積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
322752 4062
JicJicmom 發表於 2009-2-7 12:02:51 |顯示全部樓層
我阿娘西貢度執走哂d垃圾 , 而家有位可以放番d植物入去 ....
:p
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-8 00:39:12 |顯示全部樓層
你好呀積積媽~
可唔可以教我點用種子庫呀? 點解會有咁多種子分享嘅? 點俾錢呀? 睇晒都唔係好明~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-9 00:18:48 |顯示全部樓層
162# kelvinkou

我明日再 PM 你喇
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-9 00:21:53 |顯示全部樓層

同一品種蕃茄 , 同時期發芽.

有人服侍0既 ( 成棵得咁多 , D葉又枯哂)
P1130893 (Small).JPG

無人服侍 ( ..........., 呢棵野有 1.8M 高 , 葉又多又密)
第一揪果
P1130874 (Small).JPG
第二揪果
P1130875 (Small).JPG
未入鏡0既仲有3揪花 ....

其實唔係有無人服侍0既問題. 係 :
1. 有基肥同無基肥分別
2. 識淋水同唔識淋水分別.
回復

小草 發表於 2009-2-9 01:37:47 |顯示全部樓層
真好  有自己種的蕃茄吃
回復

nuage 發表於 2009-2-9 01:50:23 |顯示全部樓層
公主 ~~
我昨日同阿姨傾開計 , 我會將一d植物拎去佢0個邊種, 有望可以減少庫存~
JicJicmom 發表於 2009-2-7 09:53

咁多咗空位又可以種另外一d品種﹗
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-9 09:24:59 |顯示全部樓層
今早影0既蕃茄
P1130915 (Small).JPG
好似遲左d0既生菜苗苗
P1130916 (Small).JPG
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-9 09:52:34 |顯示全部樓層
我嗰d都變紅啦…收咗三個!但個萼仲係好綠,應該係早收咗啊!
但我又怕遲收會比蟲啊,雀啊咬壞!
遲d 我都貼d 相比大家睇下!
回復

hunhun 發表於 2009-2-9 13:29:04 |顯示全部樓層
add7iconhahaha!!好靚呀!!
上年我棵蕃茄比d紅蜘蛛吸乾左!!
今年努力過
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-12 09:33:47 |顯示全部樓層
今日摘左蕃茄喇 ~ 一隻咁大把 !!!!
P1130923 (Small).JPG
P1130926 (Small).JPG
P1130927 (Small).JPG
P1130928 (Small).JPG
回復

新仔 發表於 2009-2-12 09:59:48 |顯示全部樓層
食蕃茄做早餐好健康呀, 好味 好味
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-12 10:37:44 |顯示全部樓層

新鮮~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-12 10:41:47 |顯示全部樓層

公主, 你睇到茄茄後面0既士多啤梨嘛 ? 你d 苗苗好大喇而家 ~~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-12 11:43:48 |顯示全部樓層
老師早 ~~~
想請問老師 , 我聽人講 , 種苦瓜之後0既泥唔可以種其他野, 因為種出黎0既野都會苦架喎 , 有無d咁0既事呢 ? 如果有 , 又其實會係乜野原因 / 原理呢 ? 我唔夠膽搏呀 .... 一陣種左出黎0既蕃茄 / 菜菜苦哂就真係陰功喇 .....
回復

sandylam 發表於 2009-2-12 13:38:29 |顯示全部樓層
你提起我又想種苦瓜添.
回復

花園仔 發表於 2009-2-12 14:36:50 |顯示全部樓層

174# JicJicmom

老師早 ~~~
想請問老師 , 我聽人講 , 種苦瓜之後0既泥唔可以種其他野, 因為種出黎0既野都會苦架喎 , 有無d咁0既事呢 ? 如果有 , 又其實會係乜野原因 / 原理呢 ? 我唔夠膽搏呀 .... 一陣種左出黎0既蕃茄 / 菜菜苦哂就真係陰功喇 .....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

你好呀!

呢個問題曾引起好多人懷疑係咪真有其事架!

梗係唔會啦!

佛經都有話過
苦嘅瓜果種籽種體乜嘢泥土度結果都係苦嘅
甜嘅瓜果種籽種體乜嘢泥土度結果都係甜嘅

咁, 只係苦D或甜D嘅分別啫, 試問點會苦變甜或甜變苦丫?

但係如果種完苦瓜又種翻苦瓜, 或者係有同樣或接近要求養份尤其係微量元素嘅種類植物時,
效果就會唔好喇 -- 因為上手已用盡曬嗰D養份尤其係微量元素嘞!
蕃茄同苦瓜對泥土嘅養份尤其係微量元素都唔同嘅, 所以有乜影响唧!
但要蕃茄種得甜美, 首要條件係種籽嘅遺傳因子好, 泥土養份足(要補充養份 -- 基肥),
更要日後管理完善, 俾佢最好嘅成長環境, 咁樣豐厚嘅回報就属於你架罅!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-12 15:27:14 |顯示全部樓層
174# JicJicmom

老師早 ~~~
想請問老師 , 我聽人講 , 種苦瓜之後0既泥唔可以種其他野, 因為種出黎0既野都會苦架喎 , 有無d咁0既事呢 ? 如果有 , 又其實會係乜野原因 / 原理呢 ? 我唔夠膽搏呀 .... 一陣種左出黎0 ...
花園仔 發表於 2009-2-12 14:36

多謝老師呀 ~~~ 我明白喇 ~~~我唔食苦瓜, 但屋企人好中意食~ 所以我今次響黃衫老實人度買左D雷公陲苦瓜 , 另外朋友響台灣帶左D白玉苦瓜同萍果苦瓜比我 , 我希望可以種到好成果呀 ~
回復

ioksw 發表於 2009-2-12 15:30:59 |顯示全部樓層
175# sandylam
妳好似係室內種植喎, 都重種到咁多野嘅
回復

hunhun 發表於 2009-2-12 15:44:33 |顯示全部樓層
多謝老師呀 ~~~ 我明白喇 ~~~我唔食苦瓜, 但屋企人好中意食~ 所以我今次響黃衫老實人度買左D雷公陲苦瓜 , 另外朋友響台灣帶左D白玉苦瓜同萍果苦瓜比我 , 我希望可以種到好成果呀 ~ ...
JicJicmom 發表於 2009-2-12 15:27

可唔可以話我和萍果苦瓜係點樣樣架??
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-12 16:09:00 |顯示全部樓層
可唔可以話我和萍果苦瓜係點樣樣架??
hunhun 發表於 2009-2-12 15:44

我都未種過 !!! 可能係萍果形0既白苦瓜咁囉 ~~~
呢度有相 ~
http://www.knownyou.com/index.js ... age=2&tagname=2
回復