯示全部樓層

今日邊度都無去, 留響屋企做野~
混好哂之後要種菜0既泥~~
P1000727 (Small).JPG
基肥有自家堆肥+花生麩+幼熟骨粉+鉀+豆渣 ~
P1000724 (Small).JPG
P1000723 (Small).JPG
話咁快無哂泥....
P1000726 (Small).JPG
豆渣係響十月底朋友連埋自家制豆腐花送比我0既 , 我放響冰箱, 而家至拎出黎用.
P1000722 (Small).JPG
將小寶牌芥蘭頭 及 紅菜頭轉大盤 ~ 因為已經小苗左好耐, 無時間再等佢發酵分解,  所以呢幾盤無下豆渣 ~
P1000725 (Small).JPG
上星期響花墟"心計"買左一盤羽葉薰衣草, 今日將母株轉左盤~
P1000730 (Small).JPG
手多多將2枝小枝條 分別插水+珍珠岩 及 泥, 2株鬥快睇下邊個跑出先.....
P1000729 (Small).JPG
3個月前買的吊蘭, 呢輪天氣合適, 好靚呀~
P1000733 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

fianfumy 發表於 2009-12-14 00:48:52 |顯示全部樓層
積媽 :豆渣會否會野昆蟲架? 唔係全黃豆 , mix 埋黑豆得唔得呀 ?

我整完d 豆漿, 係會把豆渣掉了架, 原來係可作肥料喎....
回復

farfeifar 發表於 2009-12-14 10:17:41 |顯示全部樓層
回復 2183# fianfumy
woo~~咁你掉o左好多$$落垃圾筒lu~~~
回復

小寶 發表於 2009-12-14 11:15:12 |顯示全部樓層
回復 2182# JicJicmom

點解小寶牌芥蘭頭 及 紅菜頭唔識大ge?  不如種過啦
回復

fianfumy 發表於 2009-12-14 11:41:02 |顯示全部樓層
回復  fianfumy
woo~~咁你掉o左好多$$落垃圾筒lu~~~
farfeifar 發表於 2009-12-14 10:17

係啦, 咁下次番番佢 , 但除了放冰箱 , 可否曬乾呀 ?
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-14 20:52:22 |顯示全部樓層
回復 2183# fianfumy
咁 side 呀你 .....
不過豆渣發酵會好大味 , 好臭. 燒根能力達10級 ( 詳情可以問一下 maysun )
我知台灣有豆餅賣, 但晒乾0既工序我估都幾煩下. 都係雪藏方便d ~
我本身覺得要用至去豆漿/豆腐店問店家拎~~ 通常都任拎唔嬲的 ~ city super有時都有豆渣賣, 10蚊雞一大盒~ 話佢貴又得 ( 街市任拎唔使 $$ 喎 ) , 話佢平都不為過 ( 10蚊可以買到,總比唔知去邊度拎來得方便)
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-14 20:54:30 |顯示全部樓層
回復 2185# 小寶
小寶, 種得唔好side ~~ 我比左d肥泥佢, 應該可以快高長大的~
回復

gtrnismo 發表於 2009-12-14 21:33:06 |顯示全部樓層
係啦, 咁下次番番佢 , 但除了放冰箱 , 可否曬乾呀 ?
fianfumy 發表於 2009-12-14 11:41

其實不單可以用尼做肥料, 重可以做餅

detail要問問我媽咪

不過刁左真係浪費喇, 用個玻璃樽入起3個月後就成為靚靚臭爆肥料, 我覺得好有效呢
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-15 09:19:13 |顯示全部樓層
回復 2189# gtrnismo

早晨呀 GTR ~
豆渣做曲奇餅我都試過 ,不過係求求其, 將粉0既份量減1/3 , 轉用相等重量0既豆渣搓埋落去 都OK好食架~~
豆渣水比花生麩水更臭, 但更有效囉....
回復

farfeifar 發表於 2009-12-15 10:18:58 |顯示全部樓層
好想快d種返野啊~~~~~~~~~比人掉o左好多泥啊(有d仲係牛肥o左架!!)仲慘過比人洗o左d$...
(還被軟禁中...不過我會扮傻偷偷地種返dd, hehe~~)
搵機會中...

評分

查看全部評分

回復

fianfumy 發表於 2009-12-15 14:18:11 |顯示全部樓層
其實不單可以用尼做肥料, 重可以做餅

detail要問問我媽咪

不過刁左真係浪費喇, 用個玻璃樽入起3個 ...
gtrnismo 發表於 2009-12-14 21:33

我都知豆渣可用來做麵包呀 , 不過我未整過呀 !
回復

fianfumy 發表於 2009-12-15 14:19:47 |顯示全部樓層
回復  gtrnismo

早晨呀 GTR ~
豆渣做曲奇餅我都試過 ,不過係求求其, 將粉0既份量減1/3 , 轉用相等重量0 ...
JicJicmom 發表於 2009-12-15 09:19

咁豆渣直接落盆泥, 會冇咁易傷根嗎? 會否野好多一隻隻的小昆蟲呀 ?
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-15 14:28:24 |顯示全部樓層

回復 2193# fianfumy

會燒根你仲直接下盤? MAYSUN就係咁中哂招呀~~~
落左豆渣, 無番2-3星期我會唔放小苗/ 種野落去, 好危0者......
豆渣我會用黎做基肥, 上3寸下2寸位, 整好盤之後, 會放上2-3星期, 期間我會澆下水等佢加快發酵, 佢會留d水出黎 , 幾大味下架..... 我估你屋企環境唔係好合適用.
maysun 上次就係直接加左豆渣落盤藍蝴蝶度 , 成盤dup哂呀, 佢拎番豆渣出來+換泥至無事.
回復

小寶 發表於 2009-12-15 19:25:31 |顯示全部樓層
回復  小寶
小寶, 種得唔好side ~~ 我比左d肥泥佢, 應該可以快高長大的~
JicJicmom 發表於 2009-12-14 08:54 PM

如果佢大得到就好囉, 大唔到就唔係SIDE, 叫做激心呀!
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-15 20:42:19 |顯示全部樓層

回復 2195# 小寶

小寶,
佢地上哂樓喇 ~~ ^^
仲有2棵我送左比朋友~~
P1000744 (Small).JPG
今日將老師牌蕃薯挖出來......
懶之過呀....-__-"""
P1000747 (Small).JPG
再努力過~~~
P1000748 (Small).JPG
黑骨芒生得好好呀~ 好開心, 佢地樣衰左成年架喇 ....
P1000745 (Small).JPG
P1000746 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

fianfumy 發表於 2009-12-16 02:39:24 |顯示全部樓層
回復  fianfumy

會燒根你仲直接下盤? MAYSUN就係咁中哂招呀~~~
落左豆渣, 無番2-3星期我會唔放小苗/ 種 ...
JicJicmom 發表於 2009-12-15 14:28

明哂啦, 我下次整豆漿, d 豆渣都係可以比大口仔啦.... 不過我好日都唔整一次豆漿呀 !
回復

BanbieChan 發表於 2009-12-16 06:55:46 |顯示全部樓層
好想快d種返野啊~~~~~~~~~比人掉o左好多泥啊(有d仲係牛肥o左架!!)仲慘過比人洗o左d$...
(還被軟禁中...不過我會扮傻偷偷地種返dd, hehe~~)
搵機會中  

farfeifar 發表於 2009-12-15 10:18

冇錯~正所謂一日農夫....
回復

may.sun 發表於 2009-12-18 09:52:47 |顯示全部樓層

大家好,公主儍得對,種野厘鋪引好難搣架,正所謂大有大種,小有小種,不可不種~~

fian,豆渣入泥後,約3日植物會出現週身冇力,面容扭曲,不治者,快則3,2日死亡,慢者,5,6日可升天,施主你勿枉殺生口,善哉,善哉.

細細,見到你回帖真很高興,等你call食姜醋呀~
回復

bd_fan 發表於 2009-12-18 10:03:17 |顯示全部樓層
呢d叫做學以後而自知不足.....
回復